...με το σχέδιο Greek Stream...
Κρεμλίνο καλεί Βρυξέλλες μέσω Αθήνας και το αντίστροφο. Ή άλλως, οι διπλωματικές ισορροπίες τηρήθηκαν, το γεωπολιτικό μήνυμα εστάλη με απόλυτη ακρίβεια και...
οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα μπαίνουν σε μια νέα, ιδιαίτερη μεστή και ουσιαστική φάση. Την οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή – και όχι αντίστοιχη ψυχραιμία – Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.
Το πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτή η φάση θα κριθεί κυρίως από την τύχη του Greek Stream ή EastRing: Του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, το σχέδιο του οποίου συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ως επέκταση του Turkish Stream μέσω του οποίου η Μόσχα επιχειρεί να παρακάμψει την Ουκρανία και να δημιουργήσει τον περίφημο νότιο ενεργειακό διάδρομο έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα σχέδιο που, εάν και εφόσον υλοποιηθεί, δημιουργεί έναν νέο αγωγό με ρωσικό αέριο και την Ελλάδα διανομέα – έναν αγωγό, που θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο των δυτικών Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης.
Το μείζον ζήτημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, ήταν πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αυτού του ελληνικού αγωγού. Κι αυτό ακριβώς αποτέλεσε και το κύριο θέμα που συζητήθηκε στο χθεσινό ραντεβού του Κρεμλίνο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνουν ένα, πολλαπλής ανάγνωσης, μήνυμα στις Βρυξέλλες: Ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.
Εν ολίγοις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτή την έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντίκρυσμα τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού. Με την κίνηση αυτή έκανε by pass στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η οποία απαγορεύει χρηματοδότηση από τρίτους σε ενεργειακά project επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο μόνος τρόπος για να παρακαμφθεί αυτή η απαγόρευση είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο από την ίδια την Ελλάδα και ο μόνος τρόπος που έχει η Αθήνα για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο project είναι η «προκαταβολή» ή το έμμεσο δάνειο από τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο απάντησε και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν να κλείσει, μέσα από σύνθετες γεωπολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες, το τελικό deal το ύψος του οποίου σύμφωνα με ειδικούς της ενεργειακής αγοράς αποτιμάται από τα 2 έως τα 4 δις ευρώ. Ανεξαρτήτως κατάληξης όμως, και μόνον η οριοθέτηση του σχεδίου διαμορφώνει νέα δεδομένα και στέλνει στις Βρυξέλλες το μήνυμα της νέας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, στην φάση κορύφωσης της πιστωτικής ασφυξίας από τους ευρωπαίους εταίρους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο καταγράφει ήδη μια πρώτη νίκη στο πεδίο της υπαινικτικής διπλωματίας. Μέσα από το στίγμα που ο ίδιος έδωσε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.