Πρόσθεσε μάλιστα πως ως κυβέρνηση «έδωσε σκληρό αγώνα για να πειστούν οι εταίροι ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας.
«Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ», είπε και επισήμανε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη».
Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα «ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη». «Πιστεύω οτι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επανεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη. Προϋπόθεση η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους. Συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τέλος συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις».
Αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως, πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.
«Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον στόχο δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. «Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας», είπε και πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Εξάλλου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και επισήμανε ότι σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.