Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Συνεργασία αλλά όχι κοινές περιπολίες


«Οι ελληνικές ευαισθησίες στο Αιγαίο ασφαλώς θα γίνουν σεβαστές. Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων όμως είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κινητοποιήσουμε την Τουρκία στην κατεύθυνση των αυστηρότερων ελέγχων. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ», διεμήνυσε στην «Κ» ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Γερμανία, που συμμετείχε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Γερμανικές διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν άλλωστε ότι η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ, για «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο», την περασμένη Δευτέρα, η οποία δημιούργησε την αίσθηση ότι το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, δεν επαναλήφθηκε. «Αρχικά διατυπώθηκαν κάποιες ιδέες και υπήρξε έκκληση για στενή συνεργασία. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο ζήτημα των περιπολιών. Οπως είπε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα πρέπει να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο. Οι ελληνικές ευαισθησίες είναι δεδομένες. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε έμφαση πώς θα σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να μπαίνουν σε βάρκες για να διασχίσουν το Αιγαίο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στην παρατήρηση ότι αυτό είναι κυρίως καθήκον της Τουρκίας, οι ίδιες πηγές απάντησαν: «Οχι μόνο. Η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει στην προσπάθεια».
Από την Αθήνα συμφωνούν στη συνεργασία με την Τουρκία, ωστόσο απορρίπτουν οποιαδήποτε νύξη για κοινές περιπολίες των δύο χωρών στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της ενταξιακής διαδικασίας», επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και την πάγια ελληνική θέση για ενίσχυση της Τουρκίας, προκειμένου η διαδικασία ταυτοποίησης και προώθησης των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού να γίνεται στο έδαφός της. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραφαν τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο ως την «κόκκινη» γραμμή στη συνεργασία της Αθήνας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, επισήμανε χθες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματά της. Πρόκειται για τη δεύτερη στοχευμένη παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου από το Σάββατο, με σκοπό την ανάδειξη των ισχυόντων βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Χθες, επίσης, ο κ. Ν. Κοτζιάς τόνιζε (Alpha 98,9) ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα», τόνιζε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.