AFP, REUTERS
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream. Οπως αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος, η Μόσχα σκέφτεται επίσης να αναστείλει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία και να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας μεταξύ των δύο χωρών. Ηδη η ρωσική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία επικίνδυνο τουριστικό προορισμό και τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία έχουν αναστείλει τα προγράμματά τους με προορισμό την Τουρκία.
Σ’ αυτό το φόντο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας για ενίσχυση των υγειονομικών ελέγχων στις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η αρμόδια κρατική υπηρεσία Rosselkhoznadzor διαπίστωσε ότι ποσοστό των εισαγόμενων τουρκικών γεωργικών προϊόντων, της τάξης του 15%, δεν ανταποκρίνεται στα ρωσικά στάνταρντ ασφαλείας.
Παράλληλα με τα οικονομικά αντίποινα, η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο των λέξεων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι «η τουρκική ηγεσία οδηγεί σκόπιμα τις (ρωσοτουρκικές) σχέσεις σε αδιέξοδο» και προσέθεσε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη τη συγγνώμη που της οφείλει η Αγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι η Τουρκία «λειτουργεί αναμφίβολα ως συνένοχος των τρομοκρατών».
Αψηφώντας τις αντιδράσεις της Μόσχας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν είναι η χώρα του, αλλά η Ρωσία εκείνη που οφείλει να απολογηθεί για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Αργότερα όμως, με συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εμφανίστηκε απολογητικός, δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενδεχομένως θα είχαν δράσει διαφορετικά «αν γνώριζαν ότι πρόκειται για ρωσικό αεροπλάνο».
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος με τις ρωσικές αιτιάσεις περί διαπλοκής της κυβέρνησής του, αλλά και του ίδιου του γιου του, σε λαθρεμπόριο καυσίμων του ISIS. «Ντροπή! Οσοι εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες πρέπει να μπορούν να τις αποδείξουν», δήλωσε ο Ερντογάν. Αναφορικά με τα οικονομικά αντίμετρα της Μόσχας, έκανε λόγο για συναισθηματική αντίδραση, ανάρμοστη για πολιτικούς. Εξάλλου, η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένο ντοκουμέντο, στο οποίο η τουρκική αεροπορία φέρεται να προειδοποιεί επανειλημμένως τον πιλότο του ρωσικού αεροπλάνου ότι έχει πλησιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και να τον καλεί να αλλάξει πορεία.
Χθες το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο, όπως δήλωσε, τη συγκρότηση «ενός μεγάλου συνασπισμού» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνασπιστεί με τη Γαλλία εναντίον «του κοινού εχθρού», των τζιχαντιστών. Τέλος, χθες το βράδυ η Μόσχα γνωστοποίησε ότι οι, τελευταίας γενεάς, πύραυλοι S-400 που αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στη Συρία, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα, βρίσκονται ήδη στη θέση τους και είναι πλήρως λειτουργικοί.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.