«Η ευρωζώνη είναι ένας κακός γάμος»
Νόρα Ράλλη
Ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, μιλώντας στην ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ επισήμανε τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Γερμανία τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μια Ενωση Προσαρμογής αλλά μια Ενωση Πειθαρχίας, που εξωτερικεύει τις αδυναμίες και τα λάθη της στις πιο αδύναμες χώρες».
Η Γερμανία δεν θέλει να αλλάξει την πολιτική της. Μιλάμε για μια γερμανική ευρωζώνη«Είμαι από τους ελάχιστους οικονομολόγους στον κόσμο που έχει διαβάσει όλο τον Ομηρο από το πρωτότυπο» περηφανεύτηκε ο διεθνούς φήμης και κύρους οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, κατά την έναρξη της ομιλίας του, πριν από λίγες μέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ηρθε ως επίσημος προσκαλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).
«Παρά το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι σε μια πρόσκληση στην Ελλάδα. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν αρχαία ελληνικά και λατινικά και μετά πέρασα στα οικονομικά. Ηθελα να δω από κοντά πώς είναι η κατάσταση στη χώρα σας, καθώς, έως τώρα, τη βλέπω μόνο μέσα από αριθμούς και οικονομοτεχνικά διαγράμματα», παραδέχτηκε.
Πράγματι, σε όλη του την ομιλία με τίτλο «Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Και τι θα γίνει με την Ελλάδα;», τα διαγράμματα είχαν την τιμητική τους.
Από την άλλη, φράσεις όπως «αληθινή οικονομία», «κοινωνικός αντίκτυπος», «κοινωνικό κράτος» κ.λπ., απουσίαζαν πλήρως και οι «αγορές» εμφανίζονταν να έχουν χαρακτηριστικά υπαρκτής οντότητας - μπορούν να «αγχώνονται», να «νιώθουν ανασφαλείς», να «αναζητούν διέξοδο», αλλά ποτέ «να κάνουν λάθος».
Ο ίδιος, βέβαια, μίλησε γι’ αυτή την αντίφαση, λέγοντας πως στα μετρήσιμα μεγέθη δεν λαμβάνονται πλέον καθόλου υπόψη ούτε οι πραγματικοί πολίτες ενός κράτους ούτε η καθημερινότητά τους: «Στην ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία θεωρούν τα προτάγματα του Κέινς θεμελιώδες κακό», είπε συγκεκριμένα.
συνέχεια
Η ΕΚΤ μπορεί
«Η ευρωζώνη δεν είναι μια Ενωση Προσαρμογής αλλά μια Ενωση Πειθαρχίας, που εξωτερικεύει τις αδυναμίες και τα λάθη της στις πιο αδύναμες χώρες», τόνισε.
«Μπορεί η ευρωζώνη να φαίνεται ότι έχει εξέλθει της κρίσης, αλλά αυτό είναι απολύτως προσωρινό. Μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο σκληρή, μπορεί η ευρωζώνη να αποφύγει μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση, η οποία είναι προ των πυλών», διευκρίνισε.
Διερωτώμενος γιατί διαφέρουν τόσο οι πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ΕΚΤ, αν και έχουν τον ίδιο στόχο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η τελευταία όπως και η Ε.Ε. άργησαν πολύ (πέντε χρόνια, για την ακρίβεια) «να αντιληφθούν το μέγεθος και τη σημασία της κρίσης του 2008».
Η καθυστέρηση αυτή απέβη μοιραία για χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά και οι Ιταλία, Γαλλία. Ακόμη και αν κάποιες από αυτές, όπως η Ισπανία, εμφανίζουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης, ζητήματα όπως η ανεργία, η ανεργία των νέων, οι κοινωνικές διακρίσεις και η φτώχεια συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία.
«Η ευρωζώνη είναι σαν ένας “κακός γάμος” που δεν υπάρχει αγάπη, παρά μόνο φόβος», τόνισε. «Συνεχίζει να μεταφέρει τα ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο -όπως έγινε με τις τράπεζες- με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς το δημόσιο χρέος.
»Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί. Την ίδια τακτική -το να μεταφέρουν, δηλαδή, τα εσωτερικά τους προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο- αρχίζουν να ακολουθούν και οι Ιαπωνία, Κίνα, γι’ αυτό την επόμενη πενταετία θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της κρίσης και στον λεγόμενο “αναδυόμενο κόσμο”», εξήγησε ο κ. Γουλφ. «Η λογική είναι «κάνε τον γείτονά σου να φτωχύνει - κάνε τον αυτόν να φαίνεται ως ο μόνος υπαίτιος»».
Εδωσε μεγάλη σημασία στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, τονίζοντας με σαφήνεια ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος πως θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βέβαια, μπορεί άλλος δρόμος από το ευρώ να μην υπάρχει, ωστόσο είναι τόσο «εύθραυστο», που «αν το αφήσουμε χωρίς στήριξη, θα καταστραφεί. Και καθώς οι Γερμανοί δεν πείθονται πως υπάρχουν και αλλού δυνατότητες ανάπτυξης, εκτός της χώρας τους, πρέπει τα ηνία να αναλάβει η ΕΚΤ. Θα το κάνει; Αν θέλει, μπορεί. Για μένα, πρέπει», διευκρίνισε.
Απέδειξε πως όταν το 2012 Ιταλία και Ισπανία ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, μόνο τότε ο Μάριο Ντράγκι επενέβη και σώθηκαν οι δύο αυτές οικονομίες.
«Μόνη εξαίρεση έως τώρα, σε όλους σχεδόν του τομείς, ως αρνητικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα. Εζησε και ζει την πιο μεγάλη ύφεση, αν και το 2016 τα πράγματα θα είναι ελαφρώς καλύτερα. Ωστόσο, αν η Γαλλία και η Ιταλία δεν παρουσιάσουν ανοδικούς δείκτες, η ευρωζώνη θα έχει πραγματικά πρόβλημα». «Πάντως, δεν έχει διορθωθεί σχεδόν τίποτα. Ας μη λέμε ψέματα και ας μην έχουμε αυταπάτες», παραδέχτηκε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.