ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ |
Το οποίο όμως, από τη στιγμή που η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ανέλαβε τη διερεύνησή της, μοιάζει να ξετυλίγεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα, των οποίων έχουν λάβει γνώση μέλη της επιτροπής, είναι εξόχως αποκαλυπτικά, ενώ τα σκοτεινά σημεία φωτίζονται ένα-ένα όσο οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες φωτίζουν πτυχές της υπόθεσης.
Η «Εφ.Συν.» έχει επανειλημμένα στο παρελθόν δημοσιεύσει πληροφορίες για τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, που διεξάγεται υπό την ευθύνη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είχε υποβάλει «πόθεν έσχες» επί εννέα έτη και συγκεκριμένα την περίοδο από το 2000 μέχρι και το 2008, την εποχή δηλαδή που έλαβε δάνειο 50 εκατ. από την Alpha Bank.
Επιπρόσθετα από τον υπό εξέταση φάκελο, που έφτασε στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έλειπαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ για πέντε έτη και συγκεκριμένα για τα έτη χρήσης του 2002, του 2003, του 2004, του 2005 και του 2006.
Σκοτεινά σημεία
Από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παρέλαβαν τον σχετικό φάκελο του Σταύρου Ψυχάρη, φαίνεται να προκύπτει σοβαρό θέμα για τα έτη που ο ισχυρός επιχειρηματίας δεν είχε καταθέσει, ως όφειλε, δήλωση «πόθεν έσχες».Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία αναφορικά με τραπεζικές συναλλαγές που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα ευρήματα όμως δεν φαίνεται να περιορίζονται στον έλεγχο των (ούτως ή άλλως ελλιπών) «πόθεν έσχες» του Σταύρου Ψυχάρη.
Προβληματικά στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα φορολογικά δεδομένα του επιχειρηματία.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ένα εξίσου μεγάλο ποσό, της τάξης τουλάχιστον των 80 εκατ. ευρώ, να μην δικαιολογείται από τα υπό εξέταση δεδομένα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι τα σκοτεινά σημεία της οικονομικής διαχείρισης του Σταύρου Ψυχάρη αποτελούν την αιτία που τα μέσα του ΔΟΛ έχουν αναλάβει «εργολαβικά», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την επίθεση στην κυβέρνηση.
Γι αυτό και τα στελέχη στο Μαξίμου φέρονται έτοιμα να αξιοποιήσουν τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει ο φάκελος της διαπλοκής με «στοιχεία και ονόματα».
Στη Βουλή
Επί της ουσίας πάντως των καταγγελιών για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος τις ακριβείς κινήσεις της κυβέρνησής του στο πεδίο της διερεύνησης κορυφαίων σκανδάλων με κατάληξη τη διερεύνηση της υπόθεσης της διαχείρισης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Κύπρο.Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι οι καταγγελίες κατά του αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν αφορούν τη συγκάλυψη κάποιας υπόθεσης, αλλά αντιθέτως τη διαλεύκανσή της. Και μάλιστα όλα αυτά υπό το βάρος έτερων καταγγελιών κορυφαίων αξιωματούχων από την Κύπρο.
Πέραν αυτού, το Μαξίμου αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακρούσει πρύμναν, όχι ευθέως βέβαια, αλλά επιχειρώντας να στρέψει τη συζήτηση στο προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται έτοιμη να συζητήσει για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, πόσω μάλλον να την καταπολεμήσει» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Μαξίμου.
Νίκος Σβέρκος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.