Ο κύβος, μάλλον, ερρίφθη...
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει να εισηγηθεί την αντικατάσταση του ισχύοντος εκλογικού νόμου με ένα σύστημα απλής αναλογικής, που θα είναι απλή και άδολη αν...
εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι θα διατηρηθεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Επίσης, το «δώρο» των 50 εδρών θα καταργηθεί, ενώ θα δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Είναι απολύτως σαφές και εξηγήσιμο γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιλέγουν να κρατήσουν το 3%. Πρόκειται για απαίτηση των ΑΝ.ΕΛΛ., του εταίρου, δηλαδή, στην κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Αλλά, όπως και να έχει, μια πολιτική συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των μερών που την αποτελούν.
Χωρίς αμφιβολία το νέο εκλογικό σύστημα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση -μέσα στην εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες- θα προκαλέσει σκληρή κριτική από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτή η κριτική, όμως, πολύ λίγο θα επηρεάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, καθώς όσα αριστερά κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% θα πάρουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα έπαιρναν με απλή και άδολη αναλογική. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι αδικήθηκαν. Και η κυβέρνηση θα μπορεί βάσιμα να ισχυρίζεται ότι εκεί που μπόρεσε τήρησε τις υποσχέσεις της.
Κριτική θα υπάρξει και από τα δεξιά. Κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα ισχυριστεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει ακυβερνησία, γιατί επιβάλλει υποχρεωτικά κυβερνήσεις συνεργασίας. Η κριτική αυτή είναι εντελώς αστήρικτη, γιατί από τις εκλογές του 2012 φάνηκε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει μπει σε έναν νέο πολιτικό κύκλο που χαρακτηρίζεται από τη φθορά των μεγάλων κομμάτων και από την αδυναμία των εκλογών να δώσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς μεγάλα κόμματα, με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την κρίση, δεν υπάρχουν. Συμμαχικές κυβερνήσεις δημιουργήθηκαν υποχρεωτικά το 2012 και το 2015. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.