Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν ξέρεις από που ν' αρχίσεις. Καθημερινά οι υπουργοί της κάνουν πρωτόγνωρες δηλώσεις ενώ την ίδια στιγμή παίρνονται πολύ σοβαρές αποφάσεις, όπως η συμφωνία για το Ελληνικό.
Συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους; Βεβαίως. Εκ των πραγμάτων. Πρόκειται για κυβερνητικές πράξεις. Και οι δηλώσεις είναι κι αυτές πράξεις.
Πρώτον η κα Γεροβασίλη ανήγγειλε δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, παρότι αυτό είναι εκτός των συνταγματικών ορίων. Δεύτερον ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως ορθώς οι τούρκοι κάνουν την Αγια Σοφιά τζαμί, διότι κι αυτοί θρησκευόμενοι είναι. Εάν δεν κάνουν απρέπειες, τότε όλα εντάξει. Και τρίτον ο αναπόφευκτος κ Φίλης, ο οποίος καθημερινά μας ξεφουρνίζει και νέες νοστιμιές, απαγόρευσε ουσιαστικά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, διότι, όπως είπε «δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση, διότι η διαστροφή της πολιτικής... είναι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ευνοεί τη δημοκρατία»! Και συνέχισε, ως συνταγματολόγος, τονίζοντας, πως αυτές οι διαδηλώσεις «είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής»!
Οι 21 του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πωλούν
Την ίδια μέρα περίπου πουλήθηκε και το Ελληνικό, αυτό για το οποίο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αγριέψει τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, τονίζοντας πως «η διαδικασία του διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDADEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014, έχουν καταγγελθεί ως παράνομα και νομικά διάτρητα», πως τα 915 εκ. είναι σκανδαλωδώς λίγα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει: «Το Ελληνικό δεν πωλείται». Ποιοι υπέγραφαν; 21 πασίγνωστοι, ανάμεσα στους οποίους οι: Καββαδία, Δημαράς, Καραγιαννίδης, Μιχελογιαννάκης, Μηταφίδης, Μουμουλίδης, Μπαλαούρας, Παπαδόπουλος και Φάμελλος, ακολουθώντας την έκθεση του οργισμένου προέδρου του ΤΕΕ, του κ. Σπίρτζη- τότε!
Επειδή όλα αυτά μέσα σε μια μέρα είναι πολλά, θα είμαστε σύντομοι. Πρώτον, με την κα Γεροβασίλη θα πρέπει να συννενοηθεί ο Νίκος Βούτσης και η κυβέρνηση να αντιληφθεί πως το ζήτημα αυτό δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν αυτή τη στιγμή. Όταν καίγεται το σπίτι σου, όταν η Βουλή λειτουργεί τυπικά, τότε τί νόημα έχει να ασχολείσαι με το Σύνταγμα; Δεν προέχει. Τώρα έχουμε άλλες έννοιες.
Το Μέγα Μοναστήρι
Δεύτερον, ο κ. Ξυδάκης, αλλά και ο κ. Κοτζιάς, θα πρέπει να...
συνέχεια
...ενημερωθούν αρμοδίως, από την Αρχιεπισκοπή ίσως, πως η Αγια Σοφιά δεν είναι γενικώς «ένα οικουμενικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως αόριστα λένε.
Είναι το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο αφενός και αφετέρου το δεύτερο σημαντικότερο ελληνικό μνημείο, μετά τον Παρθενώνα. Και γι΄αυτούς τους δύο λόγους είναι οικουμενικό και παγκόσμιο. Αν ήταν απλώς ένα οικουμενικό μνημείο, χωρίς εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, ένα σκέτο ωραίο κτίριο, τότε γιατί να μην μπει ο χότζας να κάνει ραμαζάνι; Αυτό προφανώς θα είχε κατά νου ο κ. Ξυδάκης. Σου λέει ο άνθρωπος, και τι έγινε, ένα ωραίο κτίριο είναι, εάν δεν κάνουν απρέπειες ας ψάλουν. Τι εννοεί απρέπειες βεβαίως δεν μας είπε.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πως η Αγια Σοφιά είναι το σύμβολο του Βυζαντίου, το σύμβολο του Χριστιανισμού- δηλαδή το σύμβολο του χιλιετούς μεσαιωνικού ελληνισμού. Υπ' αυτήν την έννοια, προφανώς, ο ΥΠΕΞ θα πρέπει να το προστατέψει σθεναρά και όχι να βγάζει άνοστες ανακοινώσεις περί «οικουμενικότητας». Οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να κάνουν θρησκευτικές τελετές εκεί μέσα, διότι το μνημείο είναι χριστιανικό και συνιστά σύμβολο για όλους τους χριστιανούς και τους έλληνες. Αυτός είναι ο λόγος. Είναι σαν να καταλάβουν οι ρώσοι τη Μέκα και να φέρουν τον Αλέξιο να ψέλνει.
Όχι στους ταραξίες
Τρίτον, ο κ. Φίλης θα πρέπει κι αυτός να ενημερωθεί αρμοδίως πως οι διαδηλώσεις επιτρέπονται, ακόμη και εάν στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Σε ελάχιστα κράτη παγκοσμίως απαγορεύονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις: Κίνα, Κορέα και Βιετνάμ ίσως- ακόμα και ο Μαδούρο τις επιτρέπει, μέσες - άκρες. Ας συνεχίσει να κόβει τα αρχαία όπου τα συναντά και ας μην υπεισέρχεται σε συνταγματικά θέματα.
Τέλος, ορθώς έγινε η πώληση του Ελληνικού, πλην όμως το τίμημα ήταν γλίσχρο, πουλήθηκαν οι παραλίες που δεν επιτρέπεται και, το κυριώτερο, η πράξη αυτή εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους ίδιους τους βουλευτές του Συριζα. Εάν την δεχθούν, τότε θα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου, για να το πούμε κάπως κομψά.Τι έπρεπε να κάνουν; Φυσικά να παραιτηθούν.
Εγώ αυτό θα έκανα, εάν ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και είχα υπογράψει εκείνη την οργίλη επερώτηση, λίγους μήνες πριν.
Αλλά εγώ δεν είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.