Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα ήττα του κόμματός της. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη, δεν αναδεικνύει κυβερνητική πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Ειδικότερα οι χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 17,6%, το χειρότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ στο Βερολίνο. Και μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα, το SPD και CDU, να βρίσκονται στην πρώτη και στη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ωστόσο για πρώτη φορά πέφτουν κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει το Die Linke (Η Αριστερά), οι Πράσινοι αλλά και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Στην κορυφή δεν αλλάζει κάτι, αλλά στην πραγματικότητα, αλλάζουν τα πάντα», σχολιάζει η Deutsche Welle.
Η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε...
συνέχεια
...«πικρή» την επίδοση του κόμματός της στις εκλογές του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα τα τοπικά αίτια της ήττας, είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών.
Η Μέρκελ αποδέχθηκε ότι έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό και είπε ότι λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου. «Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ρεύμα.
Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά. «Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο το χαρακτήρισε «μη ικανοποιητικό, απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Η καγκελάριος φάνηκε ιδιαίτερα συμφιλιωτική και πρόσθεσε πως, αν η επιθυμία του γερμανικού λαού είναι να μην κατακλυστεί η χώρα με ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις μετανάστευση, «τότε αυτό είναι ακριβώς για το οποίο μάχομαι».
Τα αποτελέσματα
- Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38
- Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31
- Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27
- Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27
- Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25
- Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12
- Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες -
Προάγγελος για τις εθνικές εκλογές
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στη κορυφή δεν αλλάζει κάτι. Οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη (21,6%), ενώ επανεκλέγεται ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ. Όμως στην πραγματικότητα αλλάζουν τα πάντα: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), συγκεντρώνουν για πρώτη φορά λιγότερο από το 50% των ψήφων στο Βερολίνο, ενώ στην τοπική Βουλή δίνουν το «παρών» έξι κόμματα.
Οι χριστιανοδημοκράτες καταγράφουν μάλιστα το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, γύρω στο 18%, έχοντας μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους (15,2%), αλλά και το αριστερό κόμμα Die Linke (15,6%). Μετά από όλα αυτά το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο και τρία κόμματα: τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς. Σημειώνεται πως απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία. Πολλοί θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία.
Ενδεικτικό είναι πως ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς Die Linke Μπέρντ Ρίξινγκερ θεωρεί ότι ένας συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους είναι δυνατός και σε εθνικό επίπεδο. Αν υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, τότε το κόμμα του είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή, είπε στον δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε θέματα κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, όπως επίσης να σταματήσουν και οι στρατιωτικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν δεν αποκλείει πλέον ένα συνασπισμό «SPD - Die Linke - Πρασίνων» μετά της εθνικές εκλογές του 2017. Για κάτι τέτοιο όμως επιβάλλεται να υπάρχει συμφωνία σε ουσιώδη θέματα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF). Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ παρέπεμψε με τη σειρά της στο τρικομματικό μοντέλο της Θουριγγίας. Εκεί λειτουργεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έγραψε στο twitter.
Στους νικητές των εκλογών του Βερολίνου περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία», δήλωσε ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι, σχολιάζοντας το ποσοστό 14,2% που συγκέντρωσε το ΑfD. Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.