Ο τρύγος αντιπροσωπεύει, για τον αμπελοκαλλιεργητή, την πραγματικότητα μετά από έναν χρόνο εργασίας μέσα στο αμπέλι του.
Γράφει η Καλυψώ
Είναι μια περίοδος καθοριστική για το κρασί μια κι είναι δραματικά
σημαντική η ακρίβεια με την οποία πρέπει να καθοριστεί η στιγμή του
τρύγου. Οι καλύτερες σοδειές είναι αυτές που τα σταφύλια μαζεύονται σε
πλήρη ωριμότητα χωρίς να υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση από τις 100 ημέρες
μετά την άνθιση!!!Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό θα πρέπει να καταφέρει κανείς να τρυγήσει όταν τα σάκχαρα είναι αρκετά ώστε να δώσουν τους απαραίτητους βαθμούς χωρίς να χρειαστεί προσθήκη ζάχαρης ή νερού και παράλληλα να έχει και το ιδανικό PH! Μια ολόκληρη επιστήμη που σε οδηγεί στο καλό αποτέλεσμα. Ένα κρασί χωρίς παρεμβάσεις είναι πάντα ένα καλύτερο κρασί!.
Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά ή με μηχανικό τρόπο. Αναμφισβήτητα ο πρώτος τρόπος είναι και ο καλύτερος. Απαιτεί βέβαια πολλά άτομα που το καθένα θα πρέπει να έχει κι έναν συγκεκριμένο ρόλο. Οι τρυγητές που μαζεύουν τα σταφύλια, οι μεταφορείς που συλλέγουν τα καλάθια και τα προωθούν στην αρχή της κάθε σειράς, αυτοί που θα τα μεταφέρουν μέχρι το πατητήρι και ο επικεφαλής που συντονίζει τις εργασίες.
Το κόψιμο ενός τσαμπιού μοιάζει εύκολο πράγμα! Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Οι τρυγητές μένουν σκυμμένοι για πολλές ώρες, συνήθως κάτω από τον ήλιο, και πρέπει να προσέχουν ώστε κάθε τσαμπί να μένει ακέραιο αφού του αφαιρέσουν πρώτα ρόγες σάπιες ή πειραγμένες και βέβαια τα φύλλα.Τα καλάθια και τα τελάρα όπου συλλέγεται το σταφύλι θα πρέπει να είναι καθαρά και όχι ιδιαίτερα μεγάλα για να μην ταλαιπωρείται ο καρπός.
Τέλος, όσο πιο γρήγορα μετά τον τρύγο συνθλιβούν τα
σταφύλια, τόσο μεγαλύτερες μπορούν να είναι οι προσδοκίες για καλής
ποιότητας κρασί.
Παρόλο τον κόπο, παντού όπου γίνεται τρύγος, δεν λείπουν τα τραγούδια και τα πειράγματα. Και πάντα υπάρχει η γιορτή πριν το ξεκίνημα και η ακόμα μεγαλύτερη στο τέλος του κάθε τρύγου.
Παρόλο τον κόπο, παντού όπου γίνεται τρύγος, δεν λείπουν τα τραγούδια και τα πειράγματα. Και πάντα υπάρχει η γιορτή πριν το ξεκίνημα και η ακόμα μεγαλύτερη στο τέλος του κάθε τρύγου.
Μην
χάσετε την ευκαιρία να παραβρεθείτε αν κάπου σας καλέσουν. Η
διαδικασία, οι μυρωδιές τους μούστου αλλά και η γεύση του μαζί με τη
γλύκα των πρώτων φθινοπωρινών ημερών θα σας μείνουν αξέχαστα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.