Το timing της επίσκεψης του ρώσου
υπουργού Εξωτερικών έχει ιδιαίτερη σημασία: λίγες ημέρες πριν από την
έλευση του Μπαράκ Ομπάμα και ενώ το Κυπριακό βρίσκεται στην κρισιμότερη
φάση του. Και υπάρχει και το θέμα του ανεφοδιασμού του ρωσικού στόλου...
Η επίσκεψη, που ξεκινά την Τρίτη 1η του μήνα, είναι ανεπίσημη και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Θα μιλήσει στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ στο Ζάππειο και θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο.
συνέχεια
...από τα όποια αποτελέσματα της επίσκεψης (θυμάται κανείς τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο;).
Ο Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν από την επίσημη έλευση του Μπαράκ Ομπάμα. Φθάνει λίγες μέρες μετά τον συναγερμό που προκάλεσε στο ΝΑΤΟ η πορεία ρωσικής μοίρας που πλαισιώνει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» στην ανατολική Μεσόγειο και τον παρολίγον ανεφοδιασμό της από τους Ισπανούς. Η ισπανική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια ανεφοδιασμού. Η δε Μόσχα ανακοίνωσε ότι η αρμάδα δεν θα εμπλακεί σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Εμμέσως πλην σαφώς, έστειλε το μήνυμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη Συρία στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή και ότι ήρθαν για να μείνουν.
Μια μέρα πριν έρθει στην Αθήνα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσει στη Μόσχα τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο χρόνος έχει τη σημασία του, καθώς η Λευκωσία κάνει λόμπινγκ στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια κρίσιμη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου πολλά θα κριθούν από το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και του ρόλου που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος του τουρ που έκανε σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία πριν από λίγες ημέρες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό. Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις και στρατεύματα σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και φυσικά δεν θα δεχόταν να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια μεταβατική κατάσταση ασφαλείας (κάτι που δεν δέχεται ούτως ή άλλως το ΑΚΕΛ…). Το Κυπριακό θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του Λαβρόφ με τον Νίκο Κοτζιά που επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων.
Η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα ότι πρέπει να τηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι με τη Μόσχα και ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό στην παρούσα συγκυρία να παγιωθεί μια ψυχροπολεμική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία παραμένει εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και ότι δεν πρέπει να αποκλείεται από αυτήν. Κάτι παρόμοιο είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ενώ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας είναι αντιπαραγωγικές. Αλλά αυτός που έκανε αντάρτικο έναντι της επιβολής νέων κυρώσεων και του πέρασε ήταν ο Ματέο Ρέντσι.
Πάντως, το νατοϊκό επιχείρημα είναι ότι επειδή έχουν παγώσει οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων, απαγορεύεται ο ανεφοδιασμός σκαφών του ρωσικού στόλου σε νατοϊκά λιμάνια. Η πραγματικότητα είναι ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του αμερικανού στόλου από τη Μεσόγειο θα δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να μονιμοποιήσει την παρουσία της στην περιοχή, αφού διαθέτει τη ναυτική βάση στη συριακή Ταρσό.
Μένει να φανεί αν ο Λαβρόφ θα ζητήσει από την Αθήνα τον ανεφοδιασμό κανενός ρωσικού πλοίου. Όμως, οι Ρώσοι, ως μεγάλοι παίκτες, ξέρουν με ποιους να «παίξουν». Και σε αυτή τη φάση «παίζουν» με τον Ερντογάν.
protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.