Σχέδιο συμβιβασμού για το χρέος με διπλή «υποσχετική» προς Αθήνα
Tvxs Ανάλυση | 25 Νοε. 2016
Ένας (εγκλωβισμένος) πολιτικός εμπρηστής και μια ασταθής Ευρώπη
κρατούν τα κλειδιά του συμβιβασμού και της συμφωνίας για το ελληνικό
χρέος - μιας συμφωνίας που, όπως δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα
βασίζεται σε μια διπλή «υποσχετική» προς την Αθήνα για τα μεσοπρόθεσμα
μέτρα και τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.Το περίγραμμα του εν λόγω συμβιβασμού έδωσαν, παράλληλα, χθες το βράδυ Γερούν Ντάισελμπλουμ και Γιώργος Χουλιαράκης, τα πάντα ωστόσο παραμένουν ακόμη υπό την αίρεση της γεφύρωσης του χάσματος Βερολίνου και ΔΝΤ και, κυρίως, των υποχωρήσεων που θα κάνει - ή δεν θα κάνει - ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τον τορπιλισμό της συνάντησης του Washington Club.
Το σχέδιο συμβιβασμού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και με βάση τα μηνύματα του επικεφαλής του Eurogroup και του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει...
συνέχεια :
...τρία βήματα:
- Την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα αφορούν δάνεια ύψους 32 έως 38 δις ευρώ.
- Την έναρξη της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και την σταδιακή οριστικοποίησή τους, με επαναβεβαίωση της δέσμευσης εφαρμογής τους μετά το 2018.
- Το άνοιγμα «διαδρόμου» για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, εάν το κρίνουν αναγκαίο οι δανειστές και εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο.
Τα ανοιχτά ζητήματα και οι παγίδες
Πρόκειται όμως και για ένα σχέδιο που ακόμη δεν έχει κλειδώσει, καθώς οι τελικές του λεπτομέρειες είναι κι εκείνες που θα καθορίσουν την αποδοχή του ή μη από το ΔΝΤ, το Βερολίνο και την Αθήνα. Καθοριστικό στοιχείο αποτελεί το πόσο σαφής και συγκεκριμένος θα είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων - κάτι που απαιτεί μέχρι στιγμής το ΔΝΤ και αποκρούει ο Σόιμπλε -, καθώς και οι διατυπώσεις σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα.
Τα πλεονάσματα και τα νέα μέτρα
Εδώ ο Σόιμπλε επιμένει, μέχρι στιγμής, σε διατήρηση του στόχου του 3,5% τουλάχιστον έως το 2022. Το ΔΝΤ αντιτείνει ότι ο ρεαλιστικός πήχης μετά το 2018 είναι το 1,5% και σε διαφορετική περίπτωση ζητά να προσδιορίσει από τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και ο «ήπιος» άξονας των ευρωπαίων δανειστών αναζητά την χρυσή τομή προτείνοντας να παγώσει ουσιαστικά το θέμα και να δοθεί μια «υποσχετική» στην Αθήνα για επανεξέτασή του το 2018 μετά τη λήξη του προγράμματος.
Κοινοτικές πηγές, άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι καμία κυβέρνηση, όχι μόνον αυτή του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει την πολιτική δυνατότητα μετά από 6 χρόνια ύφεσης να περάσει νέα δημοσιονομικά μέτρα - πόσο μάλλον, όταν το ΔΝΤ ζητά ήδη ευθέως τα μέτρα αυτά να αφορούν περικοπές υφιστάμενων συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του αφορολόγητου.
Υπό τα δεδομένα αυτά και με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις να κορυφώνονται, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάντηση των δανειστών στο πλαίσιο του διευρυμένου Washington Club ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, έστω κι εάν ο Σόιμπλε διαψεύδει σθεναρά τη σύγκλισή της.
Ο αυτό - εγκλωβισμός του Σόιμπλε
Άλλωστε, και ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει πλέον ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αυτοπαγιδευτεί μέσα στις ίδιες τις δεσμεύσεις του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς όμως ελάφρυνση του χρέους.
«Αυτή τη φορά ο κ. Σόιμπλε δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου», γράφει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle, προσθέτοντας: «Το ΔΝΤ πιέζει, ως γνωστόν, για το θέμα του χρέους, αξιώνοντας την ελάφρυνσή του. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε εκπτώσεις εάν θέλει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου, την οποία άλλωστε ο ίδιος υποσχέθηκε στους Γερμανούς βουλευτές».
Εάν παρά ταύτα ο εγκλωβισμός Σόιμπλε αποδειχθεί ισχυρότερος από τις πιέσεις για υπαναχώρηση ή εάν το τίμημα του συμβιβασμού αποδειχθεί - ξανά - πολύ υψηλό για την ελληνική πλευρά, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Με το παράθυρο των εκλογών που άφησε - απρόθυμα - ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας να συνιστά, πέραν των άλλων, και προειδοποίηση για μια ακόμη πηγή αστάθειας σε μια, ήδη, κλονισμένη Ευρώπη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.