Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι θέλουν κάλπες και γιατί


Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σχεδιάζουν εκλογές ούτε εξετάζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για προσφυγή στις  κάλπες. Παρά την εκκρεμότητα σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πρόθεση παραμένει η συνέχιση της διαπραγμάτευσης ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα, με ορόσημο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, θα υπάρξει πολιτική λύση. Μετά το τελευταίο Eurogroup ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τον Α. Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει ότι ο σκόπελος θα ξεπεραστεί και μάλιστα σύντομα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει ελληνικό ατύχημα μέσα σε μια εκλογική χρονιά για την ΕΕ και ότι αυτό θα βαρύνει, τελικά, στις αποφάσεις που θα παρθούν. Είναι προφανές για όλους ότι αν προκύψει συμβιβασμός θα είναι οδυνηρός και αυτό το γνωρίζουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και παρόλα αυτά η κυρίαρχη άποψη είναι να γίνει κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί η κατάρρευση της διαπραγμάτευσης που θα απέκλειε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ...
συνέχεια
Στέλεχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο Β. Σόιμπλε έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο τιμωρίας της κυβέρνησης Τσίπρα με απώτερο στόχο την ανατροπή της. Και πιστεύουν ότι αν ισχύει αυτό, τότε η άμυνα της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων αδύναμη, από τη στιγμή που το καλοκαίρι λήγουν ομόλογα που δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς χρηματοδότηση από τους θεσμικούς πιστωτές.
Οσοι, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες υποχωρήσεις ακόμη και αν αυτό σημαίνει πολιτική αποσταθεροποίηση δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή πλειοψηφία. Τέτοια άποψη, άλλωστε, έχουν εκφράσει οι “53” που όμως δεν δίνουν μάχη προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουν αναφορά στον Ευ. Τσακαλώτο που ηγείται της διαπραγμάτευσης. Οι δυνάμεις, όμως, θα μετρηθούν στην πράξη αν ο πρωθυπουργός φέρει ένα πακέτο μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 ζητώντας από όλους να πάρουν θέση.
Τα άγχη των απέναντι
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει όλο και μεγαλύτερη φασαρία γύρω από την προοπτική των εκλογών. Στελέχη του κόμματός του διακινούν δήθεν πληροφορίες για κάλπες μέσα στον Μάρτιο, ενώ ο ίδιος μετά το τελευταίο Eurogroup ακολούθησε γραμμή Σόιμπλε επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Έφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη».
Και επανέφερε το αίτημά του για εκλογές ως πανάκεια αποφεύγοντας και πάλι να πάρει θέση επί της ουσίας (για τα μέτρα του ΔΝΤ και για την απαίτηση νομοθέτησής τους από τώρα για το 2019). Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο λόγος που ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στο αίτημα για εκλογές είναι ότι έτσι συσπειρώνει το κόμμα του, αποτρέπει την αμφισβήτησή του από εσωκομματικές δυνάμεις που δεν τον έχουν αποδεχτεί πραγματικά, ενώ ενισχύει τις δυνατότητες διεμβόλισης του κέντρου δίνοντας την ελπίδα σε στελέχη αυτού του χώρου ότι μπορούν να μετάσχουν σε ένα επόμενο σύστημα εξουσίας.
Τελευταία, το σύνθημα “φύγετε” έχει υιοθετήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι ενδεικτικό το σχόλιό τους την επόμενη μέρα του Eurogroup: “Μια κυβέρνηση που δεν ξέρει,  με ένα πρωθυπουργό που δεν μπορεί, διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη  ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα. Ως εδώ. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο”. Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορούν να ανεχθούν το γεγονός ότι οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν τον Α. Τσίπρα ως ηγέτη της ελληνικής κεντροαριστεράς και η ανταγωνιστικότητά τους φέρνει εκνευρισμό.
Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ένα think tank του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιήσει συνέδριο στην Αθήνα έχοντας προσκαλέσει στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχει ενοχλήσει την Χαριλάου Τρικούπη, όπου επενδύουν στην άνοδο των εκλογικών τους ποσοστών μέσω του επαναπατρισμού ψηφοφόρων που τους εγκατέλειψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλει εκλογές τώρα καθώς προετοιμάζεται για ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.