Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα με τα φθαρμένα λάστιχα

Χαμένη στις περιπέτειες της αξιολόγησης, η χώρα δεν έχει πάρει μυρωδιά από τις ταχύτητες. Οχι την ταχύτητα της Πόρσε που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια εβδομάδα, αλλά των διαφορετικών ταχυτήτων με τις οποίες σχεδιάζεται να κινηθεί στο μέλλον η Ευρωπαική Ενωση.
Και όμως, η χθεσινή συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την τύχη και της Ελλάδας. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν ότι, στα πλαίσια της ΕΕ, «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα» όπως τόνισε ο πρόεδρος Ολάντ, με τους άλλους τρεις ηγέτες να εκφράζουν παρόμοιες απόψεις. 
Με τον Τραμπ να παίρνει το δρόμο της απομόνωσης, οι 4 ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη η στενότερη συνεργασία όσων θέλουν να συμμετέχουν στη πρώτη ταχύτητα. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος έβαλε πρώτα από όλα την...
 συνέχεια
...άμυνα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδιάζεται να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, μάνα εξ ουρανού για τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Τοποθέτησε όμως μετά την άμυνα και άλλους τομείς, «όπως η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία». 
Η στάση ορισμένων χωρών από την παλιά κομουνιστική Ανατολική Ευρώπη, όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, που έχουν προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές πρακτικές παραβιάζοντας συγχρόνως κάθε έννοια αλληλεγγύης στο προσφυγικό, έχει ενισχύσει την ιδέα των διαφορετικών ταχυτήτων. Πρόκειται για μια έμμεση αναγνώριση ότι η διεύρυνση της ΕΕ ήταν εσπευσμένη και υπονομεύει την ενότητα της. 
Η κυριότερη αιτία του ευρωσκεπτικισμού και των φυγόκεντρων τάσεων είναι η γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική λιτότητας και σε αυτό το θέμα η διακήρυξη των τεσσάρων παραμένει ασαφής. Η «φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση» για την οποία έκανε λόγο ο Φ. Ολαντ θα είναι άραγε με στάνταρντ Σουηδίας ή Βουλγαρίας; Πριν από τα αποτελέσματα των εκλογών τον Μάιο στη Γαλλία και τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, δεν πρόκειται να δοθεί οριστική απάντηση. 
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπει σε μια περίοδο ριζικών ανακατατάξεων. Τον Δεκέμβριο του 2017 η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει για την Ευρώπη του 2025. Θέλουμε να είμαστε στη πρώτη ταχύτητα και τι πρέπει να κάνουμε για αυτό; Σήμερα εκλογολογούμε και βράζουμε στο ζουμί μας. Σε ποια άραγε ταχύτητα θα βρεθεί η Ελλάδα με τα φθαρμένα λάστιχα; 

tvxs.gr 07 Μαρ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.