Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο Τόμσεν "ανέλαβε τήν ευθύνη"...!

«Mea culpa» από τον Τόμσεν

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα, η συζήτηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε και στο ζήτημα του χρέους. Οπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση, «είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις προετοιμαζόμενοι για την επιστροφή της αποστολής, για να συζητήσουμε τα δύο πόδια του ελληνικού προγράμματος: τις πολιτικές και την ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το θέμα του χρέους, το κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) αλλά και το Staff Level Agreement.
Την πρόοδο επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι κάποια ζητήματα παραμένουν να διευκρινισθούν, αλλά εξέφρασε την ελπίδα η δυναμική να συνεχιστεί ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τεχνική συμφωνία με την επιστροφή των κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι «είναι επείγον να έχουμε συμφωνία τους επόμενους δύο μήνες», ώστε να γίνει κανονικά η αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου. Οπως προειδοποίησε, αν καθυστερήσει περαιτέρω η συμφωνία, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Παρά τις πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι στη Μάλτα συμφώνησαν να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται αυτή την επιλογή. Οπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν, το ζήτημα είναι μέχρι πότε θα διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι στο ΔΝΤ το θέλουν για μικρή περίοδο. Ακόμη και αν το πετύχαινε η Ελλάδα, όπως εκτίμησε ότι θα μπορούσε, στο Ταμείο θεωρούν ότι δεν είναι διατηρήσιμο για μία δεκαετία και σίγουρα δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επιστροφή στην ανάπτυξη που θεωρούν ότι είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.

Επιμονή
Ο κ. Τόμσεν εξάλλου παραδέχθηκε ότι έπεσε έξω στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα του 2016, το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες στο 3,9% του ΑΕΠ, τονίζοντας όμως...

συνέχεια
...πως αρχικά ούτε η ελληνική κυβέρνηση το περίμενε τόσο υψηλό, και εξήγησε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του λέγοντας ότι υπερεκτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην οικονομία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα έδειξε πως μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ξεζουμίζοντας από εδώ κι από εκεί». Ωστόσο, φαίνεται ότι επί του παρόντος επιμένει στις προβλέψεις του ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί το 2018 αλλά το 2019, κάτι που πιθανώς να σημάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι αυτό δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ επέμεινε για ακόμη μία φορά ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρειάζεται αξιόπιστες πολιτικές και ελάφρυνση του χρέους για να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του. Οπως εκτίμησε μάλιστα ο κ. Τόμσεν ερωτώμενος σχετικά, αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να δώσουν τη δόση χωρίς το ΔΝΤ, είναι δικό τους θέμα. Αλλά τόνισε ότι αν θέλουν να συμμετάσχει, τότε εκείνο χρειάζεται να συμφωνήσει στην πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δει πιο συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «όχι απαραιτήτως προσδιορισμένα στο τελευταίο δεκαδικό στοιχείο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «αλλά χρειαζόμαστε μια μελέτη βιωσιμότητας του χρέους στην οποία θα έχουμε μια ευρεία κατανόηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Ηταν εξάλλου θετικός και στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, καθώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε επίσης χθες με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σόιμπλε και Σαπέν.
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
                      kathimerini.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.