Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η Δύση δεν έχει πάρει μυρωδιά, τι μαγειρεύει η Ευρασία

21 Ιούνιος, 2017
·
Στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που ιδρύθηκε το 2001, έγιναν μέλη τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν, για να συναντήσουν τα ήδη μέλη, τη Ρωσία, την Κίνα και τέσσερα –σταν της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν).
Τώρα λοιπόν, ο ΟΣΣ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός –σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό- στον κόσμο, αλλά ενώνει και τέσσερις πυρηνικές δυνάμεις. Το G-7 έχει χάσει τη σχετική του σημασία, όπως κατέδειξε η τελευταία σύνοδος στην Ταορμίνα. Οι εξελίξεις τώρα πια συμβαίνουν στο G-20, αλλά και στο εναλλακτικό G-8.
Μονίμως υποτιμημένος από τη Δύση για μιάμιση δεκαετία σαν λέσχη διαλόγου, ο ΟΣΣ αργά αλλά σταθερά, προωθεί ένα πρότυπο που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίν αξιολογεί ως «ένα νέο τύπο διεθνών σχέσεων που προάγει τη συνεργασία χωρίς να δημιουργεί ηττημένους».
Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς όταν έχεις Κίνα, Ινδία και Πακιστάν στην ίδια ομάδα.  
Το σήμα κατατεθέν του ΟΣΣ, οι κινήσεις δηλαδή κάτω από το ραντάρ, είναι πολύ διακριτικό. Η αρχική έμφαση, καθώς μπαίναμε στην εποχή μετά τη 9/11, ήταν να χτυπηθούν αυτά που οι Κινέζοι χαρακτηρίζουν ως «τα τρία κακά»: την τρομοκρατία, τα αποσχιστικά κινήματα και τον εξτρεμισμό. Το Πεκίνο –και η Μόσχα- από την αρχή σκέφτονταν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και τους συνδέσμους τους στην Κεντρική Ασία, ειδικά το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (ΙΚΟ).
Τώρα ο ΟΣΣ προειδοποιεί για την επιδείνωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και καλεί όλα τα μέλη να στηρίξουν τη διαδικασία «ειρήνευσης και συμφιλίωσης». Αυτό είναι κώδικας για τον ΟΣΣ, που από δω και πέρα θα προσπαθήσει να βρει μια Ασιατική λύση για το πρόβλημα –που θα περιλαμβάνει Ινδία και Πακιστάν- που θα υπερβαίνει την αποτυχημένη λύση του Πενταγώνου: περισσότερο στρατό.
Το ΝΑΤΟ, παρεμπιπτόντως, έχασε κατά κράτος τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τουλάχιστον το 60% της χώρας –και συνεχίζουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ΙΚΧ) –το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν- κατέλαβε την Τόρα Μπόρα, την οποία βομβάρδιζαν τα αμερικανικά Β-52 ήδη από τα τέλη του 2001 κι από όπου δραπέτευσαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΟΣΣ θα επέμβει στο Αφγανιστάν, κι αυτό περιλαμβάνει το να φέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Κίνα έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΣΣ και θα προσπαθήσει να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην επόμενη σύνοδο τον Ιούνη του 2018.
Πατάμε γκάζι, πληρώνουμε σε γιουάν
Ο ΟΣΣ έχει εξελιχθεί και από την άποψη της οικονομικής συνεργασίας. Πέρυσι, ο Κου Σουεμίν, επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας στο υπουργείο Εμπορίου, πρότεινε μια συμμαχία... 

συνέχεια
...δεξαμενών σκέψης του ΟΣΣ, που θα αναλάβουν να στήσουν ζώνες ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο του ΟΣΣ.
Αυτό σημαίνει περαιτέρω οικονομική ενοποίηση –που ήδη συμβαίνει για αμέτρητες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η τάση είναι αναπόφευκτη και συμβαίνει παράλληλα προς τις διεισδύσεις των Νέων Δρόμων του Μεταξιού ή αλλιώς της Πρωτοβουλίας Ζωνών και Δρόμων (ΠΖΔ) και της Ρωσικής καθοδήγησης Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ).  
Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, που στη διμερή τους συνάντηση στην Αστάνα, ο Σι και ο Πούτιν προέκριναν τη συγχώνευση ΠΖΔ και ΕΟΕ. Και δε μιλάμε μόνο για το τρίο ΠΖΔ, ΕΟΕ, ΟΣΣ, αυτό αφορά και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (ΑΤΕΥ), τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (ΝΑΤ), το Ταμείο του Κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού –μια ολόκληρη συστοιχία πολιτικο-οικονομικών μηχανισμών.
Τα πράγματα κινούνται πάρα πολύ γρήγορα –σε όλα τα μέτωπα. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο στο Τόκιο με τίτλο «Το Μέλλον της Ασίας», ο υποτιθέμενα λυσσωδώς αντι-κινέζος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε, αν και υπό πολλές προϋποθέσεις, ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΠΖΔ, λόγω της «δυνατότητας να συνδέσει Ανατολή με Δύση όπως και όλες τις διαφορετικές περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα». Μια πιθανή επανεκκίνηση των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας θα προσέθετε την οριστική δυναμική στη διείσδυση ΠΖΔ, ΕΟΕ, και ΟΣΣ.
Μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία συμφωνούν στο να γίνει το Ιράν πλήρες μέρος στον ΟΣΣ...


Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο τού Pepe Escobar
σέ μετάφραση – επιμέλεια: Βάλιας ΔημοπούλουΚώστα Ψιούρη από τό commonality.gr πιέστε : ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.