Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Περί ομοφυλοφιλίας καί Σταλινισμού : Πώς η Αλέκα Παπαρήγα, μέ τρείς κουβέντες, σκόρπισε τίς θεωρίες τού ...φιλαλήθη(...!) Γεωργιάδη ή...

...Η τεράστια συμβολή τού Αδώνιδος* στήν προαγωγή τής Ιστορικής επιστήμης...
Δύο χαρακτηριστικές ομιλίες, δύο τοποθετήσεις που ανάγλυφα αποδίδουν τις πολιτικές τοποθετήσεις δύο διαφορετικών κόσμων πάνω σε ένα θέμα που αφορά μια ευάλωτη κατηγορία πολιτών. Ο διαφωτισμός και η Ευρώπη τόσο κοντά και τόσο μακριά.
Η ομιλία του αντιπροέδρου της ΝΔ που κάλυψε τον «βουβό» Κυριάκο Μητσοτάκη και η ομιλία της πρώην αν. Υπουργού Παιδείας είναι τελικά οι δύο όψεις δύο… εντελώς διαφορετικών νομισμάτων. 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί το πώς απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα στον Α. Γεωργιάδη όταν εκείνος θυμήθηκε τους διωγμούς ομοφυλοφίλων επί Στάλιν χωρίς να θυμηθεί τι γινόταν την ίδια περίοδο σε όλη της Ευρώπη και τις ΗΠΑ 
χωρίς να θυμηθεί ποιοι εξοντώνονταν μαζί με τους εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ...


[…] Παραδείγματος χάριν, συναντηθήκατε Χρυσή Αυγή, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, δεν θυμάμαι τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και κρίνατε την περίοδο 1920-1930, τη σταλινική περίοδο, όπως λέτε, την περίοδο της κολεκτιβοποίησης ποια πολιτική είχε απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Υπήρχε νόμος για την παιδοφιλία και υπήρχε και ένας νόμος –δεν μπορώ να εξηγήσω τι λέει- για την «αρσενοκοιτία». Προσέξτε, όμως, θα κάνετε σύγκριση με τους αντίστοιχους νόμους στις καπιταλιστικές χώρες στον καπιταλιστικό κόσμο όχι με το 2017, γιατί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε η λοβοτομή και η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας και τη δεκαετία του ’60.

Να σας πω και κάτι άλλο; Αν υπήρχαν απόψεις στην τότε Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του ’20 –κακώς, λέω- ότι η ομοφυλοφιλία είχε σχέση με ψυχιατρικό πρόβλημα, αντανακλούσε το επίπεδο της ανάπτυξης της επιστήμης εκείνης της περιόδου και μάλιστα σε μια χώρα που ξέρουμε ότι δεν ήταν το ίδιο αναπτυγμένη όπως ήταν τότε αναπτυγμένη η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία. Να δούμε τι υπήρχε τότε για την ομοφυλοφιλία, τι είναι πάρα πολύ φυσικό στο επιστημονικό επίπεδο να καθυστερούν οι αντιλήψεις και να αλλάζουν στην πορεία γιατί πραγματικά η επιστήμη έχει εξελιχθεί και πραγματικά η ομοφυλοφιλία δεν έχει καμία σχέση και δεν είναι ψυχιατρικό πρόβλημα.

Αν, όμως, το 1920 και το 1930 θεωρούνταν έτσι, αν θέλετε να κάνετε σύγκριση και τη σταλινολογία σας -που δεν σας απασχολεί αυτό, άλλα σας απασχολούν την περίοδο εκείνη- θα πρέπει να κάνετε σύγκριση με το τι ίσχυε. 



* Ἄδωνις (από τό Βικιλεξικό)

Capitello modanatura mo 01.svg Αρχαία ελληνικά (grc)

Nuvola apps bookcase.png Ετυμολογία

Ἄδωνις < χαναανιτικό ʼAdōn (κύριος)

Open book 01.svg Κύριο όνομα

Ἄδωνις αρσενικό
  1. (μυθολογία) Άδωνις, γιος του Κινύρα και της Μύρρας, ευνοούμενος και μύστης της Αφροδίτης,
    Ἄδωνιν ἡ Κυθήρη / ὡς εἶδε νεκρὸν ἤδη, / τυγνὰν ἔχοντα χαίταν / ὠχράν τε τὰν παρειάν, / ἄγειν τὸν ὗν πρὸς αὑτὰν / ἔταξε τὼς Ἔρωτας. (Θεόκριτος, Εις νεκρόν Άδωνιν)
  2. (μεταφορικά) ευνοούμενος, αγαπημένος
    εἰσὶ δ᾽ οἳ καὶ ἐπὶ κάλλει θαυμάζεσθαι ἐθέλουσιν, καὶ δεῖ Ἀδώνιδας αὐτοὺς καὶ Ὑακίνθους ἀκούειν, πήχεως ἐνίοτε τὴν ῥῖνα ἔχοντας. (Λουκιανός, Περὶ τῶν ἐν Μισθῷ συνόντων, 35)
  3. ανδρικό όνομα
  4. (ιχθυολογία) είδος ψαριού (που πηδάει έξω από το νερό)
    Books-aj.svg aj ashton 01.svg συνώνυμα: ἐξώκοιτος
  5. (βοτανική) είδος ανεμώνης (Anemone fulgens)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.