Μια μπόρα και θρηνεί η χώρα
Σεπτέμβριος 2017. Τουλάχιστον έξι νεκροί σε εκτεταμένες πλημμύρες στο Λιβόρνο της Ιταλίας.
Νοέμβριος 2017. Δυτική Αττική. Υπερδιπλάσιοι νεκροί από τις δύο μπόρες στις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες. Η «μανία της φύσης», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», της κλιματικής αλλαγής τα θλιβερά επόμενα. Ισχύουν γενικά, αλλά η εστίαση σ’ αυτά υποκρύπτει μια σιωπηρή αποδοχή της απώλειας ζωής ως φυσικό φαινόμενο.
Η φύση είχε προειδοποιήσει. Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου για τη Μάνδρα σε μεταπτυχιακό μάθημα είχε μιλήσει. «Την είχαμε επιλέξει ως μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή η μη γνώση ήταν εγκληματικού χαρακτήρα...
Στην ακραία τιμή (βροχόπτωσης) το χάος καραδοκεί και ο εισαγγελέας ψάχνει τεκμήρια αυθαιρεσίας στα λασπόνερα να βρει. Πόσο ακραία ήταν πια τα καιρικά φαινόμενα;
Μια μπόρα και θρηνεί η χώρα. Τα αντιπλημμυρικά και οι αναγκαίες υποδομές περνούν από του κόστους τις διατομές και ξεχνιούνται μετά τις οιμωγές.
Τόσοι νεκροί. Υγρή θλίψη. Ρευστές οι λέξεις, τις παίρνει το ποτάμι, μα δεν πλύνουν αδυναμίες. Κάθε φορά κάτι τρέχει. Όλες οι κινήσεις στάσεις, η ίδια στάση όλες τους και ο χρόνος πόνος.
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017
Naftemporiki
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο" καί είναι φράση τού κειμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.