Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Τα πέντε «βαρίδια» του Μαξίμου...

και η απειλή των πρόωρων εκλογών...
Κάτω από τη βαριά σκιά σημαντικών ζητημάτων η κυβέρνηση επιχειρεί να προσπεράσει τις «σειρήνες» που προβλέπουν πως η ολοκλήρωση της θητείας της αποτελεί ουτοπία με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο βλέπουν πως μια σειρά από γεγονότα θα πιέσουν ακόμα πιο πολύ το Μαξίμου και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη περιμένοντας τον Μάιο του 2019.

Το Σκοπιανό
Το Σκοπιανό αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά και κανονικά όλα τα «φώτα» θα έπρεπε να πέφτουν αποκλειστικά στις θέσεις που θα διατυπώσουν οι γείτονες την προσεχή Πέμπτη, όταν πάρουν στα χέρια τους την πρόταση που θα έχει μαζί του κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς. Αντ’ αυτού στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το βλέμμα είναι στραμμένο στον...
 συνέχεια
...κυβερνητικό εταίρο ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Η «απειλή» της πρόωρης κάλπης υπάρχει στο τραπέζι, εκτός αν, όπως υποστηρίζουν αρκετά κορυφαία στελέχη, ο πρωθυπουργός επιλέξει να μεταθέσει τη λύση, προκειμένου να μην διαρραγεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Ακόμα και αν βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν οι «9» των ΑΝΕΛ αποφασίσουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Διαφορετικές θα είναι οι εξελίξεις, αν ο Πάνος Καμμένος οδηγηθεί τελικά στην απόσυρση της κοινοβουλευτικής του ομάδας από τη διαδικασία.

Τα Ελληνοτουρκικά
Στα εθνικά ζητήματα, το «ατύχημα» δεν αποκλείεται να προκληθεί και από τα ελληνοτουρκικά με τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η υπόθεση με τους δυο υπό κράτηση Έλληνες στρατιωτικούς. Η σοβούσα εδώ και χρόνια κρίση με την Άγκυρα εξελίσσεται πλέον σε τέσσερα επίπεδα: Στις διεκδικήσεις των γειτόνων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στην προκλητικότητα στο Αιγαίο, στις εναέριες συμπλοκές, αλλά και στον Έβρο. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως τα εθνικά θέματα και η «χαμηλών τόνων» στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση για τα δυο στελέχη του στρατού ξηράς είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον Πάνο Καμμένο να διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, έστω και από το εξωτερικό, έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του.

Αστάθμητος παράγοντας είναι πάντα το μεταναστευτικό με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ακόμα και με απελευθέρωση των ροών.

Η οικονομία
Το επόμενο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας έχει να κάνει με την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο. Το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, καθώς καταρρίπτεται το σημερινό αφήγημα των κυβερνώντων για μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων». Παράλληλα και ο κίνδυνος επίσπευσης μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, δεν έχει περάσει.

Τριγμούς θα έχει η κυβέρνηση και από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της δ΄ αξιολόγησης και θα βρει αντιμέτωπο για άλλη μια φορά σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και το σύνολο των βουλευτών του κόμματος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε μια τέτοια ψηφοφορία.

Η Novartis
Σκηνικό εκλογών στήνεται, όσο οι ημέρες περνούν, και από την υπόθεση της Novartis. Η πόλωση φτάνει στα ύψη και όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια ιστορία που θα έχει μόνο καθαρούς νικητές ή χαμένους. Στο Μαξίμου ήλπιζαν πως η υπόθεση θα αλλάξει την ατζέντα υπέρ του, ωστόσο η αντιπολίτευση έχει βγει στην αντεπίθεση ειδικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Απαιτείται από εδώ και πέρα μέσα από τη δικογραφία και τα στοιχεία που έρχονται στην επικαιρότητα, να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα του Μαξίμου για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το σενάριο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με την υπόθεση «ανοιχτή» φαίνεται πως δεν αποκλείεται, καθώς ο διαχωρισμός του παλιού πολιτικού συστήματος με το νέο θα αποτελέσει βασικό προεκλογικό αφήγημα της Κουμουνδούρου.

Ο Ιβάν Σαββίδης
Στο ήδη εκρηκτικό σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο μέσα στο γήπεδο της Τούμπας. Είναι η υπόθεση που πιέζει περισσότερο αυτή τη στιγμή το Μαξίμου, αφού μαζί με το Μακεδονικό η κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τη Βόρεια Ελλάδα. Θα μπορούσε να αντέξει την εξαγγελία σκληρών μέτρων για την ομάδα του ΠΑΟΚ; Κανείς στην Ηρώδου Αττικού δεν μπορεί να δώσει αυτή την απάντηση, ωστόσο γνωρίζουν πως η «κάθαρση» του ποδοσφαίρου είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι παθογένειες του συγκεκριμένου αθλήματος είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν, αν δεν μπει «το μαχαίρι στο κόκκαλο» οπότε και σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα το φθινόπωρο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές φαίνεται πως θα απάλλασσε την Ηρώδου Αττικού από ενδεχόμενα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στον χώρο του ποδοσφαίρου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.