Στον οριστικό Πίνακα κατατάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Μυκονου» που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΣΑΑ.
Τελικός προυπολογισμός του έργου 143.764,99 € με ποσοστό 100% χρηματοδότησης.
Σύντομα θα κληθεί το Σωματείο "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου" να υπογράψει με την ΑΝ.ΕΤ.ΚΥ. ΑΕ την σχετική σύμβαση , ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Ο στόχος που τέθηκε με την ίδρυση του σωματείου για την αποκατάσταση του μουσείου με σκοπό την ανάδειξη της τοπικης ταυτοτητας και της πολιτιστικης μας κληρονομιάς είναι πλέον εφικτός . Τα έργα αποκατάστασης περιλαμβάνουν:
Αποξήλωση και αποκατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών σοβάδων,
Αντικατάσταση κουφωμάτων και ξύλινο κουβούκλιο (Μπουντί).
Αποκατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση συναγερμού, συστήματος καμερών και συστήματος wi fi.
Σχετικες Μελετες
Το σωματείο θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Κώστα Κατσουδα που ανέλαβε την υποβολή της αίτησης και μας οδήγησε ουσιαστικά σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα ! Ευχαριστούμε επίσης το Βασίλη Μαργαρα που είναι παντα διπλα μας , την Σταματίνα Κοντου , το Σπύρο Αποστολου και την Κατερινα Μασσακη για την άμεση ανταπόκριση τους σε ο,τι τους ζητήθηκε , το Γιώργο Σταμουλη για την αμέριστη βοηθεια του τη Μαριγούλα Αποστολου ως υπεύθυνη του έργου και φυσικά το ΔΣ του σωματείου των Φίλων που ανέλαβε την πρωτοβουλία και πέτυχε το στόχο του
Μια δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2019 ,μετά την οριστική έγκριση της χρηματοδοτησης της σήμερα ,δίνει νέα πνοή στο μουσείο .
...δεσπόζει στο Κάστρο της Χώρας και είναι τμήμα του κοινωφελούς ιδρύματος «Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου» (ΦΕΚ 82Α/1958), που περιλαμβάνει επίσης το Αγροτομουσείο – «Μύλος του Μπόνη» και το «Σπίτι της Λένας». Ιδρυτής κι εμπνευστής, αλλά και μεγάλος δωρητής της «Λαογραφικής Συλλογής» ήταν ο Βασίλης Δ. Κυριαζόπουλος.
Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου θεωρείται το παλαιότερο κτίσμα του νησιού και είναι κτισμένο πάνω σε σωζόμενο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυκόνου. Είναι μια διώροφη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, γούρια, φορεσιές και έπιπλα από αστικές κατοικίες του 19ου και 20ου αιώνα. Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν σημαντικές συλλογές υφαντών, ταμάτων, κοσμημάτων και πιάτων, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Επίσης, γλυπτά της μεταβυζαντινής περιόδου, κανόνια, άγκυρες από μυκονιάτικα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του ’21. Τα εκθέματα του μουσείου και ο τρόπος που είναι στημένα, αποτυπώνουν την ιστορία και την λαογραφία της Μυκόνου και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού της. Τέλος, υπάρχουν και δύο εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, ένα τμήμα του περιτειχίσματος της πόλης της Μυκόνου και το πηγάδι του πειρατή Μανώλη Μερμελέχα.
Το Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ» ιδρύθηκε με σκοπό την διατήρηση της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου. Ιδρύθηκε το 2012 με έδρα την Μύκονο και ουσιαστικά αποτελεί την κύρια πηγή πόρων της με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί .
Είναι κοινό μυστικό πως η φήμη που συνοδεύει το νησί της Μυκόνου ως τουριστικό προορισμό έρχεται σε αντίθεση με την σημερινή του εικόνα και παροχές σε επίπεδο πολιτιστικών δυνατοτήτων .
Η αποκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του πιο σημαντικού ίσως μουσείου του νησιού, αφενός θα επενδύσει στο ισχυρό brand name του νησιού, αφετέρου θα επιτύχει ένα βασικό στόχο του Προγράμματος , δηλαδή την ενίσχυση της ελκυστικότητας του νησιού, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, για αύξηση της ποιοτικής επισκεψιμότητας και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων ειδικών μορφών τουρισμού (στην προκειμένη περίπτωση μουσειακός/πολιτιστικός τουρισμός).
Ειδικότερα επιτυγχάνονται:
Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της τοπικής οικονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης για την μόνιμη μείωση της ανεργίας (φύλακας, φροντιστής/συντηρητής).
Η συμβολή στην προσπάθεια διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, για την αύξηση της ποιοτικής επισκεψιμότητας και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων ειδικών μορφών τουρισμού.
Η προσαρμογή των κτηρίων στα μορφολογικά πρότυπα του χώρου που εντάσσονται.
Τέλος, να επισημάνουμε οτι το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίριο (ΦΕΚ 346/1991), ενώ βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου (ΦΕΚ 594/1978).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.