Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Τα λάθη στην Ελλάδα έγιναν πριν το Μνημόνιο, όλοι είπαν όχι στο κούρεμα το 2010



Ιστορικές διαστάσεις αποκτούν για ακόμα μια φορά οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ, αυτή τη φορά στο Mega και τη Μαρία Σαράφογλου, καθώς ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γκρεμίζει ξανά τους διάφορους νεοελληνικούς μύθους της κρίσης.
Αναλυτική η συνέντευξη, την οποία αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη:
Μ. Σαράφογλου: Οι Ευρωπαίοι μάς λένε ότι πάει καλά. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις βέβαια, αλλά την ίδια ώρα προτείνουν νέο σχέδιο βοήθειας συνοδευόμενο από νέα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, δεν έχουμε ανάγκη από νέα συμφωνία και θα επιστρέψουμε στις αγορές. Τι πιστεύετε;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη δρόμος σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντικών σε ορισμένους τομείς. Και θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η καλύτερη λειτουργία του κράτους. Να γίνουν μεταρρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν να γίνει κατασπατάληση όπως στο παρελθόν.
Μ. Σαράφογλου: Είναι, όμως, ένα νέο κούρεμα του χρέους απαραίτητο σήμερα;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Θεωρώ ότι οι πιστώτριες χώρες, διότι μιλάμε για δημόσια πίστωση, λένε ότι μπορούν να δουν κάτι τέτοιο, αλλά απ' όσο θυμάμαι αν, όπως πιστεύω κι όπως και η ελληνική κυβέρνηση περιμένει έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις για τα οικονομικά στοιχεία του περασμένου έτους, αν αυτό διαπιστωθεί τον Απρίλιο, θα πρέπει, μου φαίνεται πιθανό, να υπάρξει επιπλέον προσπάθεια επ' αυτού.
Μ. Σαράφογλου: Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η ρεαλιστική και κατάλληλη λύση για να βγούμε από την κρίση;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Υπακοή στους κανόνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις κανόνες πολύ σημαντικούς: Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που παραμένει εξόχως σημαντικό, τήρηση της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει ισοσκελισμένα ισοζύγια, πολύ σημαντικό, και τέλος την τραπεζική ενοποίηση, κι αυτή πολύ σημαντική.
Μ. Σαράφογλου: Αρνούμαστε, όμως, να αναγνωρίσουμε το κοινωνικό κόστος των μεταρρυθμίσεων. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες κι απίστευτες θυσίες. Το ποσοστό ανεργίας αυτή τη στιγμή πλησιάζει το 30%. Το πρόγραμμα δεν είχε λάθη;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Αν ξοδεύετε 15% περισσότερα απ' όσα κερδίζετε και πρέπει να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό σας και δεν υπάρχουν πλέον χρηματοδότες κι αποταμιευτές στην Ευρώπη και παντού πρόθυμοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Τα λάθη είχαν γίνει πριν. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, πιστεύω. Είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε στο μέλλον να αποφύγετε το να ξαναβρεθείτε σε αυτή τη θέση.
Μ. Σαράφογλου: Είχατε απορρίψει τη μείωση του ελληνικού χρέους το 2010, ένα σενάριο που είχε διχάσει την Ευρώπη. Το ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε αργότερα με πιο επώδυνες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.
Ζ.Κλ. Τρισέ: Αν είχε μειωθεί πολύ πιο νωρίς, η αξιοπιστία της χώρας θα είχε καταρρεύσει εντελώς. Ελήφθη η απόφαση σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα έδειχνε ότι πάει στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιοπιστία της Ελλάδας είναι το κλειδί για όλα. Δεν είναι επειδή εγκαταλείψαμε αυτό ή εκείνο το 2010 ή το 2011. Το πρόβλημα παραμένει. Το θέμα είναι αν μπορούμε ή όχι να εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Μ. Σαράφογλου: Ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ το 2010, ήταν υπέρμαχος της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Το πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κι εκείνος το αρνήθηκε;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Δεν ξέρω τι πρότεινε και σε ποιον, αλλά σε μένα δεν το είπε ποτέ. Δεν έλαβα ποτέ εκ μέρους του ΔΝΤ τέτοια πρόταση και το ΔΝΤ, όπως ξέρετε, ενέκρινε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Μ. Σαράφογλου: Και ποιος είπε "όχι" τελικά; Οι Γερμανοί; Εσείς;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Όλος ο κόσμος είπε "όχι".
Μ. Σαράφογλου: Ποιος; Οι Γερμανοί ή εσείς, ως πρόεδρος της ΕΚΤ;
Ζ.Κλ. Τρισέ: Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς στην ΕΚΤ είχαμε την ευθύνη της σταθερότητας της Ελλάδας και εντέλει όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν επέτρεψαν τη διατήρηση της σταθερότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.