Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Bαρύτατες ευθύνες στον Δήμο Ελληνικού για το λούνα παρκ


ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
 Σωρεία παραβάσεων και παρατυπίων στην εγκατάσταση και τη λειτουργία του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου έχασε τη ζωή του ο 13χρονος μαθητής και τραυματίστηκε σοβαρά η αδελφή του, διαπίστωσε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ). Οι ευθύνες που προκύπτουν είναι βαρύτατες για τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη και όσους δημοτικούς συμβούλους ενεπλάκησαν στις διαδικασίες για την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ.
Τα όσα αναφέρονται στις 29 σελίδες του πορίσματος του ΣΕΕΔ είναι αποστομωτικά. Από την αρχή μέχρι το τέλος η όλη εγκατάσταση και λειτουργία της επιχείρησης είναι παράνομη. Ο κοινόχρηστος χώρος που λειτουργούσε το λούνα παρκ παραχωρήθηκε παράνομα, δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας, ενώ, παρά ταύτα, ο δήμος αντί να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης, ως όφειλε, εισέπραττε κανονικά το μίσθωμα και ηλεκτροδοτούσε μέρος της επιχείρησης αν και δεν είχε χορηγηθεί παροχή ρεύματος για ηλεκτροδότηση.
«Οι υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και συγκεκριμένα στην πρόσκληση του μισθωτή για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησης της εγκατάστασης, άλλως στην αποβολή του από τον παραχωρηθέντα χώρο και τη μονομερή άρση της σχετικής παραχώρησης», επισημαίνεται στο πόρισμα. Οι αναφορές για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ καθώς, όπως υπογραμμίζεται, τα αρμόδια μέλη και όργανα του δήμου έλαβαν αποφάσεις που στηρίχθηκαν «σε διατάξεις που δεν εφαρμόζονται...

 συνέχεια
...για την εγκατάσταση και λειτουργία λούνα παρκ, αλλά μόνο σε περιπτώσεις παραχώρησης δημοτικών χώρων για επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς».
Εκτός όρων ασφαλείας λειτουργούσε και η φουσκωτή πισίνα στην οποία βρήκε τραγικό θάνατο το 13χρονο παιδί. Οι ελεγκτές αναφέρουν: «Λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της επιχείρησης, δεν διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας. Η φουσκωτή πισίνα τοποθετήθηκε παράλληλα με τον άξονα της Λ. Κύπρου, σε μικρή απόσταση από το οδόστρωμα, χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα, και στον χώρο υπήρχαν υπέργειες και υπόγειες καλωδιώσεις μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και διάσπαρτα αδρανή ή μη υλικά».
Το πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να συσχετιστεί με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος θα ασκήσει τις πειθαρχικές διώξεις.
Εκτός από τις παράνομες διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι:
• Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ήταν 2.450 τ.μ., έναντι των 700 τ.μ., που είχαν μισθωθεί.
• Λόγω του ότι δεν εκδόθηκε ποτέ άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ, δεν ελέχθηκε αν ο παραχωρηθείς χώρος πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από νόμιμες κατοικίες ούτε εξετάστηκαν ζητήματα όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
• Ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο δήμαρχος όφειλε, εντός 15 ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να δώσει εντολή σφράγισης.
• Η ίδια εταιρεία είχε μισθώσει δημοτικούς χώρους από τον ίδιο δήμο και δραστηριοποιήθηκε εγκαθιστώντας και λειτουργώντας λούνα παρκ και κατά το παρελθόν (2011) με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
• Ο δήμος δεν μερίμνησε για τη σφράγιση και την άμεση διακοπή λειτουργίας του λούνα παρκ.
kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.