Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Στα 1,5 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη...

...από ενοικιάσεις παράνομων καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου

Στα 1,5 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη από ενοικιάσεις παράνομων καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου
 
Σε πάνω από 1,5 δισ. ευρω ανέρχονται τα διαφυγόντα κέρδη από ενοικιάσεις μέσω Διαδικτύου παράνομων καταλυμάτων αλλά και υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα ιδιωτικοί ξεναγοί και αυτοκίνητα για τη μετακίνηση των τουριστών.

Αυτό τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ με θέμα την επιρροή της παγκόσμιας τάσης της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) στον ελληνικό τουρισμό αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης από την πολιτεία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων παράνομων καταλυμάτων.

«Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, στον βαθμό που οι πολίτες αξιοποιούν την τεχνολογία αναζητώντας πρόσθετες πηγές εισοδήματος», ανέφερε ο Γιώργος Τσακίρης.

«Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία απέναντι στην ασύδοτη ανάπτυξη μιας παράλληλης οικονομίας που αποστερεί σημαντικότατους άμεσους και έμμεσους φόρους από τα ταμεία, κρίσιμες ασφαλιστικές εισφορές και απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας».

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα - και αποτελεί προάγγελο της μελέτης για την επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού - αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει σειρά από συναφείς πλατφόρμες που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

«Το 80% αυτών των περιπτώσεων φοροδιαφεύγουν», λένε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. « Και δεν αναφερόμαστε στις εταιρείες αλλά στους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων καταλυμάτων».

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην παρουσία τέτοιων πλατφόρμων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η εταιρεία Flipkey που ανήκει στην TripAdvisor διαθέτει περισσότερα από 3.000 κατοχυρωμένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτωβρίου του 2014, σχεδόν το 45% αυτών των καταλυμάτων βρίσκονται στην Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Κρήτη.

Η εταιρεία Homeaway έχει περισσότερα από 6.500 κατοχωρυμενα ακίνητα στην Ελλάδα, με σχεδόν το 53% των ακίνητων να βρίσκονται στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στην πλειονότητα τους τα ακίνητα αυτά είναι κατοικίες και διαμερίσματα πολυτελείας.

Την ίδια ώρα, η Housetrip διαθέτει στην Ελλάδα 1500 ακίνητα , τα περισσότερα σε Κρήτη και Δωδεννησα και η Airbnb διαθέτει 11.800 καταχώρισης - κυρίως ολόκληροι χώροι και ιδιωτικά δωμάτια.

Από την πλευρα της, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμπλουτισμού του ελληνικού τουρισμού με νέα στοιχεία νομοθετικά, ποιοτικά, θεματικά για το καλό του κλάδου. «Η ελαστικότητα, η προσαρμοστικότητα, η υιοθέτηση νέων δεδομένων, σηματοδοτούν και τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού», τόνισε. 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.