Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν αποδειχθεί πως τα μέτρα που εφαρμόζει δεν αρκούν
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την τόνωση της
οικονομίας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς σε έναν βαθμό,
αλλά εάν αποδειχθεί πως δεν αρκεί για να επιταχύνει τον ρυθμό της
ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης είναι
έτοιμο να πράξει περισσότερα, είπε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο
Ντράγκι σημείωσε ότι η αναπτυξιακή ορμή της ευρωζώνης εξασθένισε το
καλοκαίρι, αλλά πρόσθεσε πως η πολιτική της ΕΚΤ και οι μεταρρυθμίσεις
τις οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα κράτη-μέλη της αναμένεται να
οδηγήσουν σε μια ορισμένη ανάκαμψη το 2015 και το 2016.
«Βλέπουμε
πρόδρομους δείκτες που κατατείνουν στο ότι το πακέτο πιστωτικής
διευκόλυνσης που θέσαμε σε εφαρμογή φέρνει απτά οφέλη», επισήμανε ο
πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους ευρωβουλευτές και πρόσθεσε ότι
απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα
αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μέτρων που ενέκρινε το διοικητικό
συμβούλιο του θεσμού.
Η ΕΚΤ χορηγεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, προσφέροντας στις εμπορικές τράπεζες νέα, μακροπρόθεσμα δάνεια και αγοράζοντας τιτλοποιημένο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν βαρύνει πλέον τα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο Ντράγκι προχώρησε στην εκτίμηση πως το «κατώτατο σημείο της κάμψης των πιστώσεων μοιάζει να βρίσκεται πίσω μας». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ προχώρησε σε ταυτόσημα σχόλια νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο, εκτιμώντας πως υπάρχουν αμυδρά ακόμη σημάδια πως η δυναμική των πιστώσεων έφθασε σε ένα σημείο καμπής.
Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα παραμένει δυσοίωνη. Η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά παραμένει στάσιμη, σε έναν ιδιαίτερα βραδύ και οριακό ρυθμό ανάπτυξης και με χαμηλό πληθωρισμό, εδώ και μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της προωθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και για να μειωθεί το άχθος του χρέους τους. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδο εντός αυτής που ο Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου», κάτω από το 1%, εδώ κι έναν χρόνο και έφθασε το 0,4% τον Οκτώβριο, δηλαδή μακριά από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος είναι ο πληθωρισμός να βρίσκεται λίγο κάτω από το 2%. Οι πτωτικές πιέσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή θορυβούν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.
«Χρειάζεται να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι πιθανών πτωτικών κινδύνων όσον αφορά τον πληθωρισμό», πολύ περισσότερο εν μέσω της «εξασθένησης της αναπτυξιακής ορμής» και της «υποτονικής νομισματικής και πιστωτικής δυναμικής», επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Υπενθύμισε ότι η Τράπεζα έχει αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υπερβολικά χαμηλά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, διευκρινίζοντας πως προετοιμάζονται τα περαιτέρω βήματα, για το ενδεχόμενο να καταστούν αναγκαία—για παράδειγμα, η αγορά κρατικών τίτλων.
Όμως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια πολιτική πιο γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση, συναντά σθεναρή αντίσταση από μέρους της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.