Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Δύο ανώνυμες επιστολές «έκαψαν» τον Καρατζαφέρη



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Μία ανώνυμη επιστολή που έφθασε στους εισαγγελείς Διαφθοράς, τον Οκτώβριο του 2013 στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες για τα εξοπλιστικά που έφθασαν ώς τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Το όνομα του επικεφαλής του ΛΑΟΣ έπεσε στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή, καθώς ο ανώνυμος επιστολογράφος, που φαίνεται πως ήξερε πολλά, στην επιστολή του, μόλις τεσσάρων σελίδων, μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «Ψάξτε την εταιρεία Catalina, λένε πως είναι του Καρατζαφέρη».
Συνήθως, οι ανώνυμες επιστολές πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων. Ομως η συγκεκριμένη εκτιμήθηκε πως είχε «ψωμί», καθώς αναφερόταν σε συγκεκριμένες off shore εταιρείες, σε συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών με πολύχρονη παρουσία στα εξοπλιστικά, όπως των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου και επιπλέον σε συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.
Την πρώτη εκείνη επιστολή που έβαλε τους εισαγγελείς Διαφθοράς στο παιχνίδι των ερευνών –τον φάκελο χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος- διαδέχθηκε λίγους μήνες αργότερα και μία δεύτερη. Αρκετά κατατοπιστική και αυτή, καθώς για δεύτερη φορά ο ανωνύμως καταγγέλλων, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε περιουσιακά θέματα του κ. Καρατζαφέρη, με έμφαση ακίνητη περιουσία, off shore εταιρείες (δύο τον αριθμό) και καταγγελίες περί «περιουσίας μη δικαιολογημένης». Αυτή η δεύτερη επιστολή που ήρθε να συμπληρώσει την πρώτη, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό, για ευρύτερη φορολογική και περιουσιακή έρευνα που διενεργείται ήδη από το ΣΔΟΕ -πέραν εκείνης που κινείται στη Βουλή για το πόθεν έσχες- σχετικά με την περιουσία που διαθέτει ο κ. Καρατζαφέρης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη, καθώς βρέθηκε ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ να «πέφτει» σε off shore εταιρεία συμφερόντων του στο πλαίσιο διακίνησης χρημάτων για εξοπλιστικά προγράμματα (Super Puma).

O μυστικός έλεγχος

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς με το υλικό των...

συνέχεια
...ανωνύμων επιστολών στα χέρια, που είχαν κριθεί «ουσιώδεις» ως προς το περιεχόμενο, προχώρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη, σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς τα νησιά – φορολογικούς παραδείσους στα στενά της Μάγχης, όπου έδρευαν off shore εταιρείες που είχαν υποδεχθεί χρήματα για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma. Το αίτημά τους ικανοποιήθηκε και τα στοιχεία που ζητούσαν συγκεντρώθηκαν αμέσως, καθώς ήδη είχε προηγηθεί σε ανύποπτο χρόνο, το 2010, εσωτερικός τραπεζικός έλεγχος σε τράπεζα στα νησιά Jersey, που είχε εντοπίσει λεπτομερώς εμβάσματα και ροές χρημάτων από τις εταιρείες των επιχειρηματιών που μεσολάβησαν στην αγορά των ελικοπτέρων και προς τον κ. Καρατζαφέρη.

Αυτός ο μυστικός έλεγχος της τράπεζας, που είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, αποδείχθηκε εκ των υστέρων κομβικής σημασίας, καθώς όλα, όσα ήρθαν στο φως τώρα, είχαν εντοπιστεί από εκείνο τον έλεγχο. Και τα εμβάσματα και οι δύο καταβολές χρηματικών ποσών ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από εταιρείες συμφερόντων Τσάτσου-Κομνόπουλου προς τον κ. Καρατζαφέρη και η ακριβής διακίνησή τους και ο χρόνος των καταβολών. Στο πλαίσιο του μυστικού ελέγχου της τράπεζας είχαν ζητηθεί εξηγήσεις, τότε, από τον Αλέξανδρο Τσάτσο από εταιρεία συμφερόντων του οποίου (Malwern) είχαν διακινηθεί χρήματα προς διάφορες κατευθύνσεις και προς την εταιρεία Catalina του Καρατζαφέρη, και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

Ως αιτιολογία της τραπεζικής συναλλαγής είχε αναφερθεί το δάνειο. Οτι δηλαδή ο Γ. Κατατζαφέρης είχε δανείσει στον Τσάτσο χρήματα και εκείνος του τα επέστρεψε. Ομως κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η δανειακή σύμβαση δεν έχει προς το παρόν προσκομιστεί, και επιπλέον κατά τις εισαγγελικές αρχές προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι ενώ τα χρήματα φέρεται να δανείστηκαν από τον Καρατζαφέρη προς τον Τσάτσο τον Οκτώβριο του 2007, ένα μήνα αργότερα επιστρέφονται. Η τράπεζα που έκανε τον έλεγχο δεν κινήθηκε, ούτε διέταξε, τότε, κάποια διαδικασία ελέγχου για «ξέπλυμα». Ομως τα πολύτιμα στοιχεία του ελέγχου της αποτέλεσαν το «πακέτο» που εστάλη προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και συγκροτεί τη δικογραφία για τα ελικόπτερα που πλέον έχει πάρει τον δρόμο για την ανάκριση.

Τι ερευνάται

Ηδη για τους δύο επιχειρηματίες, Κομνόπουλο και Τσάτσο, αλλά και για τρεις στρατιωτικούς για τους οποίους έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία, την έρευνα έχει αναλάβει ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής. Για τον κ. Καρατζαφέρη η ειδική επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες, το πόρισμα της οποίας αναμένεται προσεχώς. Ερευνάται αν οι δύο εταιρείες του Γ.Καρατζαφέρη, Catalina και Homeric, είχαν δηλωθεί από τον ίδιο, όπως και τα ποσά που είχαν στους λογαριασμούς τους.

Ο ανακριτής που ανέλαβε την έρευνα, στρέφει το ενδιαφέρον του στις εταιρείες Kestrel και Malwern των Κομνόπουλου και Τσάτσου, στις εταιρείες του Γ. Καρατζαφέρη, η δεύτερη δεν έχει ακόμα ερευνηθεί, και βέβαια στη δραστηριότητα, εκδοτική, δημοσιογραφική και κοινοβουλευτική του προέδρου του ΛΑΟΣ εκείνη την περίοδο (δημοσιεύματα, ερωτήσεις στη Βουλή και άλλα). Αιτήματα δικαστικής συνδρομής εκκρεμούν προς Κύπρο, Αγγλία, νησιά Guernsey και Jersey, ενώ ετοιμάζεται και προς την Ελβετία...
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.