Η σημαία της Ελλάδας και η σημαία της Ε.Ε. αναπεπταμένες στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Μια σχέση εμπιστοσύνης ξαναχτίζεται. |
Η βασική αλλαγή έγκειται στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και των εταίρων, που ξεκίνησε χθες και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες. Αυτή θα καθορίσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει αύριο η κυβέρνηση με σκοπό να πάρει και το τελικό πράσινο φως, ότι δηλαδή οι ελληνικές προτάσεις «είναι έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης», όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Δηλαδή, κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις θα φέρουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στο τέλος Απριλίου θα γίνει ξανά μια αξιολόγηση από τους εταίρους, που θα κρίνει το κατά πόσο αυτές οι προτάσεις έχουν «περάσει» από τη Βουλή.
Ενώ το έκτακτο Eurogroup (τρίτο μέσα σε 10 ημέρες) είχε ανακοινωθεί για τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι υπουργοί τελικά κάθισαν στο τραπέζι ήταν πλέον λίγο μετά τις 6.30. Τις προηγούμενες τρεισήμισι ώρες βρισκόταν ο κ. Σόιμπλε στο ένα δωμάτιο, ο κ. Βαρουφάκης στο άλλο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Με τη βοήθεια του κ. Μοσκοβισί και της κυρίας Λαγκάρντ, ως μεσολαβητών, προσπαθούσαν να γράψουν το κείμενο της δήλωσης που θα ήταν αποδεχτό και από τους 19 υπουργούς Οικονομικών.
Οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά το απόγευμα της Παρασκευής για να δεχθεί αυτή τη συμφωνία ήταν τεράστιες. Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες να εξηγήσει πράγματα στους ψηφοφόρους της, εμείς δεν θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλες». O ίδιος, θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την προχθεσινή απόφαση, είπε ότι στη γερμανική Βουλή θα ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος (MFAFA) και τίποτε άλλο, που συμπεριλαμβάνει και το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Επίσης, τόνισε ότι η αξιολόγηση «θα γίνει με τους τρεις θεσμούς που ονομάζονταν προηγουμένως τρόικα», ενώ αποσαφήνισε ότι δεν θα εκταμιευτεί κανένα ποσό εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση την Παρασκευή. Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραφε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θέλησε να πιέσει περισσότερο, ζητώντας αναλυτική περιγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα τη Δευτέρα. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας του επιβεβαίωναν πως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό μέσα σε 48 ώρες.
Ενα από τα βασικά προβλήματα στη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες 22 μέρες. Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να περιγράψει το κλίμα, δήλωνε στην «Κ» ότι κάθε νέα κυβέρνηση ξεκινάει με «μηδέν» εμπιστοσύνη και πρέπει να την κερδίσει, αλλά οι κινήσεις της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης κυρίως με τις διαρροές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες έβαλαν την εμπιστοσύνη των εταίρων «στο μείον», όπως λέει χαρακτηριστικά... ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπήκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με περισσότερη αισιοδοξία απ’ ό,τι στα δύο προηγούμενα Eurogroup. Γνώριζαν ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρισκόταν σε κίνδυνο με αποτέλεσμα την Τρίτη να επιβάλλονταν ενδεχομένως έως και μέτρα ελέγχου κεφαλαίων. Υστερα από τρεισήμισι ώρες εντατικών διεργασιών των πέντε ανθρώπων «κλειδιά», και συγκεκριμένα των κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Σόιμπλε, Βαρουφάκη και της κυρίας Λαγκάρντ, βρέθηκε μια πρωταρχική συμφωνία για τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος, με λίγες όμως διαφορές σε σχέση με αυτό που υπήρχε στο τραπέζι ήδη από τις 26 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.