Οσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή τροχιά εμφανίζει το youtube, καθώς ο αριθμός των λογαριασμών του αυξήθηκε κατά 79% τον τελευταίο χρόνο, μετρώντας πλέον 634.050 λογαριασμούς. Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζει το λιγότερο δημοφιλές twitter, το οποίο μετρά 509.448 λογαριασμούς, 49% περισσότερους απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Περιορισμένη είναι η αύξηση στο facebook λόγω της ιδιαίτερα διευρυμένης βάσης που διαθέτει ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Monitor, της πλατφόρμας που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δημοσιεύσεις από ελληνικά ειδησεογραφικά sites, blogs, forums και Ελληνες χρήστες των social media. Συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί στο facebook έφτασαν τον προηγούμενο μήνα τα 6,7 εκατομμύρια, ενισχυμένοι κατά 1,1 εκατ. λογαριασμούς (20%).
Την ελκυστικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα της Focus Bari. Ενας στους τρεις Ελληνες δηλώνει ότι όταν «δικτυώνεται» παίζει παιχνίδια, ενώ ο μέσος χρόνος πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2015, ανέρχεται στα 82,2 λεπτά/ημέρα. Ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους, κοινοποιούν τις σκέψεις τους ή απλώς διαβάζουν τα γραφόμενα των «φίλων» τους για πάνω από 80 λεπτά κάθε μέρα οι Ελληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 50% διαθέτουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν όλα τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της χρήσης και της συμμετοχής, ωστόσο το facebook εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία χρήσης, και με διαφορά. Ανοδική πορεία καταγράφουν και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στις οποίες προστέθηκαν 115 νέες, ενώ καλά φαίνεται ότι κρατούν και τα blogs, τα οποία έφτασαν τα 55.636 από 55.222 που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.
Τα ευρήματα των διαφόρων μελετών που είναι σε εξέλιξη συγκλίνουν στο ότι επισκέπτες - χρήστες των κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα αποτελούν το 50% του πληθυσμού, καθώς λογαριασμό σε κάποιο από αυτά διατηρεί το 55,2%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας αύξησης αποτελεί το Instagram, το οποίο πριν από έναν χρόνο διατηρούσε μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά μόλις 0,1%.Σήμερα, ξεπερνά το 8%.
Βασικός μοχλός αύξησης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η σημαντικά αυξανόμενη διείσδυση του Διαδικτύου, η οποία βαίνει συνεχώς ενισχυμένη με τάσεις πολλαπλασιασμού τα επόμενα χρόνια. Στα τέλη του 2015, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μετρά περίπου 3,2 εκατ. συνδέσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, από το 2000 έως το 2015 οι συνδέσεις με το Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 7 φορές, αγγίζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι 6,5% το 2000.
Τριπλασιασμός
Η αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές και η ενισχυμένη ζήτηση υπηρεσιών βίντεο οδήγησε την Cisco στην πρόβλεψη ότι έως το 2019 η διακίνηση δεδομένων θα έχει τριπλασιαστεί. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η επόμενη πενταετία θα αναδείξει τις υπηρεσίες βίντεο σε κυρίαρχες, καθώς θα αποτελούν το 80% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο η μέση σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα, φτάνοντας τα 42,2 Mbps. Αντίστοιχα, η διασύνδεση των διαφόρων συσκευών μεταξύ τους υπολογίζεται ότι θα υπερτριπλασιαστεί.
Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της συνεχούς διεύρυνσης της χρήσης του Διαδικτύου σε ολοένα και περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες επιλέγουν συχνότερα πλέον την ψηφιακή οδό, ακόμη για τις αγορές τους από τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN), 6 στους 10 καταναλωτές αναμένεται να αυξήσουν την αξία των online αγορών τους μέσα στο 2015. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι η αξία των αγορών σε ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ θα φτάσει στην Ελλάδα τα 383 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group e-Business Consulting.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.