Ολα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού σε στενό κύκλο. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ θέλησαν να αφήσουν τους Ελληνες να ρίξουν μια ματιά στα εργαλεία βασανιστηρίων τους. Εγινε λόγος για «ευρωδιάλειμμα». Ακολούθησε ένας κρότος και στο τέλος κέρδισε η καγκελάριος. Ετσι περιγράφει ο αναλυτής του γερμανικού κρατικού καναλιού ARD, Ντίτμαρ Ρίμερ, το παρασκήνιο και τις επιπτώσεις του σχεδίου Σόιμπλε για προσωρινό Grexit. «Tι θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Αυτή η ερώτηση είναι ευκολότερο να απαντηθεί από το εξής: Τι θέλει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ; Εκτός από να γίνει καγκελάριος φυσικά. Το τελευταίο δεν μπορεί ούτε πλέον θέλει ο Σόιμπλε, ενώ ο Γκάμπριελ το πολύ να γίνει υποψήφιος καγκελάριος. Η κατάσταση έχει, όπως περιγράφηκε, για αμφότερους κοινό παρονομαστή: τη Μέρκελ. Και οι τρεις τους άσκησαν πολιτική στη διάρκεια της κρίσιμης για την Ελλάδα εβδομάδας, ο καθένας με τον τρόπο του», εκτιμά ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Ο Β. Σόιμπλε, ο άνδρας με τις αινιγματικές προτάσεις, είναι πολιτικός ο οποίος φροντίζει πάντα να έχει μια έξοδο κινδύνου. Ο Γκάμπριελ, αντίθετα, έχει πολλά σχέδια, μόνο που συχνά τού λείπει μια έξοδος κινδύνου.
Και η καγκελάριος; Κι εκείνη έχει ένα σχέδιο, το οποίο όμως διαμορφώνει αφότου έχει δει τα χαρτιά που κρατούν οι συμπαίκτες της. «Μπορεί κανείς να ηγείται και σιωπηρά», είχε πει κάποτε. Την Πέμπτη πριν από το δραματικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η προαναφερθείσα συνάντηση Μέρκελ, Γκάμπριελ, Σόιμπλε, με τη συμμετοχή του «πυροσβέστη» της καγκελαρίου, Π. Αλτμάιερ. Εκεί αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στους Ελληνες στις Βρυξέλλες τι τους περιμένει αν δεν υποχωρήσουν από το αίτημα για κούρεμα και μια σειρά άλλων κόκκινων γραμμών για το Βερολίνο. «Ευρωδιάλειμμα» ήταν η προειδοποίηση και, φυσικά, ο Γκάμπριελ το είχε υπ’ όψιν του. Ο Σόιμπλε μετέβη στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για να σώσει ό,τι εδώ και μήνες θεωρούσε ότι δεν σώζεται. Για να ανεβάσει τη θερμοκρασία μέσα στο Eurogroup, το περιβάλλον του φρόντισε να διαρρεύσει η ιδέα του «ευρωδιαλείμματος» και έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας κρότος, ο οποίος ακούστηκε μέχρι το Παρίσι και, ακόμη χειρότερα για τον Γκάμπριελ, μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες. Την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε κατάφερε να πουλήσει την ιδέα ως πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πάντα με την υπενθύμιση ότι «μπορούμε κι αλλιώς». Η προσθήκη «αν το θέλετε κι εσείς» διατυπώθηκε εξαιρετικά χαμηλόφωνα. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: ο Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη της πλειοψηφίας της γερμανικής κοινής γνώμης. Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, λόγω των αντιδράσεων στο κόμμα του. Η Μέρκελ επωφελήθηκε από την πίεση του Σόιμπλε, προσφέροντας στους Ελληνες από κοινού με τον Ολάντ πρόταση, την οποία ήταν πλέον αδύνατο να απορρίψουν. Εν κατακλείδι, η καγκελάριος τα έκανε όλα σωστά, ο Σόιμπλε είναι ο υπουργός Οικονομικών που μιλάει στις καρδιές των Γερμανών και ο Γκάμπριελ πάλι κατάφερε να τα κάνει μούσκεμα. Η καγκελάριος απέδειξε εξάλλου ότι είναι η τελική νικήτρια, όταν στην απειλή του Σόιμπλε πως η παραίτησή του είναι μια εναλλακτική λύση, εκείνη απάντησε ψυχρά: «Ουδείς υπέβαλε την παραίτησή του σ’ εμένα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.