Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

"Αναρχία" στίς ελληνικές παραλίες

Οι παραλίες μετατρέπονται σε... night club

Με τη μουσική στη διαπασών και τις ξαπλώστρες τοποθετημένες σε απόσταση αναπνοής, οι παραλίες της χώρας θυμίζουν συχνά... μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η επιχείρηση που μισθώνει μια παραλία οφείλει να αφήνει «ελεύθερη» το 50% αυτής, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτή όσοι δεν επιθυμούν να γίνουν πελάτες της. Επίσης, η επιχείρηση οφείλει να τηρεί απόσταση 5 μέτρων από το κύμα αλλά και 100 μέτρων από άλλες επιχειρήσεις ίδιας φύσης. Ταυτόχρονα, ο νομοθέτης απαγορεύει την τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων και θέτει το όριο των 50 ντεσιμπέλ στην εκπεμπόμενη μουσική... Η εν λόγω περιγραφή, βέβαια, απέχει παρασάγγας από την ελληνική πραγματικότητα του «μπιτσόμπαρου», που δεν περιορίζεται μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η παραλία...
 
 συνέχεια
... Καλαμάκι Ζακύνθου έχει άδεια για 150 ομπρέλες και 300 ξαπλώστρες, που «μεταφράζονται» σε 500 ξαπλώστρες, το Γεράκι έχει αδειοδοτηθεί για 120 ξαπλώστρες που έχουν αβγατίσει και έχουν γίνει 250! Παρόμοιες «τροποποιήσεις» αποτελούν τον κανόνα στην ελληνική ακτογραμμή. Στον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας Αττικής κάθε Σαββατοκύριακο συρρέουν για να κάνουν μπάνιο περίπου 120.000 Αθηναίοι, που προστίθενται στους 35.000 κατοίκους της περιοχής. Κατά την περυσινή θερινή περίοδο από τις 46 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται με καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, μόνο 10 είχαν την απαιτούμενη άδεια. «Φέτος, από τις 46 επιχειρήσεις, μόνον 8 είναι χωρίς άδεια» σημειώνει κ. Δημήτρης Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδας, που από πέρυσι προσπαθεί να βάλει τάξη στην «αναρχία» της παραλίας.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί, δεν σημαίνει ότι η φετινή τους λειτουργία διέπεται από νομιμότητα. «Η δημοτική αστυνομία προβαίνει σε καθημερινούς ελέγχους και έχει ήδη επιβάλει 25 πρόστιμα των 500 ευρώ». Τα συνηθέστερα ατοπήματα είναι η μη τήρηση της απόστασης από τη θάλασσα, η κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της παραλίας από το επιτρεπόμενο αλλά και η «ανάπτυξη» των ομπρελών, έτσι ώστε τελικά να ενώνονται οι διαφορετικές επιχειρήσεις, καταργώντας τελικά τον ενδιάμεσο διάδρομο. Οι επιχειρηματίες προβάλλουν το επιχείρημα της εποχικότητας. Για να εισπράξει όσα δικαιούται, ο δήμος προχώρησε σε τροποποιήσεις. «Μέχρι πέρυσι όσες επιχειρήσεις είχαν σύμβαση μαζί μας, πλήρωναν το αντίτιμο σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων την τελευταία κατέβαλαν στα τέλη Αυγούστου», διηγείται ο κ. Μάρκου, «συχνά άφηναν απλήρωτη την τελευταία, άλλαζαν ΑΦΜ και διεκδικούσαν εκ νέου μια σύμβαση το επόμενο καλοκαίρι». Τώρα, μέχρι τις 15 Ιουλίου οι συμβαλλόμενοι όφειλαν να έχουν αποπληρώσει το ποσό.

«Φέτος, το υπ. Περιβάλλοντος έβγαλε για πρώτη φορά μια συνολική σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση παραλιών, που χαίρουν ειδικής προστασίας, για απλή χρήση στους δήμους, που με τη σειρά τους θα συνάψουν συμβάσεις με επιχειρηματίες», αναφέρει στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, υπεύθυνη περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον «Αρχέλωνα», που μαζί με άλλες οργανώσεις έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. «Αποδίδω την απόφαση στον φόβο της καθυστέρησης των αδειοδοτήσεων λόγω περιορισμένου προσωπικού, ενώ προβάλλεται και η βούληση να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα έσοδα των δήμων», διευκρινίζει η ίδια. Οι παραλίες Natura υπολογίζονται σε περίπου 500. Τα δε παρατράγουδα έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως καταγράφονται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. «Στον 10 χλμ. κόλπο των Χανίων έχουν τοποθετηθεί 9.000 ξαπλώστρες και σε αυτόν του Ρεθύμνου, 9 χλμ., έχουμε καταμετρήσει 8.000 ξαπλώστρες». Παρόμοια η κατάσταση στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον Νότιο Κυπαρισσιακό, τόπους ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.