Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόωρες εκλογές γίνονται «όταν» και «εφόσον»· όχι τώρα

Πρόωρες εκλογές κάνει μια κυβέρνηση σε ομαλές συνθήκες, όταν πιστεύει πως έχει πιθανότητες να νικήσει. Διαφορετικά, είναι επιλογή αυτοκτονίας 
 | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόωρες εκλογές λοιπόν. Ισως το πιο αγαπημένο θέμα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Τις πρόωρες εκλογές τις ζητούν κατά κανόνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις είναι αποτυχημένες, επικίνδυνες και πρέπει να φύγουν για να γλιτώσει ο τόπος την καταστροφή.
Οταν η αντιπολίτευση έρχεται στα πράγματα, το έργο ανεβαίνει ξανά με άλλους πρωταγωνιστές. Καμία πρωτοτυπία δηλαδή.
Πρόωρες εκλογές με την παρούσα κυβέρνηση έχουν προβλέψει πολλοί μέχρι τώρα και με διάφορες αφορμές. Οποτε στην επικαιρότητα υπήρχε ένα θέμα υψηλού κινδύνου, έσκαγαν μύτη οι σχετικές φήμες. «Δεν θα περάσει η αξιολόγηση, οι δανειστές είναι αδιάλλακτοι, ο Τσίπρας σκέφτεται τις κάλπες» διέδιδαν οι καλά πληροφορημένοι κύκλοι.
Η επιθυμία τους σκόνταψε στην πραγματικότητα. «Πολλοί φόροι, πέφτουν τα έσοδα, η κοινωνία στενάζει, θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, η μόνη διέξοδος για μια διαχειρίσιμη ήττα είναι οι πρόωρες εκλογές» προφήτευαν οι ενημερωμένοι παράγοντες της δημόσιας ζωής. Νέα αποτυχία.
«Το προσφυγικό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, φλερτάρει με τις κάλπες η κυβέρνηση» διακινούσαν πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι είχαν πρόσβαση στο Μαξίμου. Ξανά τζίφος.
Παρά τις αλλεπάλληλες αστοχίες, οι διαδοσίες δεν έχουν απογοητευτεί. Επιμένουν κι ας διατρέχουν τον κίνδυνο να την πατήσουν σαν τον ψεύτη βοσκό.
Τώρα υπάρχουν δύο θέματα που προσφέρονται για να συντηρηθεί η φιλολογία: οι τηλεοπτικές άδειες και το θέμα του χρέους. Λένε λοιπόν οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές ότι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάλει τον νόμο αντισυνταγματικό ή αν ο Τσίπρας δεν πάρει αυτό που θέλει στο χρέος, θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Προσέξτε, αυτό θα γίνει αν προκύψει το ένα από τα δύο, οπότε λογικό είναι να υποθέσουμε ότι αν συμβούν και τα δύο, τότε στα σίγουρα θα έχουμε κάλπες.
Το ερώτημα είναι γιατί να πάει ένας πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές ύστερα από ήττα ή ήττες σε κρίσιμα μέτωπα; Για να κάνουν περίπατο οι αντίπαλοί του; Συνήθως, πρόωρες εκλογές κάνει μια κυβέρνηση σε ομαλές συνθήκες, όταν πιστεύει πως έχει πιθανότητες να νικήσει. Διαφορετικά, είναι επιλογή αυτοκτονίας.
Πρόωρες εκλογές έκανε ο Τσίπρας τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν δεν τις ήθελε κανένα κόμμα. Τις κέρδισε. Ηταν ευφυής κίνηση. Αν βεβαίως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, αν δηλαδή η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν μπορεί ή δεν τη συμφέρει να συνεχίσει να κυβερνά, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ακόμη όμως δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο.
 
Ανάγωγα
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με νέα επιστολή του στον πρωθυπουργό, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι «προσπαθεί να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο». Για την Αριστερά, η συγκεκριμένη παρατήρηση είναι έπαινος.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.