Οι κακές σχέσεις των εργαζομένων συνδέονται με την κακή υγεία τους
shutterstock
Στη μελέτη αυτή, οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σε περισσότερους από 10.300 υπαλλήλους στο Λονδίνο για 14 έτη. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όσο πιο μεγάλο ήταν το στρες που βίωνε κάποιος, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος να παρουσιάσει μεταβολικό σύνδρομο. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι γυναίκες και άνδρες που ήταν χαμηλά στην ιεραρχία είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο καθώς είχαν ακόμα πιο αυξημένο στρες.
συνέχεια
Η μελέτη διήρκεσε πάνω από 12 χρόνια και, σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων, ενώ, όταν ξεκίνησε η μελέτη δεν είχε καμία καρδιακή πάθηση, κατά τη διάρκεια της τουλάχιστον 600 άτομα εξ αυτών εμφάνισαν ένα στεφανιαίο καρδιακό επεισόδιο.
Οι επιστήμονες στάθμισαν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές ή οι κακές σχέσεις που διατηρούσαν με κάποια άτομα μέσα στην εργασία τους συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ως προς την εμφάνιση κάποιας καρδιακής πάθησης.
Σε αυτή τη μελέτη ωστόσο, η σχέση καρδιακής πάθησης δεν συνδέθηκε με το φύλο και τη βαθμίδα του εργαζόμενου. Μπορεί να διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες και τα άτομα χαμηλής βαθμίδας ήταν αποδέκτες περισσοτέρων αρνητικών σχολίων και είχαν ίσως πιο αρνητικές σχέσεις, παρόλα αυτά δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς δρουν βιολογικά στο σώμα μας ειδικά τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει κάποιος. Όπως λένε, τα έντονα αρνητικά συναισθήματα και γενικότερα η κακή συναισθηματική ψυχολογίας σχετίζεται άρρηκτα με την κατάθλιψη, η οποία συνυπάρχει πολλές φορές με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, τον φόβο καθώς και τις εκρήξεις θυμού. Όλα αυτά μαζί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας συγχρόνως και την άμυνα του οργανισμού μας και ως εκ τούτου, κάνουν πιο ορατό τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, η κάποια άλλης καρδιακής πάθησης.
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.