Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τσάκισαν την επιστήμη πριν εκείνη τσακίσει τον ιό!

Η επιστήμη είμαστε εμείς λέει η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της. Όταν έγραφα ότι στην επιστήμη υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και μέθοδοι σε μερικούς τους κακοφάνηκε που ενόχλησα τον «Όσιο» και την Αγία Οικογένεια. Χθες ο πρώτος ανέλαβε να απαντήσει ως δεν όφειλε στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και στα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας. Η επιστήμη πήγε περίπατο στην εξυπηρέτηση ενός ακόμα πολιτικού σκοπού.
Η επιστήμη παραδόθηκε στην πολιτική της «Αγίας Οικογένειας», που αμφισβητεί ότι το κύριο ζητούμενο στα τεχνικά, είναι αυτή τη στιγμή, η μαζική χρήση τεστ προκειμένου να βρεθεί που και πώς, από ποιόν και προς ποιούς, μεταδίδεται ο ιός. Αυτό έκαναν σειρά από χώρες, όπως η Ιαπωνία με 743 θανάτους σε 127 εκατομμύρια πληθυσμό, και η Νότια Κορέα με 51,3 εκατομμύρια και 250 νεκρούς. Δηλαδή τρεις φορές λιγότερους από ότι αναλογικά η Ελλάδα. Αλλά η πείρα αυτών των κρατών αφήνει την επιστήμη στην Αθήνα "αδιάφορη".
Η Νότια Κορέα κάνοντας επιθετική πολιτική με τα τεστ στην καταγραφή της διάδοσης του ιού κράτησε «ανοικτή της κοινωνία της». Μάλιστα στις 15.4.20 έκανε εν μέσω πανδημίας εκλογές και είχε σε αυτές τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 35 ετών! Περιττό να θυμίσω ότι σε αυτές ηττήθηκε πανηγυρικά η δεξιά και κατά προέκταση οι αντιλήψεις της στην καταπολέμηση του ιού. Και, όμως, η Επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας επιμένει ότι εκείνη μόνο γνωρίζει και με αλαζονεία μας δηλώνει στα μούτρα μας ότι δεν χρειάζονται πολλά τεστ διότι «πόσα θα κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα 10.000.000»; Λες και απευθύνεται σε ανόητους που δεν ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο σήμερα.
Η επιστήμη κατατροπώθηκε διότι χθες το απόγευμα μάθαμε ότι δεν θα πεθάνουμε από τις μάσκες αντί του ιού, όπως με περίσσια σιγουριά μας είχαν διαβεβαιώσει τα ίδια πρόσωπα μερικές μέρες προηγούμενα. Κατά το σλόγκαν «θάνατός σου, η ζωή μου» η μάσκα έγινε τώρα τόσο σωτήριο μέσο που πληρώνεις για να την αγοράσεις και ακόμα περισσότερα αν την ξεχάσεις. Και αν έχει κανείς επιστημονικές απορίες για αυτές τις "στροφές", ας τις ξεχάσει.
Η δημοκρατία στους τόπους επιστήμης κατατροπώθηκαν διότι μας ανακοίνωσαν χθες ότι το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια δεν το αποφασίζουν τα ελληνικά ΑΕΙ σε συνεννόηση βέβαια με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αλλά μόνες της η Επιτροπή της "Αγίας Οικογένειας". Η ανεξαρτησία και αυτονομία των ΑΕΙ, συνταγματικά κατοχυρωμένη, πήγε και αυτή περίπατο. Τους άκουσα να αναφέρονται στα ΑΕΙ λες και μιλούσαν για στρατόπεδο νεοσύλλεκτων που διοικούν οι ίδιοι.
Πιο νωρίς είχε πάει περίπατο κάθε επιστήμη που χρησιμοποιεί συγκριτική μέθοδο. Δίδασκα τις/τους φοιτήτριες/τές μου στο πρώτο μάθημα της συγκριτικής των πολιτικών συστημάτων, ότι στη συγκριτική μέθοδο για να είσαι «σωστός» πρέπει να κανείς εξ’ αρχής δύο ειδών συγκρίσεις. Η πρώτη αφορά στην ανάλυση των αιτιών διαφοράς. Αυτή η προσέγγιση δίνει πολλές εξηγήσεις ως προς τις αποκλίσεις. Η δεύτερη αφορά στις συμπτώσεις. Με αυτή την προσέγγιση βρίσκει κανείς εξηγήσεις για τις συγκλίσεις. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ταυτόχρονα και τις δύο μεθόδους. Οι κύριοι καθηγητές του «υγειονομικού» αποφάσισαν να καταργήσουν την δεύτερη μέθοδο, διότι δεν συμφέρει να αναζητούν τους λόγους που βαλκανικές φτωχές χώρες τα καταφέρνουν σαν και εμάς και αρκετά καλύτερα. Ενώ το να υπερτονίζεται το πόσο καλύτεροι είμαστε από 5 δυτικές χώρες τους δίνει ούριο άνεμο στις πολιτικές επιλογές τους.
Η πάλη ενάντια στις κυβερνητικές νοοτροπίες και στερεότυπα προπαγάνδας, αποτελεί όχι μόνο ένα δημοκρατικό καθήκον, αλλά είναι και καθήκον υπεράσπισης της επιστήμης στα στοιχειώδη της, όπως τον επιστημονικό διάλογο και την αναγνώριση ύπαρξης διαφορετικών σχολών και μεθόδων, από εκείνους που θέτουν ευνουχισμένη την επιστήμη τους στην υπηρεσία συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Η δημοκρατία χρειάζεται την επιστήμη. Την δημοκρατική επιστήμη. Να το θυμούνται: η επιστήμη και η δημοκρατία επιβιώνει όλων, όπως και η αλήθεια.

ΥΓ1 Ξέχασα να τους πω ότι ο Γαλιλαίος τους στέλνει πολλούς χαιρετισμούς. Τους υπενθυμίζει ότι η γη γυρίζει, ακόμα και με ιό. Έτσι θα γυρίσει και η πολιτική σκηνή.
ΥΓ2 Στην Ακαδημαϊκή ζωή το πρώτο που σέβεται κανείς είναι τους δασκάλους του. Καλό είναι, λοιπόν, να τους ακούει και ο κάθε Πρόεδρος Επιτροπής τους καθηγητές της Ιατρικής στους οποίους μαθήτευσε, ιδιαίτερα όταν δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με όσα κάνει και υποστηρίζει. Απόδειξη ότι η επιστήμη είναι δημοκρατική και χρειάζεται τον διάλογο.
ΥΓ3 Δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τον Γερμανό αρμόδιο Christian Drosten σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχουν διαφορές ως προς τον Ιό ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες!
ΥΓ4 Εκείνα τα αριστερά παιδιά που υμνούσαν την Επιτροπή Υγείας, λες και η πολιτική υγείας είναι απολίτικη, μήπως άλλαξαν γνώμη; Να το ελπίζω;
30.4.2020

από τό fb τού

Ο Πέτρος ο Α' είχε αδυναμία στά υψηλά πρόσωπα κι άς μήν κρατούσαν ψάρια...


Ο Πέτρος ο Α' είχε αδυναμία στά υψηλά πρόσωπα κι άς μήν κρατούσαν ψάρια...

Στή φωτογραφία -τού Ιουνίου 1961- ο Πέτρος ο Α' στήν υποδοχή τής Τζάκυ Κέννεντυ πρώτης κυρίας, τότε, τών Η.Π.Α., συζύγου τού μετέπειτα δολοφονηθέντος προέδρου Τζών Φίτζεραλντ Κέννεντυ...
...εδώ η άφιξή της στό μώλο μέ λάντζα (αεροδρόμιο δέν υπήρχε) κατά τήν πρώτη της επίσκεψη στή Μύκονο...
 Δ.Ν.Α.

Σημείωση : Η φωτογραφία είναι από τό αρχείο τής ιστορικής, πιά, εφημερίδας ‘‘Νέα Μύκονος’’

Ο Πέτρος ο Α' είχε αδυναμία στά υψηλά πρόσωπα κι άς μήν κρατούσαν ψάρια...

Στή φωτογραφία -τού Ιουνίου 1961- ο Πέτρος ο Α' στήν υποδοχή τής Τζάκυ Κέννεντυ πρώτης κυρίας, τότε, τών Η.Π.Α., συζύγου τού μετέπειτα δολοφονηθέντος προέδρου Τζών Φίτζεραλντ Κέννεντυ...
...εδώ η άφιξή της στό μώλο μέ λάντζα (αεροδρόμιο δέν υπήρχε) κατά τήν πρώτη της επίσκεψη στή Μύκονο...
 Δ.Ν.Α.

Σημείωση : Η φωτογραφία είναι από τό αρχείο τής ιστορικής, πιά, εφημερίδας ‘‘Νέα Μύκονος’’

H ελαφρότης πού πλανάται οφείλεται, ακριβώς, στίς αβαρείς ιδιότητες -αυτής καθεαυτής- τής ελαφρότητας...

 Μιά ελαφρότητα, πάντως, στίς κυβερνητικές αποφάσεις -καί στίς κατά καιρούς αντιφατικές ανακοινώσεις- είναι ηλίου φαεινότερο ότι...
...όχι μόνον πλανάται αλλά ότι γίνεται πλέον έτι εμφανέστερη...
...μέ τήν απόπειρα -ποικιλοτρόπως- "νά χειραγωγηθεί" σπουδαίο μέλος τού σώματος μας εν όψει κρυφών (νομίζουν) σχεδίων γιά πρόωρες εκλογές...
Δ.Ν.Α.

Σημείωση : Τό σκίτσο είναι τού ΚΥΡ 

Η σάτιρα τής καθημερινότητας σκιτσαρισμένη από τόν...

Κ. Γρηγοριάδης 
(29.04.2020  efsyn.gr)

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Πρίν τό '60 : Τό τελευταίο τσερνίκι στή Μύκονο...

Το Τσερνίκι σκάφος οξύπρυμνο και οξύπλωρο θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι συγγενικό με τα περάματα. 
Τσερνίκια κατασκευάζονταν κατα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, στη Λέσβο, στη Σύρο, στη Σάμο, στη Σύμη, στη Ρόδο, στο Μοσχονήσι, ση Σμύρνη, στη Φω-καία, στη Χίο, στο Πέραμα και στη Σκόπελο. 
Συγκεκριμένα, στη Σύρο και στη Μύκονο τα Τσερνίκια λέγονταν και «μπελούδες» όπου το όνομα καθόριζε περισσότερο τη ιστιοφορία τους (σακολέβα), παρά το τύπο της γάστρας.
Το σκάφος αυτό είχε ίσια τα δυο ποδοστάματά του, ενώ το πλωριό ποδόσταμα ήταν πιο λοξό προς τα εμπρός συγκριτικά με το πέραμα. 
Συγκριτικά με το πέραμα δεν υπήρχε ο καθρέπτης στην πλώρη , με αποτέλεσμα να περιορίζεται το πλάτος του καταστρώματος στο σημείο αυτό. 
Τα Τσερνίκια που κατασκευάζονταν δεν ξεπερνούσαν τα 18 μέτρα και είχαν συνήθως ένα κατάρτι. Αναφέρεται και η κατασκευή δικάταρτων Τσερνικιών στη Σκόπελο ενώ τα μικρά τσερνίκια (μέχρι 8 μέτρα) χρησιμοποιόντουσαν συνήθως ως αλιευτικά σκάφη. 
Η κατασκευή τσερνικιών σταμάτησε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγές - Σχετική Βιβλιογραφία:
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ - Κώστας Α. Δαμιανίδης

Μιά φωτογραφία τού 1890-1900 πού δείχνει τί προυπήρχε καί τί όχι στό Ανατ. τμήμα τού λιμανιού...


...λοιπόν έχουμε καί λέμε...
...δέν υπήρχε -εκτός από μιά ξέρα- μώλος ούτε γιά νά δένει ...καράβα!..
...τό λοιμοκαθαρτήριο -‘‘τά σπιτάλια’’ πού λέγανε παλιότερα- πού διορθώθηκε σέ προσεχή χρόνο καί λειτούργησε ως κέντρο πού έπαιζε κάποτε κι ο Μάρκος Βαμβακάρης, τό λεγόμενο στή δεκαετία τού '50 καί τπύ '60 : ‘‘Σαλί-Μπαχλί’’...
...η ‘‘κολοκύθα’’ δείχνει απομακρυσμένη αλλά η αλήθεια είναι ότι η στεριά μπαζώθηκε μεταγενέστερα (καί όχι άπαξ αλλά σέ φάσεις) καί πλησίασε τόν εμβληματικό βράχο τού λιμανιού στόν οποίο έμαθαν κολύμπι πολλές γενιές μυκονιατών τής χώρας (όπως έμαθαν καί στή Βίδα καί τήν Αλευκάντρα)...
...ο παραλιακός δρόμος ήταν γιά οχήματα ιπποδυνάμεως τό πολύ ενός ...όνου! 
Ο -κυρίως- δρόμος γιά τόν Τούρλο ήταν, όπως φαίνεται -δεξιά- ανηφορικός καί από τά ...μεσόγεια...
...βεβαίως, δέν υπήρχε τό Μουσείο...
Ο Άη-Γιώρης ήτανε γιαπί...
...τό Ρόδο τό Αμάραντο -διαρκής αξία- ίδιο κι απαράλλαχτο από τότε...
...γιά ‘‘Λητώ’’ δέν μιλάμε (έγινε στή δεκαετία τού '50)...
...τό κενό (σάν μικρή πλατεία) στό κάτω καί δεξιά μέρος τής φωτογραφίας σήμερα καλύπτεται...
...καί ερχόμαστε στό ‘‘Καμινάκι’’...
...τό κτήριο τού ‘‘Remezzo’’ στήν αρχική του μορφή χωρίς πέρα βεράντες...
...τό κτήριο από κάτω (χωρίς τό ανώϊ πού είχε αργότερα η κ. Μινιόν) πού στέγαζε ταμπάκικα καί τόν Κωστή Χρυσολωρά...
Στό ίδιο κτηριακό συγκρότημα -τά τελευταία πενήντα χρόνια- στεγάζεται η επιχείρηση πού ξεκίνησε ο Γιακουμής ο Φαμέλης καί επέκτειναν, στίς μέρες μας, τά παιδιά του Νέλλα καί Γιώργος μέ φρέσκα ψάρια καί θαλασσινά...
...στό βάθος κι ένας ‘‘ξεσκούφωτος’’ μύλος...
...σάν νά θέλει νά μάς πεί ότι...
...εάν προσθέσουμε τά σημερινά πού λείπουν από τή φωτογραφία : "Μύλος η υπόθεση"...
...καί πολλά ακόμα πού είναι ‘‘άλλης Κυριακής Ευαγγέλιο’’... 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Σύμφωνα μέ τούς νόμους τής Μπάγκας*("Αγοράς")...

 ...καί τούς κανόνες τού "ανθυγιεινού ανταγωνισμού" ...
 ...ο Πέτρος ο Α' βουτάει, μέ τό ράμφος, τή γάτα πού πάει νά τού φάει τό ψάρι...
...λές κι είχε μπεί,  εκείνος, στά "χωράφια" της γιά... 
...νά τής φάει τά ποντίκια...
 Δ.Ν.Α.

Σημείωση : Η φωτογραφία αυτή, τού 1965, είναι από τό αρχείο τής ιστορικής, πιά, εφημερίδας ‘‘Νέα Μύκονος’’

*Μπάγκα είναι η πρωϊνή έδρα τού Πέτρου (η ψαραγορά τού λιμανιού)



Διαφανές χώρισμα στά ΤΑΧΙ : Πισώπλατη μαχαιριά -από τήν Κεραμέως- στήν επιμόρφωση τού λαού...


Μύκονος-Άνεμοι : Σήμερα Δευτέρα, 27/4, καί γιά όλη τή νέα εβδομάδα ασθενείς άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων...

Meteosat - ορατό - Ελλάδα
(Ευγενική χορηγία Sat24.com )
Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort
4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 
17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                  
( kt knots,   bf = beauforts)

Η παρούσα πρόβλεψη αφορά σ' ένα κύκλο ακτίνας 20 χλμ. μέ κέντρο τή Μύκονο
...ωστόσο επειδή τό χρονικό διάστημα μέχρι 06/5/2020 είναι αρκετά μεγάλο... 
...μιά νέα πρόβλεψη σέ δυό-τρείς μέρες θά επιβεβαιώσει ή όχι τή σημερινή. 
 Άνεμοι        Καιρός.
Mύκονος Ελλάδα
(ταχύτητα ανέμου σέ kt (κόμβους kt = ναυτ. μίλι/ανά ώρα

Άνεμος (μέση/Ριπή) σε kt
ημερομηνία
      νύχτα                     πρωί                   απόγευμα                            βράδυ
   00            03             06            09          12                15             18           21
Δευτέρα 27





Α/NA
03/03
Α/BA
01/02
Τρίτη 28Β
03/03
Β
03/04
Β/BA
05/06
Β/BA
05/05
Β
05/06
BΔ
04/05
Β/BΔ
04/05
Β
02/02
Τετάρτη 29Δ
05/07
Δ
07/08
Δ/ΝΔ
06/07
ΝΔ
06/07
ΝΔ
08/09
ΝΔ
09/11
ΝΔ
11/13
ΝΔ
11/14
Πέμπτη 30Δ/ΝΔ
11/14
Δ/ΝΔ
12/16
Δ/ΝΔ
11/14
Δ
09/10
Δ/ΝΔ
10/11
Δ/ΝΔ
12/15
Δ/ΝΔ
09/10
ΝΔ
08/09
Παρασκευή 01ΝΔ
08/09
ΝΔ
06/07
ΝΔ
06/06
Ν/ΝΔ
06/07
ΝΔ
09/10
Δ/ΝΔ
11/13
Δ/ΝΔ
10/12
Δ/ΝΔ
07/09
Σάββατο 02Δ/ΝΔ
05/06
Δ
07/08
Β
03/04
Β/BA
06/08
Β/BA
06/08
Β/BΔ
08/10
BΔ
02/03
Δ/ΝΔ
03/03
Κυριακή 03Δ/ΝΔ
06/06
Δ/ΝΔ
08/09
Δ/BΔ
04/05
Β
01/03
Β/BA
03/03
Ν
01/01
ΝΔ
06/06
Δ/ΝΔ
06/07
Δευτέρα 04Δ
08/09
Δ/BΔ
05/06
Β
04/05
Β
10/15
Β
14/19
Β/BΔ
19/24
Β/BΔ
17/22
Β/BΔ
15/23
Τρίτη 05Β/BΔ
14/21
Β/BΔ
12/18
Β/BΔ
11/16
Β
11/15
Β
12/15
Β
11/13
Β
12/15
Β/BΔ
10/13
Τετάρτη 06Β/BΔ
09/12
Β
11/16
Β/BΔ
12/19
Β
16/21
Β
18/23
Β
21/26
Β
22/29
Β
20/30