Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013


"Από τον πολύ… χρηματισμό έχασε το λογαριασμό" ο Α. Κάντας


Του Παναγιώτη Στάθη

Στην απίστευτα κυνική ομολογία πως «πήρε τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάται όλες», προχώρησε στο δια ταύτα της απολογίας-μαμούθ που έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας . Για να επιτείνει μάλιστα αυτό τον ισχυρισμό περιέγραψε ένα  πραγματικά σοκαριστικό περιστατικό με ένα "ξεχασμένο" σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ! Όπως είπε κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρίας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα...σακ βουαγιάζ. Ο Α. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε "είναι για σένα". Όταν το άνοιξε είπε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!

Ή μιλάει ή πάει φυλακή

Το επόμενο πρόσωπο πάντως που θα βρεθεί στα ανακριτικά γραφεία είναι ένας υπέργηρος απόστρατος αξιωματικός, αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρίας από τον οποίο ομολογεί ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και τα Astrad). Το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει γραφεία στο Κολωνάκι, φέρεται να έχει διαμηνύσει πως θα μιλήσει και θα τα πει όλα, άλλωστε θα αντιμετωπίσει βαρύτατα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη. Όταν θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές δηλαδή, θα έχει να αντιμετωπίσει το δίλλημα ή «μιλάει ή πάει φυλακή».   

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 1, 7 εκ ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ. Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνέτ και τα υποβρύχια οι διαδικασίες για την υλοποίηση τους άρχισαν επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου. Παράλληλα, ο Α. Κάντας φέρεται να έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες (προτίθεται να προσκομίσει και τις κινήσεις τους για να διευκολύνει τις αρχές).

Στις 4 ημέρες της απολογίας του φέρεται να μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και 10 συμβάσεις (3 με 4 άγνωστες στις αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, τα υποβρύχια και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Τέλος κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρίες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.

Δίνει και υπουργούς

Η απολογία Κάντα πάντως είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να μην κατονομάζει αλλά σίγουρα «δίνει» τους πρώην υπουργούς Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου αφού αναφέρεται για μίζες που πήρε σε προγράμματα που υπέγραψαν οι ίδιοι. Βέβαια υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να αποδειχτεί (αν υφίσταται) περίπτωση δωροδοκίας πολιτικού προσώπου η οποία χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να διανυθεί. Γι αυτό μετά την απολογία ποταμό, αναμένεται να ασχοληθούν με το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων , πλην των ανακριτών Μαλλή και Σταυροπουλου, κι όλοι οι ανακριτές διαφθοράς.                                                                                        Πηγή:Capital.gr (23/12/13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.