Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

F.T.: Κομβική για την ευρωζώνη η τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

«Βαρόμετρο» για ολόκληρη την Ευρωζώνη το νέο ελληνικό «βάσανο» για τις τράπεζες, λένε οι Financial Times
Στο επίκεντρο του εγχώριου και όχι μόνο ενδιαφέροντος τίθεται η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν βαρόμετρο για ολόκληρη την Ευρωζώνη τη «μάχη» για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το «βλέμμα» και στη συνάντηση της Τρόικας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλο.

Την ίδια ώρα, τραπεζίτης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε στο 31%, στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2013, από το 29,3% του πρώτου εξαμήνου.
Αυτά εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για την «υγεία» των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, για μια ακόμη φορά, η Ελλάδα ένα γεωγραφικά και οικονομικά περιφερειακό μέλος της Ευρωζώνης, βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων και όπως σχολιάζουν, «η επικινδυνότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα αποτελέσει, σίγουρα, πολιτική “καυτή πατάτα” ειδικά για την Γερμανία όπου οι πολίτες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την μεταφορά πλούτου από τον Βορρά στον Νότο».
Όμως, όπως αναφέρετραι, υπάρχει και μια δεύτερη πολύ σημαντική διάσταση στο τελευταίο αυτό ελληνικό πρόβλημα. «Το πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, θα προσφέρει ουσιώδεις ενδείξεις για την προσέγγιση που θα εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές αρχές στα φετινά βαρυσήμαντα “τσεκ-απ” στην υγεία του συνόλου των τραπεζών του ευρωπαϊκού συστήματος», υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με τη Financial Times, η προσοχή στην Ελλάδα χρησιμεύει ως πρώιμο «βαρόμετρο» για την αξιολόγηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη και πολλοί πιστεύουν ότι θα εμπεδώσει ή θα διαλύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Οπωσδήποτε θα παιχτούν διάφορα «παιχνίδια», όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς η Ελλάδα θέλει να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης, ενώ οι αξιωματούχοι της Τρόικας θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συντηρητικοί. «Τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων στηρίζονται στην αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που πιθανόν να μην κορυφωθεί για ένα χρόνο ακόμη», αναφέρουν.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται, έχει ξεκινήσει να επιβραδύνει, καθώς και η ελληνική οικονομία αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 0,6% το 2014.
thepressproject.gr
(με πληροφορίες από το kerdos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.