Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Κορόνα - γράμματα

Κορόνα - γράμματα Από τότε που καταργήθηκαν τα κέρματα του ΟΤΕ και το βαρύ ασημένιο εικοσάδραχμο, όπως και το μεγάλο δεκάρικο, μας έμειναν κάτι ισχνά ευρώπουλα, σε αξία και πάχος, δεκάλεπτα, μονόλεπτα και δίλεπτα
Κινδυνολόγο χαρακτηρίζουν τον καραμπουζουκλή Καλαματιανό οι αντίπαλοί του, επειδή τάχατες επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο απαγορευμένες λέξεις, όπως χρεοκοπία, Grexit, παύση πληρωμών και παρεμφερείς συμπαρομαρτούσες. Τον αδικούν. Διότι ο ΘΑμαράθ νοιάζεται πρωτίστως να μην πάνε χαμένες οι θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον λαό, να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από τα κόντρα μέτρα, να βαδίσουμε στις λεωφόρους της ανάπτυξης. Εχει επινοήσει τη χρυσή συνταγή: κάνει βαθιές υποκλίσεις στους δανειστές, εδαφιαίους τεμενάδες, υποκύπτοντας και στις πλέον παράλογες αξιώσεις τους με απώτερο στόχο να τους αποκοιμίσει, να τους ξεγελάσει ώστε να μπορέσει να τους τουμπάρει ευκολότερα.
Εργώδεις προσπάθειες κατέβαλε προτού εξασφαλίσει την ομαλή και σταθερή σημερινή ρότα. Αλλωστε τα πρώτα εκατό μνημόνια είναι δύσκολα· μετά συνηθίζεις. Κάποτε το κοινωνικό κράτος θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά, ο εθνικός πλούτος κι οι υποδομές του τόπου θα περάσουν μπιρ παρά στα χέρια των αλλοφύλων αρμοστών, μισθοί και συντάξεις θα κυμανθούν σε επίπεδα Ουαγκαντουγκού, πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, γνωστότερης παλαιότερα με το εξόχως ενθαρρυντικό όνομα Ανω Βόλτα. Ορίστε η ανάκαμψη. Πού θα πάει; Θα αναγκαστούν τότε οι ξένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Για το δικό τους συμφέρον· όχι για το δικό μας. Τους την έχει στημένη μαεστρικά ο Αντωνάκης. Με ανατολίτικη πονηριά. Γι' αυτό απεχθάνεται τα ρίσκα.
Ρηξικέλευθες αλλαγές επαγγέλλεται το μειράκιον ο Τσίπρας. Κάνει τον καμπόσο στην τρόικα και κοκορεύεται στις παρέες του πως θα τη διώξει μια ώρα αρχύτερα. Φιρί φιρί το πάει να χαλάσει το ιδιοφυές σχέδιο τώρα που αρχίζει να αποδίδει. Τρέμει την παραφορά του πρωτόβγαλτου αδέξιου πιτσιρικά ο πολύπειρος δεξιός πρωθυπουργός. Και με το δίκιο του. «Η χώρα είναι κέρμα στον αέρα», δήλωσε συνοφρυωμένος προχθές, υπονοώντας πως παίζεται το μέλλον της κορόνα - γράμματα. Για να αντιληφθούμε πλήρως την εμβρίθεια του συλλογισμού πρέπει να προσδιορίσουμε το είδος του νομίσματος, τη διεύθυνση καθώς και την ένταση του ανέμου.
Με τα μετέωρα καταπιάνομαι τόσο καιρό τώρα κι έμαθα απ' την καλή κι απ' την ανάποδη τα χούγια τους. Οι άνεμοι διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και οφείλονται, κατά κύριο λόγο, σε δύο υψηλές βαρομετρικές πιέσεις, που δημιουργούνται η μία στη Σιβηρία και η άλλη στον Ατλαντικό. Ο Γραίγος που καταφθάνει από τις σιβηρικές στέπες, καλή ώρα, φέρνει χιονιά κι ο Σορόκος υγρασία και σκόνη από την Αφρική στην οποία φιλτράρεται.
Από τότε που καταργήθηκαν τα κέρματα του ΟΤΕ και το βαρύ ασημένιο εικοσάδραχμο, όπως και το μεγάλο δεκάρικο, μας έμειναν κάτι ισχνά ευρώπουλα, σε αξία και πάχος, δεκάλεπτα, μονόλεπτα και δίλεπτα, που αν δεν σκεπαστούν απ' τις νιφάδες του Βορρά ή άμμο της Σαχάρας γίνονται έρμαιο στις άγριες διαθέσεις του Μαΐστρου, του Απηλιώτη και του Βαρδάρη. Το ζήτημα, λοιπόν, κυρ ΘΑμαρά μου δεν είναι από ποια όψη θα κάτσει το νόμισμα. Αλλά ότι εξαφανίζεται, εξατμίζεται, εξαϋλώνεται με την πολιτική τού να παίρνεις διαρκώς δανεικά κι ιδανικά για να ξεχρεώνεις τους δανειστές, πολλαπλασιάζοντας το χρέος, και ταυτοχρόνως να αφαιμάσσεις το πόπολο, δημιουργώντας πλαστά πλεονάσματα, ψιχία προς άγραν ψήφων, που μοιράζεις στους απελπισμένους.
 Μετεωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.