Φελνίκος |
Τι είπε ο πρωθυπουργός σε δύο συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τους NY Times και το Channel 4: Πρώτον, "χάσαμε χρόνο". Όταν κάποιοι, τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2015, του λέγαμε να κλείσει αμέσως την πέμπτη αξιολόγηση, να πάρει τα επτά δις, να φορτώσει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και υποστηρίζαμε πως οι εταίροι-δανειστές τότε θα ήταν εύκολο να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σε μια νεοεκλεγμένη και μάλιστα αριστερή κυβέρνηση, μας έλεγαν ότι είμαστε μνημονιακοί και συμβιβασμένοι και αυτοί είναι επαναστάτες και θα καταργήσουν τα μνημόνια.
Δεύτερον, "στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Όταν κάποιοι του λέγαμε να κλείσει τη συμφωνία και να μην πάει στη συμφωνία - γέφυρα γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο οι δανειστές και ό,τι στο τέλος θα είμαστε εμείς που θα έχουμε το πρόβλημα επειδή δεν θα έχουμε χρήματα και θα παρακαλάμε να μας δανείσουν, άκουγε τον Βαρουφάκη και τους άλλους οικονομικούς φωστήρες. Όταν του λέγαμε να κλείσει τη συμφωνία τον Ιούνιο, πριν τελειώσει το Πρόγραμμα Στήριξης, γιατί μετά θα κλείσουν οι τράπεζες και θα μπουν capital controls και θα διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο, μας έλεγαν ότι καλλιεργούμε τον φόβο και διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις. Τώρα παραδέχεται ότι το λάθος ήταν δικό του, αλλά στο μεταξύ άδειασαν τα κρατικά ταμεία, έφυγαν τα χρήματα από τις τράπεζες, μπήκαν capital controls, επιχειρήσεις καταστράφηκαν και η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση.
Τρίτον, "αν τα ήξερα αυτά θα είχα πάρει από την αρχή γενναίες αποφάσεις". Όταν κάποιοι του λέγαμε να τολμήσει τον συμβιβασμό και ότι ο μόνος ορθός δρόμος είναι ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός, μας έλεγαν ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα και ότι αυτά τα λένε οι δανειστές. Δυστυχώς την απειρία ή την (καθυστερημένη) απόκτηση γνώσης του πρωθυπουργού και των υπουργών του σχετικά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες του δανεισμού και τη δημοσιονομική προσαρμογή την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Πιο ακριβά δεν γινόταν. Το ...φροντιστήριο κόστισε πάνω από το μισό του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να υπολογίσουμε τα συμπαραμαρτούντα -οικονομικά και μη.
Τέταρτον, "καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί". Μωρέ, τι μας λες! Όταν κάποιοι του τα λέγαμε, μας έλεγαν ότι είμαστε ηττοπαθείς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους αναγκάσει να γονατίσουν γιατι διαφορετικά θα τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα. Όταν λέγαμε πως το Grexit το εννοούν, μας έλεγαν ότι μπλοφάρουν. Όταν λέγαμε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην τήρηση των κανόνων και των συμπεφωνημένων, μας έλεγαν για τον Δαβίδ που κέρδισε τον Γολιάθ και άλλα ηρωϊκά και πένθιμα.
Πέμπτον, "δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου". Όταν του λέγαμε ακριβώς αυτό, μας έλεγαν ότι υποτιμάμε τη δύναμη του λαού και το εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν του λέγαμε πως ναι, κάποια στιγμή στο μέλλον η Ευρώπη θ' αλλάξει, αλλά η Ελλάδα τώρα έχει το πρόβλημα και δεν μπορεί να περιμένει, δεν αντέχει να περιμένει μέχρι ν' αλλάξει η Ευρώπη, μας έλεγαν για τους Podemos που έρχονται, για τον Μπέμπε Γκρίλο, τον Νάϊτζελ Φάρατζ και τα ευρωπαϊκα κινήματα κριτικής και αμφισβήτησης που φουσκώνουν. Τελικά, εμείς φουσκώσαμε από τυμπανισμό, άσε που με τις κυβερνητικές κωλοτούμπες κάναμε και κακό στους Podemos και τα ευρωπαϊκά κινήματα κριτικής και αμφισβήτησης που είχαν κάνει σημαία τον επαναστατικό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά, σημασία δεν έχει τι λέγαμε εμείς. Και μικρή αξία έχει να πούμε πως είχαμε δίκιο. Σημασία έχει τι λέει και κυρίως τι πράττει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός κρατάει το τιμόνι της χώρας. Εμείς είμαστε δημοσιογράφοι και σχολιαστές της επικαιρότητας. Μπορεί να λέμε σωστά η και λάθος πράγματα. Άλλοτε να έχουμε δίκιο κι άλλοτε άδικο. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν ούτε αυτοί που λαμβάνουν τα μέτρα και εφαρμόζουν τις πολιτικές. Σημασία έχει τι λέει και τι πράττει ο, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας. Και φυσικά, τις τελικές κρίσεις και αξιολογήσεις των κυβερνήσεων δεν τις κάνουμε εμείς, αλλά οι πολίτες στις κάλπες.
Χρέος δικό μας, των δημοσιογράφων, είναι να επικροτούμε το σωστό και να ψέγουμε το λάθος. Και σήμερα δεν μπορούμε να μην πούμε πως η αυτοκριτική του πρωθυπουργού ήταν μια γενναία και τίμια πολιτική στάση. Και μακάρι να εχει μάθει όντως από τα λάθη του. Και του αξίζει διπλός έπαινος αν συνεχίσει το δρόμο του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Εδώ είμαστε για να τον κρίνουμε...
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.