Αποστάσεις
tvxs.gr 19:52 | 14 Απρ. 2016
«Το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η
συμμετοχή μας στο πρόγραμμα», δήλωσε μιλώντας στο BBC η επικεφαλής του
ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στέλνοντας μήνυμα εν όψει τελικού γύρου
διαπραγμάτευσης Ευρώπης και ΔΝΤ για την ελληνική αξιολόγηση. «Η
συμμετοχή του Ταμείου ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα
αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα», δήλωσε, αμφισβητώντας τον ρεαλισμό των
στόχων, την ώρα που οι ευρωπαίοι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση
επισημαίνουν πως το μόνο πλαίσιο συζήτησης είναι η συμφωνία του
Ιουλίου. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για «ρεαλιστικά νούμερα» και «βιώσιμα μέτρα» και κατεστησε σαφές ότι εξακολουθεί να θεωρεί μη ρεαλιστικούς τους στόχους στους οποίους συγκλίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και Αθηνα. Χρειάζεται «ηρωϊκή προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018 – και έδειξε ότι στις συναντήσεις των επόμενων ημερών για την Ελλάδα θα επιμείνει σε μια διαφορετική προσέγγιση του ελληνικού προγράμματος.
Για την ελάφρυνση του χρέους τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση για το δυσβάσταχτο φορτίο του χρέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα». Πρότεινε ως δυνάμει επιλογές είτε να δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους, είτε την παράταση της περιόδου ωρίμανσής του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας και λήξης του ελληνικού χρέους στα 70 χρόνια, να υπερδιπλασιασθεί η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων σε 30 χρόνια αντί των 10 που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και να επιλεγεί ενα σύστημα επιτοκιακής επιβάρυνσης που να διασφαλίζει εσαεί χαμηλά επιτόκια ό,τι και αν συμβαίνει την ίδια στιγμή στις αγορές.
«Τα νουμερα πρέπει να βγαίνουν»
«Είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο». «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» επανέλαβε και επεσήμανε: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι και το χρέος να καταστεί βιώσιμο».
Και δινοντας καθαρά το στίγμα της, συνεχιζόμενης, διάστασης απόψεων μεταξύ Ταμείου και ευρωπαίων για τους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθει μόνον βρχυπρόθεσμα και μόνον με «ηρωΙκές προσπάθειες» από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
«Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά περιμένουμε να δούμε τι προτείνεται», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ακόμη κι εάν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% δεν θα είναι διατηρίσιμο.
«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση»
Η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε, πάντως, με την ελληνική κυβέρνηση ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση». «Σε αυτό», είπε «συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση... Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία». Για το χρέος η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.