Κυριακή 15 Μαΐου 2016

To «Χρυσό Κλειδί» της Πάφου απονεμήθηκε στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη

«Αισθάνομαι την Πάφο, σπίτι μου», δήλωσε η καταγόμενη από την Μικρά Ασία επιφανής βυζαντινολόγος, ιστορικός και ακαδημαϊκός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κατά την απονομή σε αυτή του «Χρυσού Κλειδιού» της πόλης.

arveler
Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή στο δημοτικό μέγαρο από τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι η πόλη της Πάφου θα πρέπει να καταγράψει την τελετή απονομής στις ξεχωριστές, τις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές της.

«Η τιμή, που σήμερα η πόλη της Πάφου απευθύνει στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, αντανακλά ευθέως στην ίδια την πόλη και τους πολίτες της», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στην κ. Αρβελέρ, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως ο ακαδημαϊκός της ρόλος και λόγος έχει βαθιά πολιτική χροιά, καθώς οι παρεμβάσεις της χαρακτηρίζονται από μία ευθύτητα και μία σπάνια ικανότητα ανάδειξης του καίριου και του καθοριστικού, πράγμα που είναι σήμερα «η επιτομή του σύγχρονου αποτελεσματικού λόγου, που οφείλει να συγκρούεται με τον καινοφανώς φλύαρο και λαϊκίστικο, τρόπο».
«Σας ρώτησαν», είπε ο κ. Αναστασιάδης, “γιατί κάνουμε λάθη" και εσείς», πρόσθεσε, «απαντήσατε: “Κάνουμε λάθη από φιλοδοξία, ματαιοδοξία, από υπερεκτίμηση του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας, από υποτίμηση των άλλων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως από λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων”».
Με την απάντησή της αυτή η κ. Αρβελέρ, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, σε ελάχιστες γραμμές συνόψισε «τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος. Κυρίως όμως κάθε άνθρωπος με αίσθημα ευθύνης».
Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι η τιμητική διάκριση στην καταξιωμένη ακαδημαϊκό απονέμεται σε ένδειξη αναγνώρισης και επιβράβευσης «του ρωμαλέου επιστημονικού της έργου, της εξαιρετικής συμβολής της στην καλλιέργεια, διαφύλαξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού, της έμπρακτης και ακάματης προσήλωσής της στα ιδεώδη και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και της αδιάλειπτης συνηγορίας της υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών».
Παραλαμβάνοντας το «Χρυσό Κλειδί» της Πάφου η κ. Αρβελέρ είπε χαριτολογώντας: «Προσέξτε πλέον, κατέχοντας το κλειδί της πόλης, τι κάνετε ώστε να μη σας κλειδώσω απ' έξω».
Στην συνέχεια η κ. Αρβελέρ, προσκεκλημένη του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησε με θέμα «Έχει το Παρελθόν Μέλλον;». Μετά την ομιλία συνομίλησε με το ακροατήριο για το τι είναι πολιτισμός και αν κληροδοτείται από το παρελθόν ή αν αποτελεί ταυτόχρονα μια δυναμική προοπτική του μέλλοντος.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.