tvxs.gr 11:36 | 04 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 11:40 | 04 Αυγ. 2016
Την ώρα που η κρίση μαστίζει την Ευρώπη κι όχι μόνο, τόνοι
φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε μία προσπάθεια να μην πηγαίνει τόσο
φαγητό στον κάλαθο των αχρήστων, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά
τον κόσμο πεινάνε, η ιταλική κυβέρνηση με όπλο της έναν νέο νόμο
προσπαθεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο.Ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ιταλικό κοινοβούλιο, είναι ανταποδοτικός. Όσο περισσότερα τρόφιμα δωρίζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τόσο λιγότερο φόρο «κατασπατάλησης» θα πληρώνουν. Έτσι μεγάλα καταστήματα όπως σουπερμαρκετς θα μπορούν να διαθέτουν τα απούλητρα προΐόντα τους στους φτωχούς και παράλληλα να έχουν φορολογικά οφέλη. Την ίδια ώρα, οι αγρότες θα μπορούν να δίνουν τα απούλητα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικούς φορείς, χωρίς να επωμίζονται το κόστος.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προϊόντα προς δωρεά θα μπορούν να έχουν λήξει κιόλας. Το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι θα ξοδέψει 1 εκατομμύριο ευρώ στην προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι να συσκευάζονται τα τρόφιμα, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, ενώ θα ξεκινήσει και σχετική εκστρατεία ενημέρωσης.
Μελέτη έδειξε ότι η κατασπατάληση τροφής στην Ιταλία κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο – πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας δηλαδή.
Παρότι ο νόμος δεν λύνει τελείως το πρόβλημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας Μαουρίτσιο Μαρτίνα έκανε λόγο «για μια όμορφη και πρακτική παρακαταθήκη».
Η Ιταλία δεν μένει όμως μόνο στο νέο της νόμο για να καταπολεμήσει την κατασπατάληση τροφίμων και διεξάγει εδώ και καιρό μια εκστρατεία για την καθιέρωση της νοοτροπίας της «οικογενειακής σακούλας». Πρόκειται για το σακουλάκι με το καθαρό φαγητό που κάποιος δεν κατανάλωσε σε κάποιο εστιατόριο, και το οποίο το παίρνει μαζί του είτε για να το καταναλώσει αργότερα, είτε για να το δώσει σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ποσότητα των τροφίμων που κατασπαταλάται στην Ευρώπη ετησίως θα μπορούσε να ταΐσει 200 εκατομμύρια πεινασμένους του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.