Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Από τον Σούπερ Μάριο στη «σιδηρά κυρία» της Fed


REUTERS/JOSHUA ROBERTS
Aπό την έντυπη έκδοση Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr
Οι ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο, που κρατούν στα χέρια τους «εργαλεία» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, συναντώνται κάθε χρόνο στο καθιερωμένο συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ. Πριν από μερικά χρόνια, οι αγορές κρέμονταν από τα χείλη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναμένοντας από τον Σούπερ Μάριο να προαναγγείλει το πιο τολμηρό βήμα στην ιστορία της ΕΚΤ: ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης όχι μόνο δεν διέψευσε τις προσδοκίες τους, αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα, υιοθετώντας την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Στο φετινό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, τα βλέμματα όλων μονοπώλησε μία γυναίκα. Την παράσταση έκλεψε εκείνη που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με τις αποφάσεις της ικανές να προκαλέσουν τριγμούς, αλλά και ευφορία στις αγορές.
Ο λόγος για την πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζάνετ Γέλεν. Η «σιδηρά κυρία» της Fed απέδειξε ότι κρατάει επάξια το τιμόνι, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων εντός του έτους και κρατώντας ταυτόχρονα κλειστά τα χαρτιά της για την ακριβή χρονική στιγμή.
Η κ. Γέλεν φρόντισε να τηρήσει τις ισορροπίες, έτσι ώστε να μην κλονίσει τις αγορές, που έχουν πλέον «εθιστεί» στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα. «Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική που ασκούν η Fed και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει έναν «θαυμαστό, καινούργιο κόσμο βαθιά δυσλειτουργικών αγορών σταθερού εισοδήματος και μετοχών», αναφέρουν αναλυτές της Citigroup σε πρόσφατη έκθεσή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του θαυμαστού καινούργιου κόσμου -που δεν μοιάζει με τον κόσμο που περιγράφει ο Άλντους Χάξλεϊ στο ομώνυμο βιβλίο του- είναι τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ της Wall Street και τα 13 τρισ. δολάρια κρατικού χρέους με αρνητικές αποδόσεις.
Σε αυτόν τον κόσμο, η μεγάλη πρόκληση για την κ. Γέλεν και τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες δεν είναι να κρατήσουν την οικονομία σε μηχανική υποστήριξη, αλλά να την επαναφέρουν σε πορεία σταθερής ανάπτυξης και να μη χάσουν την ικανότητά τους να ασκούν επιρροή στις αγορές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.