Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μαθήματα ξενοφοβίας στο Ωραιόκαστρο


                                                                                                                  EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νίκος Φωτόπουλος
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου να μη δεχτεί προσφυγόπουλα στις τάξεις τους, αλλά και οι ρατσιστικές δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, με στόχο να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. 
Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου εξέφρασε σήμερα και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.
Στην ανακοίνωσή του υπενθύμισε τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 που προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία».

Και μία παραίτηση

Στην παραίτηση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου για λόγους ευθιξίας, οδήγησαν ακόμη οι αποφάσεις των τριών συλλόγων δημοτικών σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, που προκάλεσαν αποστροφή.
Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Αθανάσιος Τσολακίδης: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα.
»Ως εκ τούτου, για λόγους ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου».

Μαθήματα ξενοφοβίας

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι ο μοναδικός δήμος στη βόρεια Ελλάδα που έχει επίσημα, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, κλείσει τις πόρτες σε ανήλικα παιδιά, βασανισμένα και κατατρεγμένα.
Επικαλούμενος θέματα υγείας, θρησκευτικών διαχωρισμών και κοινωνικών προκαταλήψεων, ουσιαστικά αποκλείει τα προσφυγόπουλα από ένα ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί να τους προσφερθεί.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα παιδιά θα πηγαίνουν στα σχολεία αφού ολοκληρωθεί και η απογευματινή βάρδια. Ωστόσο, κάποιοι ανησυχούν ακόμη και...
συνέχεια
...μήπως συμπέσουν τα προσφυγόπουλα με τα παιδιά τους στο ολοήμερο!
Το θέμα πήρε διαστάσεις και ευρεία δημοσιότητα όχι όταν εκδόθηκε η απόφαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, γιατρός στο επάγγελμα, αλλά μετά τις διαδοχικές αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου, 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Ωραιοκάστρου.
Μάλιστα, με σχετικές ανακοινώσεις τους απειλούν με κατάληψη του σχολικού κτιρίου εάν το υπουργείο προχωρήσει στη μεταφορά των προσφυγόπουλων εκεί!

Σχόλια δημοτικών συμβούλων του δήμου 

«Οι απόψεις αυτές εκτός του ότι είναι δυσνόητες εκπέμπουν μία ξενοφοβία και έναν κρυφορατσισμό, που είναι πρωτοφανείς για γειτονιές, που είναι προσφυγογειτονιές», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη Ανατροπή» του δήμου Ωραιοκάστρου, Γρηγόρης Ερδινέλης, σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι γονείς, έντρομοι και καθοδηγούμενοι από τρομολάγνους ανθρώπους, που έχουν άλλες σκοπιμότητες, τους έχουν ποτίσει τον φόβο ότι τα παιδιά τους θα κολλήσουν φυματίωση, ηπατίτιδες, πανούκλες, ελονοσίες και ό,τι άλλο κακό μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του, έχουν ποτίσει τον τρόμο και τους σέρνουν σε αυτές τις συμπεριφορές», σημείωσε ο κ. Ερδινέλης.
«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε την απομόνωση των προσφύγων από την κοινωνία, ούτε αυτό που εκφράζει η πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας του Ωραιοκάστρου, που τους προηγούμενους μήνες μέσα από οργανώσεις ή μεμονωμένα μέσα και από συλλόγους γονέων και συλλόγους διδασκόντων, με όλους τους τρόπους, συμπαραστάθηκαν στους πρόσφυγες», δήλωσε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου, με τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», Άγγελος Θέμελης.
Εν τω μεταξύ, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα κατά της διοίκησης του δήμου Ωραιοκάστρου στους τοίχους του δημαρχείου και υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών.

Δηλώσεις του δημάρχου στην «Εφ.Συν.»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτρέποντας την κυβέρνηση τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.
«Οταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος θύμισε ότι «είμαι γιατρός και ο ίδιος και αντιλαμβάνομαι ότι τα παιδιά αυτά δεν προλαβαίνουν να εμβολιαστούν ούτε εμπιστεύομαι τις βεβαιώσεις καλής υγείας των ΜΚΟ, τη στιγμή που γνωρίζετε τι συμβαίνει στους καταυλισμούς με τα συνεχή κρούσματα ηπατίτιδας και άλλες ασθένειες...».
Τόνισε επιπλέον πως «εμείς δεν κλείνουμε τα σχολεία· άλλο η κατάληψη και άλλο οι ομαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίσαμε».
Ωστόσο, σοκ προκαλεί το βίντεο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr και εμφανίζει τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση να μιλάει σε συγκέντρωση δημοτών του και ούτε λίγο ούτε πολύ να παρακινεί σε βία.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.