Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η χαρά των δώρων; Είναι μόνο... εγκεφαλική


Ανθρώπινος εγκέφαλος
Γιατί μας δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν μας προσφέρουν ένα δώρο που το επιθυμούσαμε πολύ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται, επειδή η επιστημονική και εξ ορισμού μη υποκειμενική εξήγηση αυτού του αισθήματος χαράς θα πρέπει να αναζητηθεί στα κυκλώματα του εγκεφάλου μας τα οποία εμπλέκονται άμεσα και, σε τελευταία ανάλυση, δημιουργούν το αίσθημα της ευχαρίστησης που βιώνουμε.
Εχοντας εμφανιστεί στην πορεία της βιολογικής μας εξέλιξης, αυτές οι εξειδικευμένες εγκεφαλικές δομές για την ευχαρίστηση-ηδονή θα πρέπει, προφανώς, να επιλέχθηκαν επειδή ασκούσαν και ασκούν μια αποφασιστική βιολογική λειτουργία. Ναι, αλλά ποια ακριβώς;
Από τις σχετικές μικροανατομικές, βιοχημικές και νευροψυχολογικές έρευνες προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες -και επακριβώς εντοπισμένες- εγκεφαλικές δομές της ηδονής υπάρχουν και εξελίχθηκαν επειδή διασφαλίζουν την επιβίωσή μας!
Πρόκειται για ορισμένα ειδικά εγκεφαλικά κυκλώματα που όλοι διαθέτουμε και τα οποία, όταν ενεργοποιούνται, μας ωθούν να αναζητάμε και κυρίως να απολαμβάνουμε π.χ. την τροφή, το σεξ και εν γένει ό,τι μας προσφέρει ευχαρίστηση.
Με άλλα λόγια, αυτές οι δομές επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας και επιλέχθηκαν από την εξέλιξη επειδή ακριβώς μας ωθούν να ικανοποιούμε -πάση θυσία!- κάποιες βασικές ανάγκες μας.
Χάρη σε αυτές τις αόρατες για τη συνείδησή μας δομές η καθημερινή ικανοποίηση των αναγκών μας δεν είναι απλώς ζωτικής σημασίας αλλά και... ευχάριστη!
Χάρη στις νέες νευροαπεικονιστικές και βιοχημικές μεθόδους έρευνας των αντιδράσεων του εγκεφάλου όταν παίρνει ή κάνει ένα δώρο, αρχίζουμε να κατανοούμε τις βιολογικές προϋποθέσεις και τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη χαρά των δώρων.
Για παράδειγμα, μέσω μαγνητικής τομογραφίας ο Brian Knutson, καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, έδειξε, πριν από έναν χρόνο, ότι η αγορά δώρων ενεργοποιεί τα ίδια ακριβώς εγκεφαλικά κυκλώματα ηδονής που μας ωθούν να αναζητάμε τροφή.
Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, δηλαδή τη λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία, μια άλλη ερευνητική ομάδα στην Κοπεγχάγη, υπό τη διεύθυνση του Bryan Haddock, διαπίστωσε ότι ο ενθουσιασμός ή, εναλλακτικά, η απέχθεια που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι στη Δύση για τις γιορτές και τα δώρα των Χριστουγέννων εξαρτώνται από την ενεργοποίηση ή όχι ορισμένων εγκεφαλικών δομών που εντοπίζονται κυρίως στους βρεγματικούς λοβούς, στις κινητικές και προκινητικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού (βλ. φωτ.). 

19.12.2016
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.