Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Από την κουκουνάρα του Ράλλη, στον Πορτοσάλτε...

Από την εποχή που 'ταν πρωθυπουργός ο Γ. Ράλλης (1980-'81), πέρασαν 38 χρόνια!
Kαι τότε είχαμε μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά. Η επέλαση της φωτιάς άρχισε να απειλεί τα Βόρεια Προάστια. Ο μηχανισμός ανύπαρκτος. Και η δικαιολογία του τότε πρωθυπουργού ήταν οτι οι φλόγες δεν μπορούσαν να αναχαιτιστούν καθώς οι κουκουνάρες από τα πεύκα έφευγαν με ταχύτητα και μετέδιδαν την φωτιά πολλά μέτρα μακριά. 

Έκτοτε ακούσαμε πολλά. Τον "στρατηγό άνεμο" του Πολύδωρα, στην φωτιά που κατεκαιγε για μέρες την Πάρνηθα. Την "ασύμμετρη απειλή" (κυβέρνηση Καραμανλή) για την τραγωδία με τους 68 νεκρούς στην Ηλεία. 
Για "ασύμμετρη απειλή" μίλησε χθες κι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ...
την εποχή που το ίδιο ακριβώς έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ, την κατακεραύνωνε από το πόστο της αντιπολίτευσης. 

Λίγο αργότερα, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, ήταν ο σημερινός πρόεδρος...
...της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μια φωτιά που ξεκίνησε από τη Σταμάτα και νόμιζαν οτι ήταν ελεγχόμενη, μετά από δυο μέρες τους ξέφυγε, πέρασε στην Πεντέλη κι απείλησε την πρωτεύουσα. 
Η κυβέρνηση ζήτησε καθυστερημένα μετά από μέρες βοήθεια από άλλες χώρες. Και οι δικαιολογίες της, ήταν γελοίες. 

Ο μηχανισμός από την εποχή του Ράλλη μέχρι το 2008 ήταν ο ίδιος. Η φωτιά ξέφευγε πάντα και η μεγαλύτερη τραγωδία ήταν οτι όλοι ξεχνούσαν τις καταστροφικές της συνέπειες μόλις έσβηνε. Κάθε φορά αναζητούσαν ευθύνες, κάναν σχέδια για το μέλλον, αλλά ούτε ευθύνες αποδίδονταν και τα σχέδια αράχνιαζαν στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών.

Πέρυσι, πήραμε μια γεύση για το τι εστί μηχανισμός καταστολής από την μεγάλη πυρκαγιά στον Ωρωπό - Κάλαμο. Σήμερα, 11 χρόνια μετά την τραγωδία της Ηλείας, μετράμε πάλι νεκρούς. Η δικαιολογία της "ασύμμετρης απειλής" δεν φτάνει. Ούτε και οι πύρινοι δημοσιογραφικοί λόγοι για αναζήτηση ευθυνών, όπως τους ακούμε - πρόχειρα, ανερμάτιστα και με κομματικές εμμονές σε στυλ Πορτοσάλτε- από τα κανάλια.


Σαράντα χρόνια τώρα ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο μηχανισμός του κράτους μένει, o ίδιος. Δυσκίνητος, ανεπαρκής, χωρίς σχέδια ετοιμότητας και μέσα που του είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός πύρινου ολέθρου σαν το χθεσινό.

Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση συγχαίρουν για την αυτοθυσία τους, τους άντρες και τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής την ίδια ώρα που στον κατάλογο των θυμάτων προστίθενται κι άλλοι νεκροί.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν μια τραγική φάρσα και τίποτα δεν δείχνει, πως, αυτοί που κάθε φορά μας κυβερνάνε, έχουν διδαχθεί από κάτι, ή έχουν την δύναμη να βάλουν έστω ενα μικρό λιθαράκι, για να μην ξαναλέμε πάλι τα ίδια την επόμενη φορά...

Nonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.