Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Σταματά η παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

500 ευρώ  
AP Photo/Heribert Proepper, File

Τη διακοπή της παραγωγής των τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ, λόγω ανησυχιών ότι το χαρτονόμισμα αυτό διευκόλυνε παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.  H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση να σταματήσει μόνιμα την παραγωγή των τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. 
Η έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα διακοπεί προς τα τέλη του 2018, όταν θα εισαχθούν στην κυκλοφορία τα νέα τραπεζογραμματίων των 100 και 200 της σειράς Europa.
Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών αποταμίευσης. 
Το Ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι υπόλοιπες ονομασίες είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.
Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ , όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.