Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr 23:11 | 06 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:14 | 06 Ιουν. 2016
1. Το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, αφού η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κρίθηκε θετική επί της αρχής. Ωστόσο το EuroWorking Group απεφάνθη  ότι για να γίνει η εκταμίευση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διευθετήσει μέχρι αύριο το μεσημέρι μία σειρά εκκρεμοτήτων. Oι εκκρεμότητες αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και τη μεταφορά του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι αύριο. Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται η εκταμίευση της δόσης. 

2. Τη συμβολική ημερομηνία της 24ης Ιουλίου επιλέγει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για την ημέρα που εορτάζεται η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ταυτόχρονα, θα ανοίξει ο διάλογος και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.
3. Τρία νομοσχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προανήγγειλε την καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση καρτών από τους πολίτες καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των σχετικών συναλλαγών.
4. Φορο-ποντικοί διέρρηξαν την υπηρεσία Εσόδων (νέο ΣΔΟΕ) κι έκλεψαν φακέλους φοροδιαφυγής. Διάρρηξη στο κτίριο της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), αυτής που συγκροτήθηκε μετά τη διάλυση του ΣΔΟΕ (γνωστής στους καταναλωτές κι επιχειρηματίες ως νέο ΣΔΟΕ), πραγματοποιήθηκε χθες τη νύχτα. Άγνωστοι παραβίασαν την μπαλκονόπορτα του 1ου ορόφου, μπήκαν στο κτίριο και άδειασαν κυριολεκτικά μία ντουλάπα, στην οποία φυλάσσονταν φάκελοι με στοιχεία δεκάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής, που ερευνούσαν υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος.
5. Θέμα Τσάμηδων επαναφέρει εμπρηστικά η Αλβανία, δυναμιτίζοντας το κλίμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα. Περίπου 200 διαδηλωτές, με επικεφαλής  τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών φωνάζοντας, κατά την άφιξη του Νίκου Κοτζιά, συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».
6. Οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη διαβούλευση στα εργασιακά δηλώνει στο Έθνος της Δευτέρας ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Προσθέτει ότι «πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις που σκοπό έχουν να παρατείνουν την αβεβαιότητα». Κυβέρνηση και θεσμοί θα βρεθούν απέναντι, αυτή τη φορά στο καυτό μέτωπο των εργασιακών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα φιλοδοξεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ η τρόικα θέλει το πλαίσιο να παραμείνει ως έχει, ώστε το μισθολογικό να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. 
7. Το Brexit περνά μπροστά με πάνω από 4 μονάδες. Δεκαεπτά μέρες πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει το ευρωπαϊκό μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας, οι πολίτες δείχνουν να θέλουν την αποχώρηση τους από την Ενωμένη Ευρώπη. Σύμφωνα με τις τελευταίες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, το Brexit προηγείται κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες.
8. Τα 26.084.000 οπιούχα χάπια και η εμπλοκή του ISIS. Ως την μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια με εθνικό και διεθνές αντίκτυπο, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, την αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι σε συνεργασία με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών εντοπίστηκε κοντέινερ από την Ινδία με τελικό προορισμό την Λιβύη και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά για να μεταφορτωθεί.
9. Ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ έκαναν δωρεά τα υλικά τους για να χειρουργηθούν. Περισσότεροι από 30 ασθενείς έκαναν -από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα- δωρεές υλικών αξίας 500 έως 3.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ίδιοι. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να πάρουν σειρά προτεραιότητας στο χειρουργείο, αφήνοντας στην ουρά της αναμονής όσους δεν είχαν να πληρώσουν τα αναλώσιμα της εγχείρησης τους.
10. Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων από δότες. Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος, έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα - χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι. Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαιρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες, τερματίζοντας στη συνέχεια το πείραμα και αναλύοντας τους ιστούς που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί. 
11. Οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων της Ασφάλειας και του Στρατού. Η μεγάλη, αποκαλυπτική έρευνα του tvxs.gr. «Δελτίον Νομιμοφροσύνης», «Δελτίον Ποιού», «Δελτίον Αντεθνικής Δράσεως»: Το tvxs.gr ανοίγει τον φάκελο των «κοινωνικών φρονημάτων» και φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής των μεγάλων διώξεων, του εθνικού διχασμού, του στιγματισμού και της θυσίας χιλιάδων πολιτών στο βωμό της αντι-κομμουνιστικής υστερίας.
* Σκίτσο του Gunduz Aghayev

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.