Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Προσοχή : ανάκληση προϊόντος

Στην απόσυρση - ανάκληση αλλαντικού, γαλλικής προέλευσης, λόγω εμφάνισης σαλμονέλας προέβη η εταιρεία Μαρινόπουλος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΦΕΤΕΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ROSETTE 10TΜΧ CARREFOUR 100G», με γραμμοκώδικα (bar code): 3245412452963 και ημερομηνίες λήξης 14, 15, 18 και 20/09/13.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η επιχείρηση έχει δρομολογήσει τόσο τη διαδικασία ανάκλησης - απόσυρσης του εν λόγω προϊόντος, όσο και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Ο ΕΦΕΤ καλεί του καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. Οι σχετικοί έλεγχοι από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Eξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα νησιά

Θερίζει η ιογενής γαστρεντερίτιδα στα νησιά.
Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλον οι επισκέπτες και κάτοικοι των νησιών «πέφτουν» από τη λοίμωξη, που μπορεί να είναι συνηθισμένη τους θερινούς μήνες, αλλά φέτος μοιάζει να παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση.Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών για όλο το καλοκαίρι να ξεπερνά τους 70. Οπως είπαν στην «Κ» οι γιατροί του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού, ο ένας κολλάει τον άλλον, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να αυξάνονται. Η νόσος διαρκεί μία μέρα κατά μέσον όρο, με τα συμπτώματα να είναι εμετοί και διάρροια.
Ασυνήθιστη έξαρση εμφάνισε η ιογενής γαστρεντερίτιδα αυτό το καλοκαίρι και στη Νάξο. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τα περιστατικά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα έφταναν στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς στο νησί, εμφανίζει σήμερα σχετική ύφεση.
Σε Ιο και Μήλο, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν αρκετά, ωστόσο όχι περισσότερα από την περυσινή χρονιά, ενώ στην Τήνο υπήρξε φέτος σχετική έξαρση. Στη Μύκονο, από την άλλη, το πρόβλημα με την αντιμετώπιση των περιστατικών ήταν στην έλλειψη προσωπικού.
Οι περισσότεροι συσχετίζουν την εξάπλωση του ιού με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Πράγματι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Κατά τους ειδικούς, οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα ύδρευσης.
Η καλύτερη πρόληψη είναι φυσικά η αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών. ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 27/8/13)





Τοπικό, ιδιωτικό καί δημόσιο

Του Νίκου Ξυδάκη


Η εικόνα των τουριστικών νησιών είναι αμβλυμένη η εικόνα της χώρας: πορεία στον αυτόματο ή στα τυφλά. Κάποια αόρατος χειρ, της θεάς Αγοράς ίσως ή του θεού της Ελλάδος, κρατάει ακόμη όρθιο τον τόπο, έστω ετοιμόρροπο, έστω σαν σκηνικό πόλης του Φαρ Ουέστ σε σπαγκέτι γουέστερν. Προσόψεις μαγαζιών, προσόψεις επιχειρήσεων, και από πίσω πρόχειρα υποστυλώματα.
Σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς οι διαλυμένοι ή υποστελεχωμένοι ή υποχρηματοδοτημένοι δήμοι έχασαν τη μάχη της καθαριότητας και του ευπρεπισμού. Τα σκουπίδια υψώνονται βουνά γύρω από τους κάδους, τα σκουπίδια στολίζουν τους δρόμους του επαρχιακού δικτύου, τα σκουπίδια στροβιλίζονται από το μελτέμι στα σοκάκια, τα σκουπίδια αυτοαναφλέγονται σε κάδους και ΧΥΤΑ. Τα νησιά γονατίζουν υπό την πίεση του πλήθους, μένουν ανυπεράσπιστα, ντροπιασμένα. Οι δημοτικές αρχές έχουν γονατίσει κι αυτές υπό το βάρος των δικών τους σκανδάλων, της διαφθοράς και της ανικανότητας, αλλά και υπό τα νέα βάρη της οικονομικής ασφυξίας και της υποστελέχωσης λόγω συνταξιοδότησης και διαθεσιμότητας. Και λόγω της γραφειοκρατικής κατάψυξης, η οποία απαιτεί περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για να προσληφθούν πέντ’-έξι εποχικοί εργάτες καθαριότητας. Από το ένα άκρο στο άλλο: από το πελατειακό και σπάταλο κράτος στο συρρικνωμένο και χρεοκοπημένο. Και εντέλει, στο μη λειτουργικό.
Η οικονομική χρεοκοπία έδειξε μεγεθυμένη, τρομακτική, και την άλλη χρεοκοπία, την πολιτική. Οι επί δεκαετίες διαχειριστές του κράτους, κεντρικά και τοπικά, φάνηκαν αίφνης ελάχιστοι και ανίκανοι· σε πολλές περιπτώσεις ανάλογοι των προσδοκιών των ψηφοφόρων τους. Αιρετοί άρχοντες ανίκανοι να υπηρετήσουν τον δημόσιο χώρο, αλλά ικανοί να υπηρετήσουν τις επιθυμίες της εκλογικής τους πελατείας. Η αμοιβαία εξαχρείωση φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τώρα που απογυμνώθηκε από πόρους και δυνατότητες δανεισμού. Η χαμηλή ή ανύπαρκτη διοικητική ικανότητα, συνδυαζόμενη με τη συνεχιζόμενη αποστελέχωση και τη διακοπή χρηματοδότησης, απειλεί τους δήμους με κατάρρευση και τις τοπικές κοινωνίες με πολλαπλά αδιέξοδα.
Οταν λ.χ. ένα φημισμένο νησί, βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια του, τον βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων και την ύδρευση, όταν δεν διαθέτει πλέον κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων, τότε βρισκόμαστε ενώπιον του επελαύνοντος μαρασμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του δημόσιου βίου.
Διότι υγιής επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια νοσούσα δημόσια σφαίρα. Αυτή τη νομοτελειακή συσχέτιση αρχίζουν να την αντιλαμβάνονται πικρά οι επιχειρηματίες, όταν οι υποδομές και τα δίκτυα καταρρέουν, από τη Σαντορίνη μέχρι τη Μύκονο και την Αίγινα. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί που αγνοούν αυτή την αμοιβαιότητα, βυθισμένοι στην ιδεοληπτική αντιπαράθεση ιδιωτικού-δημόσιου· κάπως σαν τη σουρεαλιστική δήλωση του υπουργού (δημόσιας) Υγείας χθες: «Εγώ εδώ εκπροσωπώ τον ιδιωτικό τομέα»... Και τον δημόσιο ποιος τον εκπροσωπεί; Ποιος τον υπερασπίζεται;  (δημοσιεύθηκε 27/8/13 στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Τήν "πάθαμε"... αυτοδιοικούμενοι ! Άς προσέχαμε...

   Kι όπως είπε καί ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ : "Άλλοι φυλάνε Θερμοπύλες, κι άλλοι φιλάνε  κατουρημένες ποδιές"