Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Κρύβει πολύ περισσότερα τό θέμα μέ τίς "κρυφές συναντήσεις"...

Η Μαρία «καρφώνει» τον Κυριάκο
Η κυρία Σπυράκη παραδέχτηκε με χτεσινές δηλώσεις της μία μόνο συνάντηση, τον Δεκέμβριο του 2017 στις Βρυξέλλες. Μπορεί να μην ήταν πειστικός ο τρόπος που δικαιολόγησε τη συνάντηση («ήταν τυχαία, ολιγόλεπτη, δεν είχε επίσημο, ούτε μυστικό χαρακτήρα»), ενώ απέφυγε να εξηγήσει και για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε τότε, αλλά η ουσία είναι άλλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις της, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε ήδη τον Δεκέμβριο του 2017 τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία: «Στο ερώτημά του τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, ήταν ξεκάθαρη η απάντηση, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την πρόταση-συμφωνία. Του εξήγησα ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι η πρόταση-συμφωνία αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Θα ψηφίσουμε εναντίον του συμβιβασμού που προωθεί ο κ. Τσίπρας. Μου είπε “λυπάμαι” και αποχωριστήκαμε» («Παραπολιτικά 90,1»).
Αλλά τον Δεκέμβριο του 2017 δεν υπήρχε συμφωνία. Σε τι ακριβώς διαφωνούσε η Νέα Δημοκρατία; Την απάντηση θα τη βρούμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος. Γιατί την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έλεγε αυτά στον Ζάεφ η κυρία Σπυράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν υπέρμαχος της συμφωνίας και μάλιστα έριχνε στον Πάνο Καμμένο τις ευθύνες για το ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων!
Ενδεικτικά αναφέρω τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Δήμητρα Κρουστάλλη («Βήμα της Κυριακής», 23.12.2017). Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θεωρεί ότι «ο Πάνος Καμμένος τορπιλίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη χρήση του όρου Μακεδονία».
Κριτική στον Καμμένο
Η απάντηση Μητσοτάκη δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο ίδιος επέκρινε τον κ. Καμμένο που δεν ακολουθούσε την «εθνική γραμμή» του 2008:
«Την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων -erga omnes όπως λέγεται- και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θυμίζω ότι υπουργός αυτής της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση».
Είναι ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι την ώρα που υποτίθεται πως η κυρία Σπυράκη μετέφερε μήνυμα απόρριψης της συμφωνίας στον Ζάεφ, ο ίδιος ο Μητσοτάκης δημόσια εξαρτούσε την αποδοχή της από τη στάση του Καμμένου...