Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ηλεκτροδοτείται καί η Μύκονος -από αύριο Δευτέρα- μέσω τού ηπειρωτικού δικτύου...

Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο 4 νησιά των Κυκλάδων

Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο
Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο 4 νησιά των Κυκλάδων



Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους. Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο αναμένεται να παραβρεθούν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο...

Τα πέντε «βαρίδια» του Μαξίμου...

και η απειλή των πρόωρων εκλογών...
Κάτω από τη βαριά σκιά σημαντικών ζητημάτων η κυβέρνηση επιχειρεί να προσπεράσει τις «σειρήνες» που προβλέπουν πως η ολοκλήρωση της θητείας της αποτελεί ουτοπία με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο βλέπουν πως μια σειρά από γεγονότα θα πιέσουν ακόμα πιο πολύ το Μαξίμου και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη περιμένοντας τον Μάιο του 2019.

Το Σκοπιανό
Το Σκοπιανό αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά και κανονικά όλα τα «φώτα» θα έπρεπε να πέφτουν αποκλειστικά στις θέσεις που θα διατυπώσουν οι γείτονες την προσεχή Πέμπτη, όταν πάρουν στα χέρια τους την πρόταση που θα έχει μαζί του κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς. Αντ’ αυτού στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το βλέμμα είναι στραμμένο στον...

Παλαιοκομματική καμαρίλα εκπέμπει η επιλογή να διοριστούν τά κομματικά όργανα...

Θολό (πολιτικό) τοπίο...
Τo συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε μια ανορθόδοξη διαδικασία σύστασης του νέου πολιτικού φορέα. Πρώτα επιλέχθηκε ο αρχηγός, μετά το οργανωτικό σχήμα και στο τέλος αναζητείται πολιτικό στίγμα, που παραμένει ακόμη υπερβολικά θολό.

Σε κάθε βήμα το εγχείρημα καταδιώκεται από​ το σύνδρομο ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θυμίζει ακριβώς αυτό. Η επιλογή να μην εκλεγούν σύνεδροι, ούτε και όργανα, αλλά να διοριστούν είναι μια λογική που εκπέμπει ακριβώς την παλαιοκομματική καμαρίλα.

Πέρα από τα αδιευκρίνιστα οργανωτικά ζητήματα, η συγκρότηση αυτοτελούς προγραμματικού πλαισίου και στρατηγικής θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Οι αναφορές του Ραγκούση για αναγκαίες επιλογές σε προοδευτική βάση ήταν ίσως οι μόνες που απαντούσαν σε αυτή την ανάγκη αλλά προφανώς εκφράζουν μια μειοψηφική τάση. Στον αντίποδα η απόπειρα αυτοδικαίωσης του Βενιζέλου που κυριαρχείται από την εμμονή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ασαφές πολιτικό πλαίσιο και οι διαρκώς ακαθόριστες αποστάσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι προϊόν της αντίληψης ότι παρανομαστής όλων είναι η διαχείριση θέσεων εξουσίας, που φθείρει και απειλεί να συνθλίψει το νέο φορέα. Κανείς δεν υποστήριξε ότι το εγχείρημα είναι εύκολο αλλά ένα ιδρυτικό συνέδριο θα έπρεπε να καταλήγει σε σαφή πλατφόρμα και στρατηγική του χώρου και σίγουρα όχι σε συνάθροιση μηχανισμών...

tvxs.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης.: Επίθεση με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση...

Μητσοτάκης: Γερά, για να φύγουν ο χειρότεροι...
Επίθεση με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Δ.Α.Π -ΝΔΦΚ.

«Γερά να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Γερά όχι μόνο για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γερά για να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Τον πίστεψαν οι νέοι τον κ. Τσίπρα, γιατί τους είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια στα οποία πολλοί νέοι απέδιδαν τις συνέπειες της κρίσης που τους έπνιγε. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι ως δια μαγείας θα εξαφάνιζε την ανεργία. Και τι έκανε τελικά ο δήθεν νέος κ. Τσίπρας; Τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Γι' αυτό θα τον τιμωρήσετε, ειδικά εσείς οι νέοι. Γιατί διέψευσε τα όνειρά σας και τις προσδοκίες σας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε μάλιστα ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας :

ΝΔ: Μετρ της διαπλοκής ο Τσίπρας

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού για υποκρισία αφήνει η ΝΔ, με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τον «άλλοτε εκλεκτό της κυβέρνησης και νυν 'αποδιοπομπαίο τράγο της, Ιβάν Σαββίδη» να είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου.
Φωτογραφία αρχείου (Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC)


«Μετρ της διαπλοκής» αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Δημοκρατία με αφορμή δημοσιεύματα το τελευταίο διήμερο που θέλουν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη να επισκεφτεί επανειλημμένα το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συζητήσει την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση μέσω επενδύσεων σε μέσα ενημέρωσης.




Τα εν λόγω δημοσιεύματα, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ επιχειρηματιών δίπλα στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ διερωτάται «τι έχει να πει για όλα αυτά ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος» Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η απάντηση μικρή σημασία έχει καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά τους διαπλεκόμενους φίλους της κυβέρνησης, η οποία έχει δυστυχώς συμφωνήσει και νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και μετά το τέλος της θητείας της», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τί απαντάει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στή Ν.Δ.

Το σχόλιο του Μαξίμου για την ανακοίνωση της ΝΔ
«Αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα θα ήταν απλά γελοίοι. Δεν είναι όμως. Είναι επικίνδυνοι», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήριζε «μετρ της διαπλοκής» τον Αλέξη Τσίπρα.
«Μετά από μια εβδομάδα εκκωφαντικής σιωπής για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, το κόμμα της Novartis επιτέλους μίλησε», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Όχι δεν έδωσε, φυσικά, εξηγήσεις. Τι να πει άλλωστε;
Ούτε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό της Novartis κ. Σαμαρά, ούτε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη, που νομοθετούσε κατ' εντολήν Φρουζή.
Τι είπε;
Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε…
Ανακάλυψε τον υπεύθυνο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας στον τόπο. Ούτε Siemens, ούτε θαλασσοδάνεια, ούτε Novartis, αλλά Ιβάν Σαββίδης... Τον οποίο, όμως, οι δικές τους κυβερνήσεις ανακήρυξαν σε εθνικό ευεργέτη.
Αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα θα ήταν απλά γελοίοι. Δεν είναι όμως. Είναι επικίνδυνοι». 

από kathimerini.gr

«Η πανωλεθρία της λογικής...»

Δημήτρης Κρεμαστινός  
 Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας στην εξεταστική επιτροπή
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος της Βουλής, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, ήταν υπουργός Υγείας από το 1993 μέχρι το 1996 και προσωπικός γιατρός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στον χώρο της Υγείας.
Ζήτησε να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας στην εξεταστική επιτροπή. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ΑΝ.ΕΛΛ., συνεπώς δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι λειτουργεί σαν βαποράκι της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, κυρίως αυτά που υποστηρίζουν τη Δεξιά και το Κίνημα Αλλαγής, δεν ασχολήθηκαν. Γιατί; Μα, ο κ. Κρεμαστινός είπε ενοχλητικά πράγματα και υπονόμευσε το ζαβλακωμένο αφήγημά τους. Ειδικότερα:
■ «Το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά. Τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ήμουν υπουργός». Παγερή ειλικρίνεια...

Τρικλοποδιές εσωτερικού...

Γ. Δραγασάκης: Εγχώριες δυνάμεις βάζουν τρικλοποδιές στην καθαρή έξοδο

«Στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Δραγασάκης, «είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων οι οποίες δεν θέλουν να βγούμε από την επιτροπεία και την ''προστασία'' των ξένων, διότι, λένε, είναι πιο ''φθηνή'', οπότε μέχρι τέλους θα κάνουν θόρυβο, θα εκπέμπουν ''παράσιτα'' και θα προσπαθούν να βάζουν τρικλοποδιές, αδιαφορώντας αν αυτό μπορεί να προκαλεί ζημιά στη χώρα».
Ένα μπλοκ εγχώριων δυνάμεων δεν θέλει να βγούμε από την επιτροπεία και βάζει τρικλοποδιές στην κυβερνητική προσπάθεια αδιαφορώντας αν αυτό μπορεί να προκαλεί ζημιά στη χώρα, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, επιμένοντας σε καθαρή έξοδο, χωρίς «αστερίσκους» και προαπαιτούμενα.
Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» αναδεικνύει ως τους δύο βασικότερους στόχους του την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης αλλά και την επεξεργασία της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, έχει ...