Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

The game is (not) over...



Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη;..

Στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ προσανατολίζεται την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως...
μεταδίδει το ZDF.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής έχουν καταθέσει και η ευρω-ομάδα των Πρασίνων...

Ο Τζάκ Λιου πιέζει για το χρέος...

Καταιγισμός τηλεφωνημάτων…

Πιέσεις προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται πως ασκεί ο Αμερικανός Λιου, ώστε να...
βρεθεί λύση και για το χρέος της Ελλάδας.

Το μήνυμα το έστειλε μετά πολλαπλά τηλεφωνήματα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μία βιώσιμη λύση...

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει Τσίπρα …και διαψεύδει Βενιζέλο…



Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται ασύστολα προς τον ελληνικό λαό, είπε οργισμένος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όταν του είπαν (MEGA), ότι ο πρωθυπουργός έκανε νέο αίτημα για παράταση.

Λίγη…
ώρα αργότερα, το φιλαράκι του Ζαν Κλοντ, του έριξε και δεύτερο χαστούκι (το θυμάστε εκείνο το ανεκδιήγητο στιγμιότυπο από παλαιότερο Eurogroup).

Η Κομισιόν με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πως έλαβε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα…

Μιχάλης Ιγνατίου : Μίλησαν Ομπάμα – Μέρκελ…


Να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη…

Τελικά, ο Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε για την Ελλάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο, που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση, για τα τελευταία γεγονότα.

Όπως…
μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, συμφώνησαν, πως πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να την βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη.

Ήδη, είπε η κυρία Μέρκελ, τεχνικά επιτελεία της χώρας της δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση (ο Σόιμπλε άλλα λέει).

Τέλος συμφώνησαν να είναι σε ανοιχτή γραμμή και να ξαναμιλήσουν για το ελληνικό ζήτημα…

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια «ισορροπημένη προσέγγιση»

Ανακοίνωση


19:06 | 28 Ιουν. 2015
Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με σημερινή ανακοίνωσή της. 
Μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση, που πρέπει να συνδυάζεται από διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, επικουρούμενες από τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιδιώκει μία κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί».
«Οι επόμενες μέρες θα είναι αρκετά σημαντικές» εξήγησε, ενώ καλωσόρισε την πρόθεση του Eurogroup και της ΕΚΤ για τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Αν και οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν μετά τις προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών και την πρόταση - τελεσίγραφο που παρουσίασαν, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως «είναι απογοητευμένη» για αυτή την εξέλιξη και υπογράμμισε τη δέσμευση του ΔΝΤ για «συνέχιση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές».
tvxs.gr

Απόφαση : Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα


20:03 | 28 Ιουν. 2015
Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, που συνεδρίασε την Κυριακή για το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος, αποφάσισε ύστερα από πρόταση των επικεφαλής των τραπεζών, οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για τη Δευτέρα. Κλειστό θα παραμείνει και το χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της τραπεζικής αργίας.
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν οι Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Μιχελής, Κώστας Μποτόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Μάρδας.
Νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει πως «η Τράπεζα της Ελλάδας θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες εν μέσω αυτών των δύσκολων συνθηκών».
tvxs.gr

Τσίπρας: Απολύτως διασφαλισμένες καταθέσεις, μισθοί και συντάξεις (Όλο τό Διάγγελμα)


20:11 | 28 Ιουν. 2015
Τελευταία ανανέωση 21:13 | 28 Ιουν. 2015
Νέο αίτημα για παράταση του προγράμματος υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτήν την φορά προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο διάγγελμά του, λέγοντας πως μόνο αυτοί μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup. Είπε ακόμη ότι είναι απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών και η καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ζήτησε υπομονή και νηφαλιότητα.
Ολόκληρο το διάγγελμα
Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών. Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.
Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.
Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. Και να θυμάστε: Tούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

tvxs.gr

Επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ για την Ελλάδα

undefined

20:48 | 28 Ιουν. 2015
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε την Κυριακή το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το θέμα της Ελλάδας. Όπως ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία ήταν του Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας, προκειμένου να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Οι οικονομικές ομάδες των δύο χωρών παρακολουθούν την ελληνική κατάσταση και θα παραμένουν σε στενή επαφή», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
tvxs.gr

Έστειλα νέο αίτημα για παράταση…


Είναι ντροπή αυτό που κάνουν. Θέλουν να εκβιάσουν την βούληση του ελληνικού λαού…

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψυχραιμία από τον ελληνικό λαό λέγοντας, πως «ο μόνος φόβος, είναι ο φόβος».

Είπε, πως έστειλε νέο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την Κυριακή.

Αν θέλουν, μπορούν και απόψε να το κάνουν. Και να δώσουν την ευκαιρία στην ΕΚΤ, να…
διευκολύνει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι γίνονται εκβιασμοί και προσπάθεια ακύρωση μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα…

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G7 για την Ελλάδα...


Από χθές "παίζεται" από ολόκληρο τό τραγουδάκι: 
"Δέν περνάς κυρά Μαρία",
  μόνο τό : 
"Θά υπάγουν εις τούς κήπους, δέν περνώ, δέν περνώ..."
Δ.Ν.Α.
*****





 Η διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την άλλη Κυριακή, έχει πυροδοτήσει φόβους  στην παγκόσμια οικονομία, με τους G7 να επιχειρούν μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Κυριακής να...
βρουν μία λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt"....

Παράταση του ELA στα ίδια επίπεδα αποφάσισε η ΕΚΤ...



Tι αναφέρει στην ανακοίνωση της...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αλλάζει το καθεστώς του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, διατηρώντας τον στα επίπεδα της...
Παρασκευής.

Η απόφαση ελήφθη στην έκτατη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ, στο φως του Eurogroup που δεν έδωσε παράταση του προγράμματος πέραν της Τρίτης.

Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΚΤ αναφέρει πως το ΔΣ έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης» αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

«Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του πρόγραμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθετότητα» αναφέρει η ΕΚΤ.

«Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ».

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις». 

Η ΕΚΤ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο εντός της εντολής της».

Παπανδρέου: Να υπάρξει συμφωνία και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα...



Κάλεσμα στην κυβέρνηση να ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αλλά και στους εταίρους προκειμένου να...
παρατείνουν τις συζητήσεις μέχρι την Τρίτη, ημέρα λήξης του προγράμματος, απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τονίζει ότι όταν επιτευχθεί η συμφωνία «η Κυβέρνηση οφείλει να τη θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού - με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά οφείλει και να την στηρίξει».
 Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:

Είναι προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης γιατί με την πολιτική και τις επιλογές της, οδήγησε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Για μας, προέχει το συμφέρον της χώρας.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για την άρση του αδιεξόδου. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στον Ελληνικό λαό, στον οποίο απευθύνομαι πάντα με ειλικρίνεια, καλώ την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Να αλλάξει πολιτική στάση. Και να ζητήσει αμέσως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας. Πράγμα εφικτό.

Καλώ και τους εταίρους, να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και να παρατείνουν τη διαπραγμάτευση με την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Τρίτη, ημέρα λήξης του προγράμματος.

Στόχος να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, θα απαντά στο πρόβλημα του χρέους και θα διασφαλίζει μια βιώσιμη πορεία για τη χώρα και τους Έλληνες.

Επίσης, καλώ τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν την επιλογή της λιτότητας και να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ιδιαίτερα, όταν είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Και τότε, αυτή τη συμφωνία, η Κυβέρνηση οφείλει να τη θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού - με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά οφείλει και να την στηρίξει.

Οι συντηρητικοί συσχετισμοί στην ΕΕ, αποτελούν πρόκληση. Εμείς αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούν μια λιποταξία. Μια φυγή που πιθανά να μας βάλει σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Αυτό το απεύχομαι.

Αντί της φυγής, χρειάζεται ένας συνεχής και επίμονος αγώνας για προοδευτικές αλλαγές. Αλλαγές μέσα στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Τις διαφορές μεταξύ της δικής του πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2011 και της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα τώρα εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να σχολιάσει την επιλογή της κυβέρνησης σήμερα.
matrix24.gr

Οι αγορές δεν είναι «έτοιμες» για το ενδεχόμενο ενός Grexit ...


undefined
Αυτό υποστηρίζει  η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Είναι σημαντικό, λέει, «να...
βρεθεί μια λύση γι' αυτήν την κατάσταση. Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραυστη και επομένως εξαρτάται από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο. Προκειμένου να παγιώσουμε την ανάκαμψη πρέπει να άρουμε κάθε αβεβαιότητα», τόνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προετοιμασμένες για τα χειρότερα, δηλαδή μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Μαν απάντησε ότι «εδώ και κάποιο καιρό, συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος... Επομένως εάν με ρωτάτε εάν είναι έτοιμες γι' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σας απαντώ πως όχι: δεν έχουν προβλέψει, στις εκτιμήσεις τους, κανέναν κίνδυνο».

«Οι αγορές δεν είναι έτοιμες», κατέληξε...

Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή...


Η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος σε...
νέα ανάρτησή του το μεσημέρι της Κυριακής υπογράμμισε πως η πόρτα για την Αθήνα είναι ακόμη ανοιχτή.

«Σε αυτούς που αναρωτιούνται τι έπεται, 1. Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ 2. Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις στις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής», έγραψε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε στα γαλλικά πως «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος»...