Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Περί νεοφιλελευθερισμού. (Ανάλυση από τόν Guardian)

Το θανατηφόρο ελάττωμα του νεοφιλελευθερισμού
Ως όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα πολύ ευρύ φάσμα πολιτικών - από τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ έως την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, από τους Δημοκρατικούς του Κλίντον έως τους Νέους Εργατικούς της Βρετανίας (που θεωρήθηκαν μια προσαρμοσμένη εκδοχή του θατσερισμού - αργότερα εισήλθε ο όρος μπλερισμός από τον Τόνι Μπλερ που ηγήθηκε των Εργατικών) έως το οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα και τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας στη Σουηδία. 
Ο όρος χρησιμοποιείται σχεδόν για οποιαδήποτε πολιτική περιέχει απορρύθμιση, απελευθέρωση, ιδιωτικοποίηση και δημοσιονομική λιτότητα. Σήμερα αποτελεί την πηγή των ιδεών και των πρακτικών που έχουν προκαλέσει την οικονομική ανασφάλεια και ανισότητα και την απώλεια των πολιτικών αξιών και ιδανικών που προκάλεσε, μεταξύ άλλων και την άνοδο του λαϊκισμού. 
Το σήμερα είναι η κατεξοχήν εποχή του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά ποιοι είναι οι υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού και οι προπαγανδιστές του νεοφιλελευθερισμού - οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι; Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, ο Guardian,

Δραγασάκης : "Ευρύτερες συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα"...

...επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...


Την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και κοινής στάσης σε κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Realnews".
«Η ίδια η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα και ο χαρακτήρας του μεταμνημονιακού καθεστώτος θα εξαρτηθούν και από τη δυνατότητά μας να δείξουμε προς τα έξω ενιαία στάση υπέρ των συμφερόντων της χώρας», διευκρινίζει.
Για τις μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, δηλώνει ότι θα πρέπει «να διαμορφώσουμε μια δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και θεσμούς που να προάγουν συνθέσεις και συναινέσεις με διαφάνεια και στη βάση αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων».
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γερμανία, τονίζει πως «ό,τι κι αν γίνει, εμείς πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα με βάση το σχέδιό μας. Δεν μας συμφέρει ούτε η στάση αναμονής, ούτε η αναβλητικότητα».
Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να βγει η χώρα στις αγορές έχοντας δημιουργήσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα αντί της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. «Από τι στιγμή που και οι δανειστές συμφωνούν με αυτόν τον “οδικό χάρτη” θεωρώ ότι ορισμένοι από την αντιπολίτευση, που οι ίδιοι ζητούν επίμονα πιστοληπτική γραμμή, όχι μόνο δεν επιδεικνύουν σωφροσύνη, αλλά δεν προσφέρουν και καλή υπηρεσία στη χώρα», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

"Μια απάντηση στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη...

...(την οποία αποκλείεται να καταλάβει)"...
Στην αντεπίθεση πέρασε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιάννης Μοίρας, σχετικά με τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης περί «εξυπηρέτησης ημετέρων» που εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κατηγόρησε τον Θοδωρή Δρίτσα, ότι έπεσε «νυστέρι» στις κρίσεις του Λιμενικού, ώστε να εξασφαλίσει την προαγωγή του σε ναύαρχο ο αδερφός του Γιάννη Μοίρα.

Το στέλεχος των ΑΝΕΛ σήκωσε το «γάντι» στον κ. Βαρβιτσιώτη, απαντώντας σε έντονο ύφος: «Ο Βαρβιτσιώτης εκπροσωπεί κόμμα ρουσφετιών και πελατών. Αναμενόμενο να σκέφτεται έτσι. Ο Βαρβιτσιώτης εκπροσωπεί την οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία. Φυσιολογικό -γι’ αυτόν- να πιστεύει ότι τα πάντα στη ζωή είναι θέμα συγγένειας και βύσματος».





















altsantiri.gr

Πάνω από 4.500 βιασμοί στην Ελλάδα κάθε χρόνο...

Πολλές οι περιπτώσεις, λίγες οι καταγγελίες...
Στη χώρα μας οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 τον χρόνο, αλλά ένα μικρό ποσοστό καταγγέλλεται στις αρχές, δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Πολλές φορές τα θύματα φοβούνται, ή εξαρτώνται οικονομικά ή εργασιακά από τον δράστη, σημειώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καταγγέλλονται τόσο μικρό ποσοστό βιασμών. «Κάποια θύματα πιστεύουν ότι το να καταγγείλουν την πράξη θα είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία γι΄ αυτά και πιθανά δεν θα δικαιωθούν», συμπληρώνει.

Σημαντικός λόγος είναι όμως και η ανυπαρξία ιατροδικαστικών δομών σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, μία γυναίκα υποστεί βιασμό σε ένα νομό όπου δεν υπάρχει ιατροδικαστής, θα πρέπει να υποστεί και την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς την πλησιέστερη δομή. Πιθανά σε αυτή την περίπτωση το θύμα θα αποθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο, σημειώνει ο κ. Λέων.

Τι πρέπει να κάνει το θύμα ενός βιασμού;

" Θα κλείσει σύντομα η 3η αξιολόγηση"...

...υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ...
Την αισιοδοξία του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα εκφράζει ο Κλάους Ρέκγλινγκ. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρει ότι μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις, αυτή τη φορά η προεργασία που έχει γίνει από πλευράς της Ελλάδας είναι πολύ ενθαρρυντική.
"Ο ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και ύστερα θα δώσουν αναφορά στους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ στο επόμενο Eurogroup που λάβει τόπο στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου", αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μάλιστα θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ταχύτατα, συμπληρώνοντας ότι  "η επόμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σύντομα, ακόμη και στις αρχές τους 2018".
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι χάρις στις μικρότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, η Αθήνα δεν θα χρειαστεί...

"Πανηγυρίζει για αριθμούς που λένε τη μισή αλήθεια"...

Πυρά Κεφαλογιάννη προς τη κυβέρνηση...
«Έξοδος από την κρίση θα υπάρξει μόνον με μία νέα, εξωστρεφή πολιτική, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τελικά, διάχυσης του πλούτου σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο καταθέτει στον ελληνικό λαό η Ν.Δ. Θέλουμε να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα και όχι να αναδιανέμουμε την φτώχεια, όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», τονίζει σε συνέντευξη της στη «Δημοκρατική Ρόδου» η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως: «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει και πάλι ο εκφραστής της μεσαίας τάξης, ο υπερασπιστής της συλλογικής αλληλεγγύης, ο θεματοφύλακας του κοινωνικού κράτους με ξεκάθαρο στίγμα που θα στηρίζεται στις αξίες και τις αρχές της ιδρυτικής Διακήρυξη της παράταξή μας. Μια ήρεμη και αποφασιστική δύναμη προόδου και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει παρασυρθούμε σε συνταγές των άκρων που θα μας οδηγήσουν σε ρήξη με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες».
Πρόσθεσε, μάλιστα πως:

Πρόγραμμα για μηχανισμούς πρόσβασης ΑμεΑ σε παραλίες...



Την τοποθέτηση μηχανισμών και βοηθητικών υποδομών σε παραλίες της Ελλάδας, για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ σε αυτές, έως το καλοκαίρι προβλέπει σχετικό πρόγραμμα.   
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, με ανώτατο όριο ανά υποδομή τα 60.000 ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι είναι παραθαλάσσιοι δήμοι (μέχρι 4 υποδομές ανά δήμο) και ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ κ.α. 

Η σχετική πρόσκληση του προγράμματος θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Οικονομίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ- MΠΕ 

Κίτρινοι κονδυλοφόροι καί αργυρώνητες πέννες...

 Δημοσιογραφία ή "δημοσιογραφία"...;
Όταν η δημοσιογραφία ασκείται ως δημοσιογραφία...

...καί όχι ως ..."δημοσιογραφία"... 
...μ' άλλα λόγια : ως υπηρέτρια πασιφανών ιδιωτικών συμφερόντων η οποία σφιχταγκαλιάζεται, περιπαθώς, μέ πολιτικά πρόσωπα... 
(αυτός είναι, άλλωστε, ο -κατεξοχήν- ορισμός τής διαπλοκής)
...μέ τέτοιο ασύστολο τρόπο, μάλιστα, -φόρα παρτίδα πού λένε!... 
...ώστε τό διακαναλικό φαινόμενο τής συστηματικής παραπληροφόρησης πού παρατηρείται επί σειρά ετών μέχρι, βέβαια, καί εσχάτως (ιδίως εσχάτως)...   
...νά είναι απολύτως κατανοητό καί νά μήν χρειάζεται ...δραγουμάνο γιά τήν αξιολόγηση τού είδους τής "δημοσιογραφίας" πού, οι καναλάρχες καί επιλεγμένοι "δημοσιογράφοι" τους, διακονούν...


Όταν, εντούτοις, η δημοσιογραφία ασκείται σωστά, κατά πώς είναι ταγμένη, γιά τήν εξυπηρέτηση δηλ. τής αλήθειας καί τής κοινωνίας, γίνεται αμέσως -καί απ' όλους- αντιληπτή ως η καλώς εννοούμενη δημοσιογραφία.
Γιατί :

Δ.Ν.Α.